Box office-ul european a înregistrat un declin de 70,6% în 2020, pandemia generând pierderi de 6,2 miliarde de euro pentru cinematografe.
Cifrele au fost publicate de Uniunea Internațională a Cinematografelor (UNIC), un organism din industrie, și au în vedere 38 de teritorii europene.
Scăderea vine după un an 2019 foarte profitabil, care a înregistrat 1,34 de miliarde de spectatori în întreaga Europă – cea mai mare cifră din ultimii 15 ani. De asemenea, box office-ul european s-a ridicat atunci la 8,8 miliarde de euro.
Deși răspunsul guvernelor în ceea ce privește pandemia a variat foarte mult de la o țară la alta – națiuni precum Italia și Spania introducând rapid restricții în ceea ce privește cinematografele, în timp ce altele, inclusiv Suedia și Olanda, au optat pentru măsuri mai relaxate -, această diferență nu se reflectă în box-office. Veniturile au scăzut peste tot și, cu puține excepții, cu cifre similare. Italia, prima națiune europeană care a intrat în carantină totală, a înregistrat o scădere de 71% a veniturilor din cinematografe pentru 2020. În Suedia, une nu a fost impusă măsura închiderii cinematografelor, vânzările din bilete au scăzut cu 65%.
Danemarca, unde box-office-ul a scăzut „doar” cu 47% față de anul anterior, a fost un exemplu pozitiv. Dar acest lucru s-a datorat în mare parte unui singur film, „Another Round”, al lui Thomas Vinterberg, cu Mads Mikkelsen, care a fost un mare succes, vânzând peste 800.000 de bilete.
UNIC a menționat că mai mulți factori au contribuit la prăbușirea box office-ului din 2020. Chiar și în teritoriile în care cinematografele au rămas deschise sau li s-a permis redeschiderea, au lipsit titlurile de top, majoritatea studiourilor americane amânând sau anulând superproducțiile anunțate inițial pentru anul trecut.
Filmele autohtone ar putea umple doar parțial acest gol. Mai multe țări europene au înregistrat creșteri ale cotei de piață pentru filmele locale. În Franța, cifra a fost de 44,9%. În Italia, peste jumătate – 56,6 la sută.
„Criza este departe de a fi încheiată, majoritatea cinematografelor europene fiind încă închise”, a menționat UNIC. „(Îndemnăm, n.r.) factorii de decizie de la nivel local, național și european să aplice strategii puternice de recuperare pentru a se asigura că cinematografele europene – de toate dimensiunile și din toate locurile – pot supraviețui acestei perioade provocatoare și pot fi din nou căminul vibrant al culturii, a libertății și o comunitate, așa cum au fost întotdeauna”, se arată în comunicatul organizației, citat de The Hollywood Reporter.
CITEȘTE ȘI: Box office-ul nord-american în 2020, la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani
Foto: Profimedia Images