Bucataria italiana

16 01. 2004, 12:42
Asemanatoare cu o cizma uriașa, Italia este o peninsula scaldata de apele a patru mari: Adriatica, Ionica, Tireniana și însorita Mare Mediterana. Bucataria italiana este un amestec de culori, arome și savori greu de descris, dar apreciate cu multa bucurie și placere de mereu

Asemanatoare cu o cizma uriașa, Italia este o peninsula scaldata de apele a patru mari: Adriatica, Ionica, Tireniana și însorita Mare Mediterana. Bucataria italiana este un amestec de culori, arome și savori greu de descris, dar apreciate cu multa bucurie și placere de mereu veselii și guralivii peninsulari, precum și de turiștii care viziteaza Italia în toate sezoanele anului.

Sunt inconfundabile pastele – de forme, gusturi și culori variate: lungi, scurte, groase, rasucite…, cu oua, șofran, grau negru, cu piper, cu spanac, cu suc de sfecla, tomate sau ciuperci. Cine le mai știe? Ca se numesc spaghete, canneloni, tagliatelli, tonarelli, fetuccini sau lazane, linguinis, gnocchi, tortellini, toate reprezinta tot atatea motive de satisfacții gastronomice datorita combinațiilor lor aproape inedite cu sosuri, branzeturi etc.

Ne-ar trebui multe pagini ca sa descriem toate sortimentele de branzeturi care fac deliciul bucatariei italiene. Ne vom mulțumi doar sa amintim de: gorgonzola, parmezan, fontinal (branza afumata), mozzarella, ricotta, mascarpone etc.

Pentru aperitive exista o mare varietate de mezeluri. Felurile principale de mancare se compun din supe (cu fructe de mare, legume, ciuperci), risotto, escalop de vițel cu masline, pește, crustacee, asezonate cu sosuri aromate cu ierburi mediteraneene inegalabile. Un om grabit își potolește cel mai bine foamea cu o pizza consistenta, preparata dupa rețete ce constituie întotdeauna secretul bucatarului.

Cat despre dulciuri, iata biscuiții preparați din aluaturi cu faina de migdale sau alte fructe, cremele racoritoare, renumitul Panettone care seamana atat de mult cu cozonacul nostru și, sa nu uitam, renumita înghețata atat de speciala. Peste toate, bauturi fine din podgoriile însorite, sucuri naturale de fructe…

Și sa ne mai miram ca italienii depașesc de cele mai multe ori „cotele maxime” la greutate?

Acasa In bucatarie