Bucataria braziliana

Apropo.ro / 07.03.2005, 16:00
Bucataria braziliana
Preparatele braziliene sunt renumite pentru nenumaratele sortimente din carne (vita, pește, pui) și garnituri în care predomina orezul și fasolea. Se spune ca în Brazilia numai carnea de vita cunoaște în jur de 50 de feluri de preparare. În renumitele restaurante


Preparatele braziliene sunt renumite pentru nenumaratele sortimente din carne (vita, pește, pui) și garnituri în care predomina orezul și fasolea.

Se spune ca în Brazilia numai carnea de vita cunoaște în jur de 50 de feluri de preparare. În renumitele restaurante tradiționale („churrascaria”) carnea prajita pe gratar și jar este prezenta în tot felul de meniuri. Alaturi de carne, creveții și fructele de mare sunt nelipsite din mancarurile tradiționale braziliene.

Fantezia bucatarilor nu cunoaște margini în combinațiile cu legumele „cararu”, cu lapte de cocos sau condimente, de altfel obișnuite (ceapa, piper roșu și verde).

Sucurile naturale din fructe proaspete constituie baza aperitivelor, iar sucul verde din nuca de cocos este una dintre cele mai populare bauturi, comercializata de vanzatorii ambulanți.

Cafeaua și ciocolata sunt, de asemenea, tradiționale și inegalabile.

Pește cu legume și nuca de cocos

Ingrediente pentru 6 porții
1,6 kg pește, zeama de lamaie, 2 roșii, 1 ardei verde, 1 ardei roșu, 1 lingura oțet de vin, 50 ml vin, 4 linguri lapte de cocos, coriandru, sare.

Preparare:
Se taie peștele felii, se condimenteaza cu zeama de lamaie și sare și se lasa sa stea 10 minute la rece. Se așaza feliile de pește într-o forma termorezistenta, se adauga peste ele ardeii curațați de semințe, taiați rondele și felii de roșii, curațate de pielițe și semințe. Deasupra se toarna vinul amesecat cu oțetul și laptele de cocos. Se condimenteaza cu sare, dupa gust, și se pune la cuptor pentru 15-20 de minute. Se servește cald, garnisit cu coriandru verde.

Dovleac umplut cu creveți

Ingrediente pentru 4 porții

1 dovleac potrivit, 1 kg de creveți (condimentați cu sare, piper și zeama de lamaie), 2 linguri ulei, 2 cepe, 1 cațel de usturoi zdrobit, 3 roșii curațate de pielița și semințe, piper proaspat macinat, 3 linguri faina, 1 pahar lapte de cocos, 1 pahar de smantana, 1 lingura sos de tomate, picant, 250 g branza cremoasa, nucșoara rasa, sare, piper.

Preparare:
Se taie un capacel deasupra dovleacului și, cu ajutorul unei linguri, se scot și se îndeparteaza semințele și fibrele. Se scoate și o parte din pulpa dovleacului, care se pastreaza, apoi se condimenteaza interiorul dovleacului cu zeama de lamaie, sare și piper. Se lasa 10 minute sa stea la rece.

Separat, se calesc, în ulei încins, ceapa tocata fin și usturoiul zdrobit, se adauga creveții, pulpa de dovleac, roșiile taiate marunt și branza. Se lasa sa fiarba 10-15 minute, apoi se adauga faina diluata cu laptele de cocos, sosul picant și smantana. Se potrivește gustul cu nucșoara rasa, sare și piper, și se fierbe pana cand se îngroașa sosul.

Se scurge dovleacul de sucul strans în interior, Se unge pe deasupra cu ulei, se umple cu compoziția de creveți preparata și se pune la cuptor pana cand coaja dovleacului începe sa se rumeneasca. Se servește cald sau rece, cu garnitura de orez.

Salata de cruditați

Ingrediente pentru 4 porții
2 morcovi, 2 castraveți cruzi, 2 roșii, 1 salata verde, 1 gulie, 1 legatura ceapa verde, 1 ardei gras, 1 mar nu prea dulce, 1 sfecla mica fiarta (opțional), ciuperci (opțional), 1 varf de cuțit de frunze de menta tocate marunt, 2 linguri ulei, zeama de lamaie, dupa gust, oțet diluat, sare, piper.

Preparare
Legumele crude se spala bine și se curața de coaja daca este cazul. Se taie felii subțiri, batonașe sau se rad pe razatoarea mica morcovii, marul, gulia, ardeiul și sfecla. Se taie cubulețe ceapa, roșiile și castraveții sau se feliaza, dupa preferința. Salata se taie fașii subțiri. Daca s-a optat pentru ciuperci, acestea se toaca și se adauga la tot amestecul. Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, zeama de lamaie și oțet. Se adauga puțin ulei și se presara deasupra menta. Se poate servi cu iaurt sau smantana.

Pește cu lapte de cocos

Ingrediente pentru 6 porții
4 pești cu carnea alba, 3 caței de usturoi, 2 cepe, 2 roșii, 4 crenguțe de coriandru, 3 ardei, 20 ml ulei de masline, 3 linguri bulion, 200 ml lapte de cocos, 3 lamai, sare.

Preparare
Se curața peștele și se porționeaza. Se condimenteaza bucațile de pește cu sare, dupa gust, se stropesc cu zeama de lamaie, se presara cu coriandru și usturoi zdrobit. Separat, se pun, într-o tigaie, ceapa tocata, roșiile și ardeiul taiate cuburi, se adauga bucațile de pește, laptele de cocos, bulionul și uleiul de masline. Se acopera ingredientele cu un capac și se lasa sa stea cateva minute, înainte de a fi puse la fiert. Se servește cu garnitura de orez sau cartofi fierți.

