Nașterea copilului este momentul cel mai important, este evenimentul așteptat cu bucurie, cu puțina spaima, dar și cu multa speranța pentru tot ceea ce urmeaza sa fie viața mamei, viața familiei. Venirea bebelușului pe lume este un nou început în viața cuplului.
Cand, în sfarșit, își ține pentru prima oara în brațe micuța comoara, pe care a așteptat-o timp de noua luni, mama da uitarii toate necazurile prin care a trecut, uita chiar și durerile acerii, care au cam speriat-o.
Pe chipul ei se instaureaza bucuria și mandria realizarii ei, duioșia fața de bebelușul inocent și complet neajutorat, precum și uimirea ca mititelul, care pana nu demult se afla acolo, în burtica, necunoscut și nedefinit, sta acum în brațele ei.
Deocamdata nu știe ce sa faca cu el deoarece este înca amețita, bulversata și nesigura, dar dragostea imensa care îi umple inima o va calauzi, și instinctul matern îi va spune ce sa faca.
Cat timp se afla la maternitate era ajutata și învața de toate, greul începe abia acasa cand va trebui sa-și asume singura îngrijirea copilului.
Ce-i de facut?
În primul rand, nu trebuie sa intre în panica, pentru ca nu e singura. Îl are alaturi pe tatal copilului și va trebui sa-l mobilizeze alaturi ori de cate ori este nevoie.
Seara, la baița, taticul poate fi de mare ajutor, iar noaptea, tot taticu poate liniști copilul trezit accidental, protejand astfel somnul de refacere al mamei. Chiar și plimbarea de dupa-amiaza e mult mai placuta cand este alaturi tata.
De mare ajutor sunt și bunicii care pot da sfaturi neprețuite, dar pot prepara și mancarea pentru familie, pot spala hainuțele bebelușului și cate și mai cate…
Nu renunța la viața ei dinainte
Nașterea nu înseamna renunțarea la statutul de femeie frumoasa, îngrijita și, mai ales, comunicativa. Tanara mamica va avea grija sa-și gaseasca timp pentru gimnastica deoarece trebuie sa scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, va merge periodic la coafor și cosmetica, se va întalni cu prietenele la o mica barfa și chiar va simți nevoia sa treaca din cand în cand pe la serviciu, caci, la un moment dat, își va relua activitatea.
În tot timpul cat mama va lipsi de acasa, bebelușul va ramane în grija bunicilor sau a tatalui, iar mama trebuie sa aiba încredere ca totul va fi bine.
Revenirea la normal
Timp de noua luni, hormonii de sarcina au facut ca întregul organism al femeii sa se dezvolte pentru a face loc copilului. Dupa naștere, procesul este invers.
Hormonii de creștere dispar, iar organismul sufera o serie de transformari hormonale și de metabolism menite sa readuca trupul cat mai aproape de forma lui inițiala.
La plimbare
Copilul se va simți foarte comod în port-bebe-ul purtat la pieptul mamei. El simte caldura trupului mamei, iar bataile inimii ei îl calmeaza permanent, facandu-l sa se simta în siguranța.
Si caruciorul pare comod daca plimbarea este mai lunga, iar efortul mamei este minim. În felul acesta, buna dispoziție le învioreaza chipurile.
Urmarile mai puțin placute ale nașterii
La nașterile normale, dar cu taietura de perineu, refacerea cere mai multa rabdare, deoarece trebuie sa se vindece operația. Trebuie respectata, cu strictețe, igiena intima, pentru a înlatura infecțiile. Sfaturile medicului curant sau ale moașei sunt de neînlocuit în asemenea situații și, chiar daca devine agasant, tratamentul trebuie facut cu multa rabdare.
La nașterile cu cezariana, sunt interzise eforturile de ridicare de greutați pana la completa vindecare a operației.
Mama simte o vreme dureri de spate datorita ținutei necorespunzatoare în timpul alaptatului copilului, sau datorita purtarii lui prea mult în brațe.
Pentru a elibera coloana vertebrala de presiune, va trebui sa-și sprijine capul și spatele cu perne în timpul alaptatului, iar pentru purtatul copilului e bine sa foloseasca un port-bebe tip cangur.
La începutul perioadei de alaptare, abundența laptelui face mamele sa sufere uneori de furia laptelui, iar o defectuoasa alaptare poate duce chiar la apariția ranilor pe mameloane. Deși dureroase, aceste incidente pot fi rezolvate cu ajutorul compreselor reci.