Noul echipaj al Stației Spațiale Internaționale (ISS), care va decola vineri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, va avea în spațiu specialitați de bucatarie italiana, a declarat joi astronautul italian Roberto Vittori, citat de AFP.
„Una dintre particularitațile acestei misiuni este ca vom lua cu noi hrana italiana, produse tradiționale din regiunea Latzio, pentru a duce pe ISS parfumul Italiei”, a explicat Vittori la o conferința de presa de la Baikonur.
În meniu se afla pecorino della Sabina (brînza tradiționala din Sabina), biscotto di Sant-Anselmo, torroncino di Alvito (prajitura cu nuga), nocciole (alune) dei Monti Cimini, tozzetti (biscuți uscați cu alune) și miere de eucalipt, a spus Franco Bonacina, responsabilul de comunicare al Agenției Spațiale Europene (ESA). „Este vorba de un experiment științific. Astronauții vor gusta aceste produse și vor completa un chestionar”, a precizat acesta.
Austronauții aflați mult timp în misiune pe ISS se plîng de lipsa de varietate a hranei. Experimentul ESA consta în îmbogațirea meniului lor și verificarea rezistenței gustului și calitații nutritive a alimentelor în imponderabilitate.
Potrivit cercetatorilor italieni de la compania Arsial care au pregatit experimentul, „produsele tradiționale consumate de astronauți le vor aminti de regiunea lor natala și vor crea emoții pozitive”, ceea ce va permite îmbunatațirea atmosferei pe ISS.
Roberto Vittori și colegii sai, rusul Serghei Krikalev și americanul John Phillips, vor decola vineri la ora locala 06.46 (00.46 GMT) la bordul unei navete Soyuz TMA-6 spre ISS, unde vor ajunge duminica. Vittori va reveni pe pamînt dupa zece zile, iar ceilalți doi vor ramîne pe ISS timp de șase luni.
Mediafax