Bucureștenii au nevoie sa se relaxeze, sa se calmeze și sa se încarce cu energie, arata concluziile unui studiu realizat de o echipa de cercetare care a vrut sa afle cum și-ar petrece bucureștenii timpul daca ar avea trei ore libere în plus, pe zi.
Studiul a fost realizat pe 450 de bucureșteni cu vârsta de peste 14 ani, atât femei, cât și barbați, de catre compania de cercetare psihologica Brand Behavior Research & Data, care a vrut sa descopere nevoile generale ale locuitorilor capitalei.
Din analiza raspunsurilor spontane ale celor intervievați reiese ca beneficiile psihologice de care au nevoie cel mai mult bucureștenii sunt: relaxarea, calmarea și încarcarea cu energie. Pentru a afla nevoile bucureștenilor a fost utilizata întrebarea: „Daca ziua ar avea trei ore în plus, cum ați petrece aceste ore?”.
Cele mai multe persoane (unul din trei bucureșteni) au raspuns ca, daca ziua ar avea trei ore în plus, le-ar folosi pentru a se odihni sau relaxa (30%). Pe locul doi ca activitate pentru timpul suplimentar, bucureștenii s-ar ocupa de hobby-uri (16%). Pe locul trei, ar merge în calatorii și plimbari (12%). Același procent îl reprezinta și cei care și-ar dedica timpul carierei și banilor. Pe locul patru, 10% dintre cei intervievați și-ar dedica timpul distracției alaturi de prieteni.
Tot 10% dintre respondenți s-ar ocupa de familie sau de cuplu. Doar 4% dintre bucureșteni au declarat ca și-ar petrece timpul cu activitați culturale sau religioase.
Pentru o treime dintre bucureșteni, care își declara spontan nevoia de liniște și relaxare, gradul de satisfacere al nevoilor fiziologice este redus, ei prezentând un nivel ridicat de stres. Pe de alta parte, 16% dintre persoanele intervievate au afirmat ca și-ar petrece timpul realizând activitațile care le plac cel mai mult. Printre hobby-urile amintite cel mai des se numara cititul, sportul, muzica, Internetul sau televizorul.
Doar 12% dintre bucureștenii care au participat la studiu declara ca ar petrece cele trei ore ieșind în natura sau ar „cumula” cumva orele și ar explora diferite destinații turistice.
12% și-ar petrece orele în plus muncind pentru a rezolva problemele numeroase de la locul de munca. Destul de puțini dintre respondenți au afirmat ca ar petrece timpul alaturi de cei dragi, distrându-se cu prietenii (10%), în familie, alaturi de persoana iubita sau rezolvând treburi gospodarești (10%). Nevoile sociale par a ocupa un loc secundar în ierarhia nevoilor persoanelor chestionate, potrivit realizatorilor sondajului.
Barbații resimt mai mult nevoia de odihna și intimitate comparativ cu femeile: 34% dintre barbați în raport cu 26% dintre femei au afirmat ca s-ar odihni. Femeile, în schimb, sunt centrate ceva mai mult pe dezvoltarea personala (15% în raport cu doar 10% dintre barbați) sau pe spectacole, arta și spiritualitate (6% în raport cu 3% dintre barbați).
Pe categorii de vârsta, s-a remarcat faptul ca cei tineri au cea mai mare nevoie de relaxare dar și de distracție și prieteni sau de timp petrecut alaturi de persoana iubita. Procentele descresc pe masura ce persoana este mai înaintata în vârsta. Pe masura ce vârsta crește, persoana simte din ce în ce mai mult nevoia de a fi alaturi de familie. Nevoia de afirmare profesionala pare sa aiba un vârf între 31 și 40 de ani. Nevoia de relaxare se remarca în rândul celor care au educație mai redusa. Cu cât crește nivelul educației, acest timp suplimentar se aloca în alte direcții.
Eșantionul a fost format din 450 de bucureșteni, eroarea fiind de +/- 4,71%, probabilitatea de garantare a rezultatelor fiind de 95%.