BSA are membri noi

30 04. 2002, 09:02
Producatorii de software GeCAD Software, Ciel România, Softwin Bucuresti si Romsym Data Bucuresti au aderat, recent, la comitetul local al organizatiei Business Software Alliance (BSA), a declarat Nicolae Burchel, reprezentantul BSA în România. "Pîna la aceasta extindere, membrii BSA erau

Producatorii de software GeCAD Software, Ciel România, Softwin Bucuresti si Romsym Data Bucuresti au aderat, recent, la comitetul local al organizatiei Business Software Alliance (BSA), a declarat Nicolae Burchel, reprezentantul BSA în România.

„Pîna la aceasta extindere, membrii BSA erau companiile internationale Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft si Symantec. Extinderea comitetului local înseamna cresterea resurselor financiare, umane si de know-how disponibile pentru reducerea pirateriei software în România”, a adaugat Burchel.

Reprezentantii noilor membri BSA au afirmat ca prin aceasta afiliere urmaresc înlaturarea principalului obstacol în dezvoltarea industriei românesti de software, si anume pirateria, care diminueaza, în primul rînd, încasarile producatorilor de aplicatii software.

Presedintele GeCAD Software, Radu Georgescu, a spus ca integrarea în BSA înseamna pentru companie un pas în evolutia fireasca a calitatii produselor. „Portofoliul actual de clienti, cerintele utilizatorilor si noile standarde autoimpuse au reprezentat doar cîteva dintre argumentele pentru care GeCAD a decis sa se alature BSA pentru reducerea ratei pirateriei software în România”, a explicat Georgescu.

El a adaugat ca rata pirateriei pentru produsele RAV Antivirus, care au avut o pondere de aproximativ 50% în totalul cifrei de afaceri pe 2001, este de aproximativ 50%, aceeasi cifra fiind avansata si de reprezentantul Softwin Bucuresit, Mihai Mihailovici, pentru gama de aplicatii antivirus BitDefender.

Directorul general al Ciel România, Claudiu Bulaceanu, a spus ca firmele care utilizeaza versiuni piratate ale aplicatiilor software din domeniul finaciar-contabil se expun unor riscuri majore, ca urmare a posibilelor erori care pot aparea în raportarile catre administratiile financiare. „Dorim sa ne alaturam BSA pentru a combate pirateria software, astfel încît atît interesele noastre, cît si cele ale utilizatorilor legali ai aplicatiilor Ciel sa fie mai bine protejate”, a adaugat Bulaceanu.

Înfiintata în 1988 la Washington, BSA are ca principalele domenii de interes reducerea ratei pirateriei software, informarea si educarea utilizatorilor de programe, sprijinirea institutiilor guvernamentale responsabile cu aplicarea legilor din domeniul dreptului de autor si desfasurarea de activitati de lobby pentru adoptarea unei legislatii corespunzatoare în domeniul proprietatii intelectuale.

În România, rata pirateriei software era de 77% la sfîrsitul anului 2000, conform unui studiu al International Planning Research Corp., mult superioara mediei de la nivelul Europei de Est (63%) sau de Vest (34%). Conform unui studiu realizat de compania DataMonitor, pirateria în domeniul software genereaza, anual, pierderi de zeci de milioane de dolari producatorilor de software, dar si bugetului de stat, prin neîncasarea taxelor si impozitelor aferente.

mediafax