Sacha Baron Cohen, starul și autorul emisiunii „Da Ali G Show” aduce pentru prima dată pe marile ecrane personajul său din Kazahstan, Borat Sagdiyev, jurnalist.
Borat pleacă din Kazahstan în America pentru a realiza un documentar. Pe când străbate aceste ținuturi, Borat întâlnește persoane reale aflate în situații reale.
Comportamentul său neașteptat provoacă celor din jurul său reacții puternice, scoțând la iveală prejudecățile și ipocriziile tipice culturii americane.
În unele cazuri, subiecții interviurilor lui Borat adoptă opiniile sale șocante despre rasă și sex, fiind de acord cu el, în timp ce alții încearcă să-i predea o lecție de patriotism referitoare la valorile occidentale.
Ilar. Te lasă cu gura căscată. Ofensiv. Periculos. Subversiv. Borat, o caricatură satirică a unui jurnalist kazah, inventată și portretizată de Sacha Baron Cohen, a devenit un fenomen în Anglia datorită serialului de comedie „Da Ali G Show”, în care umorul bizar și satira tăioasă ca un brici referitoare la anti-semitism, misoginism și rasism, au reușit să prindă viață datorită comportamentului și interviurilor sale stranii.
Umorul și aprecierile de care se bucura filmul se datorează echipei care a gindit si produs această comedie: Sacha Baron Cohen, Larry Charles și Jay Roach Baron Cohen și Roach sunt și producătorii filmului, iar Charles este regizorul acestuia.
Așa cum e de așteptat de la un proiect centrat asupra personajului , productia filmului nu a semănat cu nimic altceva. Baron Cohen, care se dedică rolului cu o intensitate constantă, a rămas fidel personajului său pe tot parcursul filmărilor și a decis să se ocupe de publicitate și de interviurile care promovează filmul, în” pielea” lui Borat.
Regizorul Jay Roach, care pe lângă filmele „Austin Powers” a regizat de asemenea filmele de un succes imens „Meet the Parents” și „Meet the Fockers”, a fost fascinat de felul în care Baron Cohen l-a jucat pe Borat, și și-a dat seama de potențialul uriaș al unui film cu acest personaj în centrul său. „Cred că ceea ce reușește Sacha să facă în acest film este de-a dreptul revoluționar”, spune Roach. „A creat un personaj extrem de credibil si ilar. Sacha îl pune pe Borat în situații limită, adesea periculoase, cu persoane reale care trebuie să creadă că Borat este autentic tot timpul.Suspansul este realmente fantastic!
„Sacha își asumă niște riscuri imense pe care nici un interpret nu și le-a asumat, după câte știu”, continuă Roach. Este realmente asemeni unui echilibrist înaintând pe frânghie la mare înălțime. Si indiferent ce fac aceste persoane reale în scenă, el nu numai că va conduce scena, dar va reuși chiar să schimbe direcția poveștii. Și totul alunecă spre un umor nebun, chiar dacă are la dispoziție numai o dublă pentru fiecare scena. Fără nici o exagerare, cred că ceea ce reușește Sacha cu acest personaj este să propună un standard de calitate complet nou pentru performanțele actoricești”.
Este această combinație de umor exploziv, fapte brute și satiră cea care l-a făcut pe Roach să creadă că un film cu Borat ar putea fi ceva foarte special – și foarte diferit de comediile hollywoodiene clasice. „Am văzut în el șansa de a face un film îndrăzneț, subversiv și proaspăt”, explică Roach. „Am dorit să transplantăm formatul caracteristic realității din spectacolul TV „Da Ali G”, in personajul Sacha care interacționează cu persoane în carne și oase. Apoi, am creat o poveste care să susțină un film artistic.”
Peter Baynham, Anthony Hines și Dan Mazer au scris un proiect de scenariu. N-a existat un scenariu in adevaratul sens al cuvintului. Filmul fiind un experiment , o modalitate nouă de a face film într-o epocă în care realitatea și divertismentul se întrepătrund din ce în ce mai mult. Evenimentele reale cu persoane reale trag înainte povestea fictivă a filmului.
