Buget de peste 136 mld de lei pentru pregatirea loturilor olimpice

Apropo.ro / 02.04.2004, 11:30
Buget de peste 136 mld de lei pentru pregatirea loturilor olimpice
Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, a declarat, joi, ca suma alocata din bugetul ANS pentru pregatirea loturilor olimpice în vederea participarii la JO-2004 este de 136,552 miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 30 la suta din banii

Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, a declarat, joi, ca suma alocata din bugetul ANS pentru pregatirea loturilor olimpice în vederea participarii la JO-2004 este de 136,552 miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 30 la suta din banii alocați federațiilor.

„În 2004 se înregistreaza cel mai important buget al ANS din ultimii patru ani. Fața de anul trecut, bugetul destinat federațiilor este cu peste 60 la suta mai mare. Marea majoritate a beneficiarilor acestei creșteri sînt federațiile olimpice, mai ales cele 12 care au șanse la medalii. Fiecare federație a primit suma pe care a cerut-o. Nu s-a facut nici un fel de economie, deoarece participarea sportivilor români la JO-2004 este mult prea importanta”, a declarat Morariu.

Președintele ANS a precizat ca va încerca sa soluționeze orice solicitare privind alocarea de fonduri suplimentare. „Am dat fiecarei federații tot ceea ce a cerut. Daca cineva are nevoie de bani suplimentari, vom face tot posibilul sa gasim aceste fonduri. Chiar zilele trecute Nicolae Vieru, mi-a solicitat suma de 40 de mii de euro pentru o trambulina. Vom vedea cum putem rezolva aceasta problema”, a spus Morariu.

ANS a alocat din buget, în 2004, suma de 488 miliarde de lei pentru finanțarea programelor federațiilor sportive, la aceasta adaugîndu-se 15 miliarde de lei din venituri proprii ale ANS. Suma totala primita de federații de la ANS, anul trecut, a fost de 303,5 miliarde de lei, cu peste 65 la suta mai mica decît cea din 2004.

Sumele cele mai mari au revenit celor 12 federații cu șanse la medalii la Jocurile Olimpice de la Atena și anume FR Atletism, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastica, FR Haltere, FR Judo, FR Kaiac canoe, FR Lupte, FR Natație și pentatlon modern, FR Scrima, FR Tenis de masa, FR Tir sportiv. Morariu a declarat ca cei mai mulți bani au fost primiți de federațiile de atletism, canotaj, gimnastica, kaiac canoe și box.

Președintele ANS a precizat ca federațiile care au primit bani pentru pregatirea participarii la JO, dar au ratat calificarea, cum este cazul FR Polo, vor returna banii, care vor fi redistribuiți. „Fondurile deja cheltuite pentru pregatirea sportivilor care nu și-au îndeplinit obiectivul, vor fi trecute la capitolul pierderi. Este un lucru inevitabil, care se întîmpla pretutindeni”, a declarat Morariu.

Mediafax