Este bine definita prin combinatia, putin ciudata pentru noi, europenii, dintre carne, legume, fructe și arome tari de cuișoare și chimen.
La prepararea mancarurilor, se folosesc din plin ardeiul dulce și cilantro, dar aproape niciodata piperul negru. Fiecare regiune are propriul sos iute, care se servește separat
Printre felurile tradiționale de mancare amintim: sancocho (o ciorba deasa cu bucați mari de carne de pui sau pește și legume), friptura de vita, peștele, excelentul casco de guayaba con queso crema (un desert asortat din fructe dulci de guava și branza cremoasa). În localitațile litorale se folosește carnea de pește în locul celei de vita.
Painea tradiționala, numita arepa, se prepara din faina alba de porumb, fiarta în apa cu puțina sare și coapta apoi în cuptor 15 minute. Se consuma ca atare, alaturi de un fel de mancare sau umpluta cu branza, carne, morcovi, fasole, ardei și garnisita cu banane prajite.
Hallaca este considerata mancare tradiționala pentru Craciun, dar se consuma pe toata durata lunii decembrie. Pe un blat preparat din faina alba de porumb (arepa) se așaza carne taiata șuvițe (sau tocata) de vita sau pui, masline, capere, alune, condimente, și totul se împacheteaza în frunze de banane, se leaga, apoi pachețelele se fierb.
Pabellon se prepara din carne tocata, prajita cu ceapa și usturoi, condimentata din belșug cu aroma de cuișoare și servita alaturi de sote de fasole neagra și orez. Alaturi de nelipsita banana prajita.
Cachapa este un desert tradițional compus din foi de clatite preparate din faina alba de porumb, lapte, zahar, puțina sare, prajite într-o tigaie unsa cu puțin ulei încins și umplute apoi cu branza dulce. Se consuma fierbinți.
În Venezuela, sunt cunoscute ca bauturi naționale: romul – preparat prin distilarea trestiei de zahar, și vinurile din fructe aromate. Unele dintre bauturile locale sunt foarte bune: chicha – preparata din orez si zahar, batido – pulpa de fructe amestecata cu gheața, apa și zahar, merengadas – ca și batido, dar cu lapte în loc de apa.
Din perioada coloniala, Venezuela a pastrat in „zestrea” sa gastronomica unele retete asemanatoare bucatariei europene. Dintre acestea fac parte preparatele cu sosuri.
Ponquecitos cu aroma de ciocolata
Ingrediente:
250 g unt, 100 g zahar, 200 g faina, 4 oua, 200 ml lapte, 1 lingurița zahar vanilinat, 5 linguri cacao.
Preparare:
Se freaca untul pana devine cremos, se adauga zaharul, continuand sa se amestece energic. Se adauga ouale, unul cate unul, se continua cu jumatate din faina și lapte, apoi cu zaharul vanilinat și se amesteca pana la omogenizare. Se adauga restul de lapte, de faina și praful de cacao. Compoziția obținuta se toarna într-o forma și se coace aproximativ 30 de minute, la temperatura potrivita. Se servește pudrata cu cacao sau cu ciocolata rasa.
Tarta de portocale și ciocolata
Ingrediente:
200 g unt, 400 g zahar, 6 oua, 600 g faina, 1 praf de copt, 200 ml zeama de portocale, coaja rasa de portocala, esența de vanilie, 130 g ciocolata neagra.
Preparare:
Se bate cu mixerul untul cu zaharul, pana devine cremos. Se adauga galbenușurile de ou, unul cate unul, se încorporeaza faina amestecata cu praful de copt, alternand cu zeama de portocale. Se adauga apoi coaja rasa de portocala și esența de vanilie.
Separat, albușurile se bat spuma tare și se încorporeaza ușor în compoziție. Compoziția se toarna într-o forma unsa cu unt. Deasupra ei se rade ciocolata și, cu ajutorul unei palete de lemn, cu mișcari circulare, se încorporeaza ciocolata rasa în restul compoziției. Se coace la 350 grade C, aproximativ 1 ora. Cand este gata, se scoate din forma și, dupa racire, se rade deasupra ciocolata.