PRODUCȚIA
După o scenă „impresionantă” în care își ia rămas bun de la satul său din Kazahstan, Borat porneste intr-o lungă călătorie prin S.U.A. pentru a începe să lucreze la documentarul care va prezenta America poporului sau. Era însoțit de producătorul său obez și ineficient, Azamat Bagatov. Azamat comentează: „M-am implicat în acest proiect pentru că am multă experiență în industria cinematografică și de televiziune – de fapt în ultimii 20 de ani am vizionat personal 27 de programe. Am primit acest post și pentru că sunt singurul producător din Kazahstan.”
Larry Charles, unul din creatorii serialului „Seinfeld” s-a alăturat acestui proiect în calitate de regizor.Ca și Jay Roach, Charles era un admirator al creației lui Baron Cohen. „Interpretările lui Sacha emană o intensitate și o inteligență incredibilă, precum și o anume bravură”, spune Charles.
Charles s-a minunat de capacitatea lui Baron Cohen de a rămâne în pielea personajului pe tot parcursul producției, chiar și în timpul discuțiilor cu echipa de filmare. „Sacha în pielea lui Borat a fost întotdeauna real, credibil, complex și spontan.”, continuă Charles.”În timpul lucrului vorbeam atât cu Sacha cât și cu Borat, ceea ce era deconcertant uneori, dar foarte amuzant. L-am înțeles de ce făcea asta: Trebuia să se transpună în momentul respectiv însă să rămână în același timp întrucâtva detașat și conștient de sine. A reușit să păstreze un echilibru delicat”.
Producătorul executiv Monica Levinson ne spune că producția a fost realmente „de gherilă”. „Tot ceea ce aveam la dispoziție era o echipă de opt persoane, cu Sacha inclusiv, o persoană la sunet, cei cu camera de filmat, Larry Charles și un asistent de producție. Ne-am deplasat cu toții dintr-un loc în altul într-o dubă, urmată de o camionetă care transporta echipamentul.”
Borat și-a început odiseea prin țară în „New Yorks”, unde vede pentru prima dată un metrou, un lift și un grup feminist. Apoi, are o revelație care îi da toate planurile peste cap. „Deși plănuisem inițial să rămânem în New Yorks, dintr-un motiv pe care nu îl pot menționa, a trebuit să ajungem în California”.
Pentru a reuși să transpună în film aventurile personajului in calatoria de-a lungul țării – o mare parte din ea parcursă într-o camionetă de înghețată -creatorii lui BORAT au călătorit de asemenea în Washington D.C., West Virginia, Virginia, Mississippi, Texas, Louisiana, California, Oklahoma, Alabama, South Carolina … și România, .
În multe din aceste locuri, echipa a atras interesul diverselor autorități care se ocupau cu aplicarea legii.
În New York, de pildă, a fost emis un ordin de arestare pe numele lui Baron Cohen. Acesta a scăpat de închisoare ca prin urechile acului, pe când filma într-un hotel.
Monica Levinson și directorul producției/prim asistent de regie Dale Stern n-au avut tot atât de mult noroc – au fost arestați de cei mai cei din New York. Pentru producția filmului au „împrumutat” din hotel un telefon, un ceas deșteptător și o plapumă – toate ca să le folosească ca recuzită. Deși producătorii încheiaseră un contract privind locația și aveau o poliță de asigurare de cinci milioane de dolari pentru bunurile pierdute sau furate, poliția orașului New York și-a văzut de arestări.
FBI i-a urmărit adesea pe producători, pe care rezidenții din câteva locații „importante”Â’ i-au bănuit a fi teroriști. În capitala țării, Serviciile Secrete i-au interogat pe producători în fața Casei Albe, iar în locația din Louisiana, infanteriștii statului au investigat straniul grup care pretindea că face un documentar. Din nou, încăpățânarea lui Baron Cohen de a rămâne în pielea personajului – chiar și atunci când s-a confruntat cu Serviciile Secrete și poliția statului – a fost impresionantă. „Nu s-a dat nici o dată de gol că ceea ce se petrecea nu era ceva real”, spune Larry Charles.
Borat a învățat multe lecții în timpul acestei călătorii – unele dintre ele de-a dreptul dureroase. „De-a lungul călătoriilor mea, învăț multe lucruri noi despre America. De exemplu, că numai e legal să împuști Piei Roșii. Încă o dată îmi cer scuze din toată inima personalului de la Cazino-ul Potawotomi din Kansas.”
