Nu a mai ramas mult timp pana la sarbatori. Mesele vor fi pline de bunatati alese si imbietoare. Fiecare gospodina se pregateste sa inatmpine oaspetii cum se poate mai bine. Pentru bucataresele care inca mai aveau dubii in prepararea unor mancaruri traditionale punem la dispozitie cateva din meniul de sarbatori.
Toba de casa
Ingrediente: organele de la porc (rinichi, plamani, splina, inima, ficat), urechile si limba, muschiuleti, 250 g slanina, carne de la gat, doua picioare, sare, piper boabe, o foaie de dafin, stomacul porcului curatat si albit cu otet.
Mod de preparare
Picioarele si urechile se spala si se parlesc bine. Soriciul se rade cu ajutorul unui cutit si se spala iar. Intr-o oala mare se pun la fiert iar dupa ce s-a luat spuma de doua ori, se pune sare si piper si se lasa la fiert in continuare. Cand carnea este frageda se adauga ficatul, limba, carnea de pe os, muschiuletul si limba, clocotite inainte in alta apa. Aceasta apa se arunca. Cand se desprind de pe os sunt fierte indeajuns. Zeama in care au fiert se lasa la racit. Taiati ingredientele fierte cubulete potrivit de mari, amestecati cu slanina taiata felii. Sare si condimente adaugati dupa gust. La fiert adaugati si foaia de dafin. In plus daca veti adauga si un pahar de vin va prinde un gust deosebit.
Stomacul se curata bine, se rade usor fara a-l rupe si se spala in mai multe ape reci. Daca veti freca stomacul cu malai se va curata si mai bine. Dupa aceasta procedura se va clati bine stomacul.
In amestecul de carne pregatit adaugati un pahar din zeama in care au fiert ingredientele si pe care ati pus-o la racit. Are rolul de a lega carenea. Acum puteti umple cu acest amestec stomacul de porc. Legati bine capatul stomacului pe unde ati umplut si mai puneti-l la fiert, la foc mic, in apa calda sau in cea care va mai ramas anterior. Se lasa la racit in zeama in care a fiert.
Dupa ce s-a racit bine, se aseaza intre doua scanduri peste care pune-ti o greutate pentru ca toba sa prinda forma. Se serveste a doua zi.
Salata de boeuf
Ingrediente: 1/2 kg muschi de vita, 4 cartofi, 4 morcovi, 1 telina, 4 oua, 200 ml ulei vegetal, 1 lingurita zeama de lamaie sau mustar, 6 castraveti in otet, 4 gogosari in otet, sare, piper, 2 masline, patrunjel verde sau gogosari murati pentru ornat.
Mod de preparare
Se pun la fiert legumele, carnea si 2 oua. Dupa ce s-au fiert si s-au racit se taie cubulete. Se adauga castravetii si gogosarii cubulete. Se amesteca intr-un castron mare legumele, carnea, castravetii si gogosarii. Se prepara maioneza din 2 galebenusuri fierte si 2 galbeusuri crude, ulei, sare si putina zeama de lamaie. Adaugam maioneza si mustar in amestec. Sare si piper dupa gust. Compozitia se va aseza pe un platou si se va aranja cu ajutorul unui cutit. Se pune peste maioneza ramasa si se orneaza cu albusurile ramase, castraveti si gogosari.
Piftie
Ingrediente: picioare porc si partile gelatinoase de la porc, 1/2 kg de carne macra de porc, vita sau pasare, 2 capatani de usturoi, 2 lingurite de sare, apa.
Mod de preparare
Se pun la fiert partile gelatinoase cu 1 lingura de sare. Daca nu sunt fierte bine piftia nu se va lega. Peste aproximativ o ora si jumatate se adauga restul de carne si se mai lasa pe foc pana se desprinde carnea de pe oase si a scazut la jumatate apa in oala. Se lasa la racit, apoi se dezoseaza carnea.
Curatati si pisati usturoiul si il adaugati in zeama de la carne, pe care o si potriviti de sare, dupa gust. Dupa ce s-a racit zeama se trece printr-o strecuratoare in farfuriile sau castroane. Se va strecura si usturioul. Peste zeama se adauga carnea bucati. Se lasa la racit.
Sarmale in Foi de Varza
Ingrediente: 1kg carne tocata, 2 cepe potrivite, 1 legatura verdeata, 200 g orez, 2 linguri bulion,1 lingurita de sare, 1/2 lingurita de piper, 2 foi de dafin, 1 ardei iute, 1 varza murata de marime potrivita (pe care o puneti la desarat in apa). Puteti folosi si varza dulce, oparita inainte.
Tocati carnea la tocator sau la robotul de bucatarie. Amestecati carnea tocata,orezul, ceapa tocata, verdeata tocata marunt cu cutitul, bulionul, sarea si piperul.
Alegeti cate o frunza de varza si o umpleti cu amestecul preparat. Tocati cu cutitul cateva foi de varza si le asezati pe fundul oalei. Peste varza tocata asezati sarmalele, iar la sfarsit inca un rand de varza tocata. Deasupra presarati sare, piper, cateva foi de dafin si bulionul desfacut in apa rece.
Carnati de Craciun
Ingrediente: pentru 5 kg de carne grasa de porc (eventual se poate amesteca cu 1.5 kg pulpa de vita): 1kg usturoi, 2 linguri de sare, 1 lingura piper, mate de porc sau/si de oaie, miroase. Matele de oaie unt mai subtiri decat cele de porc.
Mod de preparare
Carnea se toaca si se amesteca cu usturoi, sare, piper. Se amesteca bine. Spalati si curatati bine matele cu apa si otet, pentru a le albi si pentru a indeparta mirosul neplacut. Matele se umplu cu ajutorul tocatorului cu palnia speciala pentru carnati.Luati un mat, suflati in el si rulati-l pe palnie cu grija fara a-l rupe. Lasa-ti din loc in loc mat gol pentru a-l rasuci. Se lasa la uscat.
Varza acra cu rulada de porc
Ingrediente
1 varza acra, 1 ceapa, 300 g costita afumata, cimbru, 1 ardei gras, 4-5 felii de carne ca pentru snitel, 300 g carnaciori afumati, ulei, 3 rosii, smantana, marar verde, cimbru, piper boabe, sare, piper macinat.
Preparare:
Varza acra se taie fideluta, ceapa – rondele, iar costita – cubulete. Se calesc, in putin ulei incins, ceapa si costita, apoi se adauga varza murata. Cand s-au inmuiat toate, se adauga piper boabe, cimbru si sare, daca mai este cazul. Feliile de carne se bat ca pentru snitel, se condimenteaza cu sare si piper, se asaza pe fiecare felie cate un carnacior si o felie de rosie, apoi se ruleaza. Se prind cu scobitori ca sa nu se desfaca. Rulourile de carne se amesteca cu varza si se rumenesc la cuptor 45 de minute.