București: Ce droguri se mai vând și în ce cartiere
Și în țara noastră a crescut consumul de droguri, precum cocaina, heroina, canabisul, hașișul sau amfetaminele, iar cei care le cumpără sunt doar la un pas de oricare dintre noi.
Deși polițiștii de la Antidrog este mereu pe urmele lor, consumatorii își văd liniștiți de treabă în continuare, fiecare având zona sa de lucru.
Orașe cu probleme în ceea ce privește consumul de stupefiante, spun procurorii antidrog, sunt Constanța, Timișoara, Iași, Craiova și Brașov.
„Consumul s-a uniformizat în toată țara, până în cele mai mici sate. Se circulă mult, mediul urban s-a contopit cu cel rural…Dar orașele cu mari aglomerări, cu centre universitare sau cu ieșire la mare au mai multe probleme. E normal„, au dezvăluit surse judiciare.
„Dacă vorbim de deținere pentru consum, pedeapsa e în funcție de tipul de drog: între șase luni și doi ani pentru canabis și între doi ani și cinci ani pentru heroină. Însă nici un toxicoman prins cu droguri înainte de a le consuma nu ajunge la pușcărie. Cel puțin în ultimii ani, procurorii DIICOT au finalizat dosarele cu amenzi administrative. Consumatorul e luat de pe stradă, i se face un dosar și e întrebat dacă vrea să se trateze. Dacă refuză, înapoi pe stradă, unde se poate droga, din nou, în văzul lumii. Ă‚sta e circuitul la noi. În România, posibilitățile de tratament sunt mult reduse față de țările europene, iar pe listele de așteptare stau mii de tineri…„, explică aceleași surse.