Încălzirea sau răcirea anumitor părți ale corpului, cum ar fi aplicarea unui prosop cald pe frunte dacă îți este rece te poate ajuta să menții confortul termin perceput.
Folosind acest concept, 4 elevi ingineri de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o brățară termoelectrică ce monitorizează temperatura aerului și a pileii, și trimite impulsuri adapte sub formă de unde de aer cald sau rece către încheietura mâinii pentru a ajuta la menținerea confortului termic.
Deși oamenii ar folosi dispozitivul pentru confortul personal, echipa spune că scopul final este de a reduce consumul de energie al clădirilor, prin răcire și încălzirea oamenilor, nu a clădirilor.
„Clădirile folosesc acum o cantitate incredibilă de energie doar pentru încălzirea și răcirea spațiilor. De fapt, toate la un loc constituie 16,5% din consumului de energie primară al SUA. Ne-am dori să reducem acest număr menținând în același timp un confort termic individual”, a spus Shames Sam, inginer senior în Ingineria Materialelor și co-inventator al tehnologie Wristify.
Echipa sugerează că în cazul în care dispozitivul oprește clădirea de la reglarea temperaturii chiar și numai cu 1 grad Celsius, se vor economisi aproximativ 100 de kilowați-oră pe lună.
Pe parcursul dezvoltării tehnologiei lor, echipa Wristify a făcut descoperirea-cheie: pielea umană este foarte sensibilă la schimbările rapide (în termen de un minut) de temperatură, care afectează întregul corp.
Ei au descoperit că au nevoie pentru a încălz sau răci orice parte a corpului (în cazul lor, încheietura mâinii) la o rată de cel puțin 0,1 drage Celsius pe secundă cu scopul de a face întregul corp, în general, să simtă cu mai multe grade mai multă căldură sau răcoare.