Frigarui de legume cu orez
Ingrediente pentru 4 porții:
24 ciuperci mici, 1 vanata, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras roșu, 2 cepe, 2 caței de usturoi, 2 dovlecei, 2 linguri muștar, 2 linguri sos de soia, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Preparare:
Se zdrobește usturoiul și se amesteca, într-un castron, împreuna cu muștarul, sosul de soia, uleiul, sare și piper, dupa gust. Vanata și dovleceii se taie bucați, se pudreaza cu sare și se lasa sa stea la rece 30 de minute.
Restul legumelor se taie bucați mari, lasand ciupercile întregi. Se înfig alternativ legumele pe țepușe de frigarui, apoi se acopera cu sosul preparat și se lasa sa stea timp de 1 ora la macerat. Se frig pe gratar 15 minute și se servesc imediat, cu garnitura de orez preparat separat.
Fructe cu iaurt
Ingrediente pentru 4 porții:
400 ml iaurt cu ananas, 1 mango, 1 papaia, 1 nuca de cocos, 100 ml rom, 2 linguri zahar brun.
Preparare:
Se curața mango și papaia de coaja, se îndeparteaza samburele și semințele, apoi se taie bucațele. Se înlatura coaja nucii de cocos și o parte din miez se taie felii subțiri pentru decorare, iar restul se rade.
Se pun fructele marunțite într-un castron mare, se adauga peste ele nuca de cocos rasa, zahar și rom. Se amesteca cu atenție ca sa nu se sfarame fructele și se împarte compoziția în patru cupe. Se toarna deasupra iaurt și se decoreaza cu felii subțiri de miez de nuca de cocos și fulgi de cocos.
Supa de dovleac
Ingrediente pentru 4 porții:
1 kg de dovleac, 4 cani de apa, 2 linguri de unt, 1 ceapa mare, patrunjel verde tocat, cimbru verde sau uscat, 3 cani de supa de carne, sare, piper, 11/2 ceașca cu zeama de mandarine, 1 lingura de zeamil, 1/2 lingura apa, 1 lingura zahar, 3/4 ceașca smantana, 1 ardei gras.
Preparare:
Se curața dovleacul de coaja, se înlatura semințele, se taie bucațele și se fierbe în apa cu sare. Separat, într-o oala, se pune untul la topit, se adauga ceapa tocata și se rumenește ușor. Se adauga cimbru și piper, apoi bucațile de dovleac fiert.
Dupa ce se calesc împreuna 1-2 minute, se toarna peste ele supa de carne la care s-a adaugat zeamilul amestecat separat cu o lingura de apa calda. Se lasa sa fiarba 4-5 minute. Se trece totul prin sita, se dilueaza cu zeama strecurata, se adauga zeama de mandarine amestecata separat cu smantana și zahar și se lasa sa fiarba înca 2 minute. Se servește fierbinte sau rece, garnisita cu rondele fine de ardei gras.
Salata verde cu anșoa
Ingrediente pentru 4 porții:
file de anșoa în ulei, 100 g parmezan ras, 2 salate verzi, 3 felii de paine alba, 3 linguri unt, 2 caței de usturoi, 6 linguri ulei, 2 linguri oțet, 2 linguri zeama de lamaie, 5 linguri apa, 1/2 lingurița muștar, 2 lingurițe zahar, piper alb macinat, sare.
Preparare:
Se spala bine frunzele de salata, sub jet de apa rece, se scurg, se rup șuvițe și se pun într-o salatiera. Separat, se taie feliile de paine cubulețe și se rumenesc într-o tigaie cu puțin unt topit, apoi se pun la cuptor pentru a fi crocante.
Se bat energic într-un castron: uleiul, oțetul, zeama de lamaie, apa, muștarul, zaharul, piper și sare, dupa gust, preparandu-se un sos vinegreta. La sfarșit, se adauga cațeii de usturoi zdrobiți. Peste salata se adauga fileurile de anșoa, scurse de ulei, taiate bucațele, crutoanele crocante, parmezanul ras. Se asezoneaza cu sosul vinegreta și se servește imediat.
