Bronz de ciocolata

21 07. 2005, 11:46
Marjorie de Sousa, Gisela din "Rebeca" și Camelia din "Pisica salbatica", nu scapa nici o ocazie sa faca plaja - fiind convinsa ca îi sta bine bronzata. A venit vara și poți și tu sa te lafai la soare, la mare sau la piscina, asemenea eroinelor din telenovelele pe


Marjorie de Sousa, Gisela din „Rebeca” și Camelia din „Pisica salbatica”, nu scapa nici o ocazie sa faca plaja – fiind convinsa ca îi sta bine bronzata.

A venit vara și poți și tu sa te lafai la soare, la mare sau la piscina, asemenea eroinelor din telenovelele pe care le urmarești zi de zi. Marjorie este o mare iubitoare de soare și merge frecvent la plaja. De altfel, cui nu-i place soarele? Însa acesta trebuie „consumat” cu protecție și masura. Și alimentația are rolul ei în procesul de bronzare, dar și în menținerea bronzului cat mai multa vreme.

Nu uita de protectia antisolara
Este normal sa-ți dorești sa fii cat mai bronzata. Ești mai sexi, pielea are un aspect mai ferm, iar silueta pare mai supla. Acestea sunt doar trei dintre nenumaratele motive pentru care femeile prefera nuanțele ciocolatii-aurii. Însa, daca te vei expune la soare fara a-ți proteja în prealabil epiderma cu o emulsie sau un ulei, nu vei reuși decat sa te arzi și nicidecum sa te bronzezi. Pentru o protecție optima, aplica loțiunea cu o jumatate de ora înainte de a pleca la plaja. În general, produsele de acest tip nu au o acțiune imediata și nici de lunga durata. Ele trebuie reaplicate de mai multe ori în timpul unei ședințe de plaja (la circa 2-3 ore).

Pentru zonele sensibile ale corpului, folosește un produs special sau o emulsie cu factor de protecție solara (FPS) mai mare decat cel folosit pentru restul corpului.

Bronzeaza-te sanatos
O piele bronzata arata – pe moment – superb, dar expunerea neraționala la soare duce la deshidratarea pielii și la ridarea ei prematura. De asemenea, arderea epidermei poate determina apariția cancerului de piele.

În primele 2-3 zile de plaja, expune-te la soare pe perioade scurte de timp, de circa un sfert de ora, repetate la anumite intervale de 2-3 ore. Chiar și dupa ce pielea ta s-a bronzat, evita sa stai la soare între orele 11-16, deoarece, în acest interval, acțiunea nociva a ultravioletelor asupra epidermei este maxima. Și îngrijirile „dupa plaja” sunt foarte importante. Dușul zilnic cu apa dulce este obligatoriu, pentru a îndeparta impuritațile de pe piele, precum și sarea din apa de mare sau clorul din apa de piscina. Hidratarea epidermei cu produse specifice este necesara pentru a pastra un nivel optim de umiditate al pielii.

Alimentele care te bronzeaza
Daca vrei sa te bronzezi uniform și rapid, dar și sa-ți menții culoarea ciocolatie, cat mai mult timp, trebuie sa-ți ajuți pielea și prin alimentație. Sinteza melaninei este favorizata sau încetinita de consumul anumitor alimente. Mananca multe alimente bogate în vitamine și evita-le pe cele care intoxica organismul. Morcovii, de exemplu, au o cantitate însemnata de betacaroten, un element pe care organismul îl transforma în vitamina A.

Aceasta vitamina pregatește pielea înaintea expunerii la soare, accelereaza procesul de bronzare, protejeaza de razele ultraviolete și ajuta la menținerea bronzului timp îndelungat. Licopenul conținut de roșii protejeaza pielea și ochii de acțiunea nociva a radiațiilor UV, avand totodata și proprietați anticancerigene. Galbenușul de ou este un aliment cu efecte benefice „dupa plaja”.

El conține vitamina H, cu rol important în reducerea inflamațiilor pielii (provocate de acțiunea soarelui), precum și în procesul de regenerare celulara. Caisele și piersicile te ajuta sa te bronzezi uniform. Fructele conțin carotenoide, elemente care favorizeaza sinteza melaninei.

Machiajul care iti pune bronzul in valoare
Culorile pe care le folosești pentru machiaj aproape tot anul nu se potrivesc cu pielea bronzata. Pe masura ce nuanța bronzului se intensifica, culorile se schimba. Pentru un ten ușor roșiatic (caracteristic primelor zile de plaja) sunt recomandate nuanțele de roz champagne și bej perlat, care vor lumina pielea.

Un efect delicat îl poți obține folosind o pudra transparenta, foarte fina. Atenție! Nuanța roșiatica a tenului se accentueaza daca vei colora buzele într-o nuanța stridenta, iar chipul se va întuneca, în loc sa se lumineze. Pentru un plus de senzualitate, aplica peste stratul de ruj, gloss transparent sau în nuanțe de oranj intens. Un efect deosebit poți obține și cu un ruj lucios în nuanțe de mango.

Un bronz mai „vechi”, ciocolatiu, poate fi luminat cu mult auriu. Vei arata stralucitor daca-l aplici pe tample, pe pomeți și pe frunte.

Pentru machiajul pleoapelor, poți folosi pe pleoapa mobila un fard auriu pudra, și o textura cremoasa de bej stralucitor pe arcada. Pentru ca ochii sa nu para mai mici decat sunt, evidențiaza genele cu un rimel în nuanțe de burgundi. Completeaza machiajul cu o nuanța fina burgundi sau bordeaux, aplicata discret pe pomeți.