Un tratament care permite persoanelor cu pielea alba sa se bronzeze și, în același timp, sa se protejeze de razele ultraviolete la fel cum o fac persoanele cu pielea mata, aflat deocamdata în stadiu de laborator, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din SUA, transmite AFP.
Studiul echipei de cercetatori, coordonata de David Fisher de la Institutul de cancer Dana-Farber din Boston, Statele Unite, a fost publicat în ediția de joi a revistei britanice Nature.
Persoanele cu pielea alba, care au un deficit de melanina, pigmentul care da pielii un aspect bronzat, prezinta un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer de piele.
Tratamentul, care consta într-o crema pe baza de forscolina, un principiu activ extras din planta Coleus forskohlii, se afla deocamdata în stadiu de laborator.
Cu ajutorul acestui tratament, cercetatorii au reușit sa restabileasca funcționarea sistemului pigmentar cu deficit de melanina al șoarecilor de laborator cu piele alba.
Pigmentarea pielii a fost obținuta fara ca șoarecii sa fie expuși razelor ultraviolete. Acești șoareci au fost ulterior expuși la ultraviolete, iar cercetatorii au descoperit ca pielea acestora a fost capabila sa se protejeze de eventualele efecte nocive ale razelor. Tratamentul este eficace și în reducerea numarului de cazuri de cancer.
Cercetatorii au ajuns la aceste rezultate studiind rolul unui hormon care stimuleaza melanocitele și al unui receptor, Mc1r, care aparține cailor de semnalizare care controleaza pigmentarea pielii.
Daca rezultatele pot fi aplicate și la oameni, tratamentul le-ar putea da o șansa persoanelor cu pielea alba, care doresc sa scape de efectele nocive ale ultravioletelor fara sa renunțe la expunerea la soare.