Baron Cohen, ca Borat, a înfuriat membrii publicului de la un rodeo din Salem, Virginia, cântând „imnul național” kazah pe melodia imnului american..
În Birmingham, Alabama, Borat participa la o petrecere de seară, sperând să deprindă delicata artă a etichetei din timpul cinei. Ospitalitatea sudică nu s-a mărginit însă la asta. „În timp ce ne aflam în sud, am trecut pe lângă un grup de soldați care jucau Războaiele civile americane. Foarte similar felului în care kazahii jucau masacrul de la Tishniek, ceea ce facem în fiecare an călătorind în orașul Tishniek și masacrându-i. De ce nu?”
Borat e foarte fericit că documentarul său este în final gata ., dar ne reamintește că o versiune anterioară a apărut deja pe ecrane în țara sa natală. „Acest film a apărut deja pe marile ecrane în Kazahstan și a fost promovat puternic.”, exclamă Borat. „Îi ia locul de frunte filmului hollywoodian „King Kongs” – care a fost numărul unu în Kazahstan tot timpul, inca de la apariția lui în 1932.”
Borat avertizează publicul american: „Sper că voi americanii vedeți filmul meu, dar vă rog fiți avertizati că dat fiind că acesta conține înjuraturi murdare, violență inutilă și un prim-plan al bishkek-ului unui bărbat, i s-a acordat cel mai strict certificat în Kazahstan, ceea ce înseamnă că nici o persoană sub vâsta de 3 nu va putea să-l vadă”.
Dar indiferent de obstacolele cu care s-a confruntat Borat în producerea și distribuirea acestui film, este emoționat să-l vadă în cele din urmă ajungând în : „Filmul meu venind în final în America!” conclude el. „Victorie!”
Sacha Baron Cohen
Itinerariu profesional
Premii
• 2003-2004 Da Ali G Show a fost nominalizat pentru 6 premii Emmy
• BAFTA , pentru cel mai bun program de comedie
• BAFTA pentru cel mai bun interpret de comedie (Da Ali G Show)
• Premiul Societății Regale de Televiziune pentru cel mai bun program de comedie
* Trandafirul de bronz din Montreaux – cel mai bun program de comedie
• Premiul EMMA (Premiul Media Multicultural și Etnic votat de comunitățile afro-americană și asiatică) pentru cel mai bun spectacol de divertisment Da Ali G Show.
Filmografie
• BORAT – câștigător al premiului publicului și criticii la Festivalul de Film Traverse.
• Ali G Indahouse , 2003-04
• Talladega Nights, Vitezonan’ Ricky Bobby 2006.
Nici una din persoanele reale, companiile sau organizațiile din film nu sunt afiliate sau asociate cu filmul sau producătorii acestuia în nici un fel. Nici o persoană reală sau instituție descrisă sau apărând în film nu a sponsorizat sau girat în alt fel conținutul acestuia. Același lucru se aplică guvernului și poporului din Kazahstan, care nu sunt nici ele implicate în acest film sau nu l-au aprobat în vreun fel. Nimic din ce apare în acest film nu este intenționat să prezinte opiniile, practicile sau comportamentul real ale vreunei persoane care are legătură cu Kazahstanul.
TWENTIETH CENTURY FOX prezintă
o producție FOUR BY TWO și EVERYMAN PICTURES
în colaborare cu DUNE ENTERTAINMENT LLC și MAJOR STUDIO PARTNERS
un film de
LARRY CHARLES
BORAT !
ÎnvÇŽțÇŽturi din America, pentru ca toatÇŽ nația Kazahstanului sÇŽ profite.
( BORAT ! )
(Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan)
2006, color, format Flat, 84 min.
CU :
SASCHA BARON COHEN
KEN DAVITIAN
ALEX DANIELS
JAMES P. VICKERS
scenariul: SACHA BARON COHEN , ANTHONY HINES ,
PETER BAYNHAM și DAN MAZER
având la bazÇŽ un personaj creat de: SACHA BARON COHEN
producători: SACHA BARON COHEN și JAY ROACH
producători executivi: DAN MAZER , MONICA LEVISON
imaginea: ANTHONY HARDWICK, LUKE GEISSBUHLER
montajul: PETER TESCHNER , JAMES THOMAS
muzica: ERRAN BARON COHEN
regia: LARRY CHARLES