Stridii cu sos de șampanie

Ingrediente pentru 10 porții
40 bucați stridii, 150 g praz fara frunze, 250 ml șampanie, 160 ml smantana, sare, piper.

Preparare
Se perie partea exterioara a cochiliilor, sub jet de apa rece. Se deschid stridiile cu un cuțit ascuțit. Se arunca primul suc din stridii, iar al doilea se pastreaza deoparte, într-un vas (se așteapta pana apare sucul a doua oara). Carnea stridiilor se pune separat. Sucul obținut se filtreaza într-un tifon.

Prazul se taie marunt. Se pun la fiert, într-o cratița, sucul stridiilor, șampania și prazul taiat. Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se încorporeaza smantana și se amesteca bine. Pe un platou, se pune un strat de sare mare, pentru a ține stridiile în echilibru. În fiecare cochilie se pune cate o stridie și se toarna pe ea sosul cu șampanie. Se pune apoi totul la cuptor, timp de 5 minute. Se servește imediat.

Pește cu legume

Ingrediente pentru 4 porții
1 pește de aproximativ 1 kg, 400 g cartofi, 1 broccoli, 400 g morcovi carote, ulei de masline, marar verde, sare, piper.

Preparare
Se curața peștele de solzi și de intestine, se spala și se usuca într-un prosop. Se așaza într-un castron. Peste pește se toarna ulei de masline amestecat cu marar tocat marunt și se lasa la macerat cateva ore, la frigider.

Se clatește peștele, se usuca bine, apoi se condimenteaza, dupa gust, cu sare și piper. Se așaza într-o tava unsa cu ulei și se pune la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Se scoate din tava, cand este gata, și se pastreaza la loc cald. Separat, cartofii, morcovii și broccoli se fierb în apa cu sare, apoi se scurg de apa și se rumenesc în puțin ulei amestecat cu marar tocat. Se servesc alaturi de pește.

Pește cu stridii și sos picant

Ingrediente pentru 4 porții
8 bucați de pește (preferabil, merluciu), 500 g stridii, 2-3 linguri ulei de masline, 6 caței de usturoi, patrunjel verde, sare, piper.

Preparare
Se curața cu periuța stridiile sub jet de apa, peștele se curața de solzi și intestine, se dezoseaza cu grija și se taie rondele de 4 cm lungime. Bucațile de pește se condimenteaza cu sare, piper și usturoi zdrobit, se rumenesc în ulei bine încins, pe ambele parți, apoi se scot și se pun într-o cratița, unde se adauga stridiile și o ceașca de supa. Se lasa sa fiarba pana cand stridiile se deschid. Se servesc imediat, asezonate cu sosul picant în care au fiert și cu patrunjel verde tocat, presarat deasupra.

Desert cu trei feluri de ciocolata

Ingrediente pentru 4 porții
250 g înghețata de ciocolata amaruie, 160 g ciocolata alba, 175 g ciocolata cu lapte, 200 g frișca, 2 albușuri de ou, 80 g zahar pudra, 60 g unt, 75 g pesmet de paine neagra.

Preparare
Se fierbe în bain-marie ciocolata alba rupta în bucațele. Între timp, se bat albușurile spuma, adaugandu-se treptat zaharul pudra, apoi se amesteca delicat cu ciocolata alba și se pun la rece. Se topește ciocolata cu lapte, se adauga treptat untul și pesmetul și se freaca pana se obține un amestec omogen. Acesta se așaza într-o forma patrata și se lasa la rece aproximativ o ora. Se servesc combinate cele doua feluri de ciocolate preparate, la care se adauga cate o cupa de înghețata de ciocolata amaruie.

Pui „împachetat” în jambon

Ingrediente pentru 4 porții
1 pui de aproximativ 1 kg, 6-7 felii de jambon, 1 lingura ulei de masline, 1-2 caței de usturoi, 1 crenguța de cimbru verde, sare, piper.

Pentru garnitura
ciuperci

Preparare
Puiul se curața de intestine, se spala, se zvanta bine și se pastreaza întreg pentru a fi mai gustos. Se condimenteaza în interior cu sare, piper și usturoi zdrobit, plus crenguța de cimbru, se unge pe deasupra cu ulei, apoi se înfașoara cu feliile de jambon și se așaza într-o tava unsa cu ulei. Se adauga alaturi ciuperci întregi, condimentate cu sare, piper și ierburi aromate. Se acopera cu folie de aluminiu și se pune la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Înainte de a fi gata, se scoate folia de aluminiu și se lasa sa se rumeneasca frumos.

Cocktail de pomelo și creveți

Ingrediente pentru 4 porții
2 fructe pomelo, 200 g creveți curațați, 5 linguri de maioneza, cateva frunze de salata verde, 1 lingura patrunjel tocat.

Preparare
Se fierb creveții 4 minute în apa cu sare, se scurg și se lasa la racorit. Se curața de coaja pomelo și se desface miezul în felii, apoi se taie bucațele. Frunzele de salata se spala bine și se taie fașii. Se amesteca jumatate din pulpa fructelor cu creveții, maioneza și patrunjelul tocat. Se așaza în cupe de cocktail, distribuindu-se în mod egal, cealalta jumatate de pulpa de fructe și fașiile de salata verde, iar deasupra se adauga amestecul de creveți. Se ține la rece 30 de minute, înainte de a fi servit.

E bine sa știi
Pomelo este un grapefrut mai mare, cu pulpa de culoare roșie.