File de dorado cu șofran
Ingrediente pentru 4 porții
4 fileuri de pește, 2 linguri de zahar, 150 g ciuperci, 1 mango, frunze de salvie, scorțișoara macinata, șofran, sare, piper.
Preparare:
Se fierbe, la foc mic, zaharul cu o lingura de apa pana se caramelizeaza. Se adauga doua linguri de apa și se fierbe în continuare pana cand se formeaza un sos. Se adauga un mango taiat cubulețe și ciupercile tocate marunt. Se lasa sa fiarba pana cand ciupercile sunt bine patrunse. Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, șofran și puțina scorțișoara macinata. Peștele se prajește sau se frige pe gratar. Se servesc fileurile de pește asezonate cu sosul preparat și se garnisesc cu frunze de salvie.
Piept de pui cu sos de ciuperci
Ingrediente pentru 4 porții
2 bucați piept de pui, 4 roșii bine coapte, 2 cepe mari, 150 g ciuperci, 5 caței de usturoi, 1 ceașca supa de pui, 1/2 ceașca vin alb sec, rozmarin, 1 foaie de dafin, piper boabe, sare, piper macinat.
Preparare:
Se fierbe pieptul de pui în apa (cat sa-l cuprinda!), împreuna cu o ceapa și doi caței de usturoi întregi, patru boabe de piper negru, sare și o foaie de dafin. Cand este bine fiert, se strecoara și supa se pastreaza.
Separat, se prepara un sos din roșiile taiate cubulețe, dupa ce au fost curațate de pielițe și semințe, o ceapa tocata marunt, doi caței de usturoi zdrobiți și ciupercile taiate marunt. Se adauga supa în care a fiert carnea, vinul și se potrivește gustul de sare și piper. Carnea se taie felii mai groase, se acopera cu sosul pasat și totul se servește cald, garnisit cu rozmarin.
Ingrediente pentru 4 porții
1 capațana de salata creața, 150 g boabe de porumb fierte (pot fi din conserva), 100 g bacon, 4 felii de paine neagra, 1 lingura de ulei.
Pentru sos:
1 ceașca de lapte de cocos, 9 linguri de ulei de masline, 3 linguri zeama de lamaie, 3 linguri zahar brun, 3 linguri supa de pește, 2 linguri muștar, sare, piper roșu macinat.
Preparare
Se taie baconul cubulețe, care se rumenesc în puțin ulei și se scot deoparte. Separat se taie cubulețe feliile de paine și se rumenesc la cuptor. Într-o salatiera mare, se pune salata taiata fașii, se adauga cubulețele de bacon, crutoanele de paine și boabele de porumb fierte. Se mixeaza ingredientele pentru sos pana capata consistența unei maioneze și se toarna peste salata.
Ingrediente pentru 4 porții
12 bulbi de anghinare congelați, 12 oua de prepelița, 12 lingurițe de caviar.
Pentru sosul de legume:
2 fire de praz, 2 morcovi, 1 ceapa, 4 linguri de ulei de masline, 1 legatura de marar proaspat, 1 ceașca de supa de legume, sare, piper.
Preparare
Se decongeleaza bulbii de anghinare, se oparesc 5 minute în apa cu sare și se pun la scurs într-o strecuratoare. Separat, se taie prazul, morcovii, ceapa, se condimenteaza, dupa gust, cu sare și piper și se calesc 7 minute în ulei încins. Se scoate cu grija mijlocul bulbilor de anghinare și se umplu cu legumele calite. Se face o adancitura între legume, în care se pune cate un ou de prepelița. Se așaza totul într-o tava termorezistenta, se adauga supa, se acopera cu folie de aluminiu și se pun la cuptor, aproximativ 20 de minute, pana cand ouale se încheaga și sosul scade. În momentul servirii, se adauga cate o lingurița de icre negre la fiecare bulb de anghinare.