Bookfest 2007 – o librarie de mii de metri patrati la Romexpo

08 06. 2007, 14:16
A doua editie a salonului cartii Bookfest (6-10 iunie) s-a deschis, miercuri dimineata, în pavilionul central al Romexpo, unde circa 200 de edituri vor vinde pâna duminica mii de titluri si vor organiza lansari pentru unele dintre cele mai recente aparitii ale lor.


A doua editie a salonului cartii Bookfest (6-10 iunie) s-a deschis, miercuri dimineata, în pavilionul central al Romexpo, unde circa 200 de edituri vor vinde pâna duminica mii de titluri si vor organiza lansari pentru unele dintre cele mai recente aparitii ale lor.

Bookfest este, în primul rând, o imensa librarie (4.000 mp ocupati de standuri si o suprafata totala bruta de 11.500 mp) în care vizitatorii pot gasi carti de la mai multe edituri si la preturi reduse. De pilda, cartile editurilor Polirom, Paralela 45 si Aquila au o reducere de 20%, ALL face un rabat de 15%, iar Teora si RAO – de 10%. Curtea Veche merge pe o reducere diferentiata, în functie de titluri, de la 15 pâna la 50%. La fel Pro Editura si Tipografie, care scade preturile cu 20 pâna la 50%. Humanitas propune, din nou, volume la pretul de 5 lei sau unele la care pretul este cu 50% mai mic.

Pe lânga standurile editurilor, vizitatorii salonului vor gasi mai multe spatii de animatie: Agora (pentru lansarile principale), Culinaria (o zona de promovare a cartii pe teme culinare), 0-9 ani (pentru copii), Silentium (o zona amenajata pentru lecturi în tihna), Audio & e-books, studioul Realitatea. Acestea sunt marcate prin mari panglici care se înalta din locul respectiv pâna în cupola pavilionului.

Dar daca spatiile de animatie si chiar amplasarea standurilor în incinta sunt mai bine marcate decât la celalalt târg de carte care se desfasoara în pavilionul central de la Romexpo, Gaudeamus, nu acelasi lucru se poate spune despre semnalizarea si promovarea salonului Bookfest în afara pavilionului. Astfel, de la intrarea în complexul expozitional pâna la pavilionul central nu exista, miercuri dimineata, nici un banner si nici un indicator spre Bookfest.

În afara de a cumpara carti la preturi mai mici si de a gasi laolalta titluri de la 200 de edituri, vizitatorii salonului vor putea participa la lansarile pregatite de expozanti. De exemplu, prezenta Polirom la Bookfest înseamna multe întâlniri cu scriitori, prilejuite de lansarea celor 20 de noi titluri si de doua sedinte de autografe. Una dintre cele mai asteptate autoare la aceasta editie a târgului pare a fi Mihaela Radulescu, careia îi apartine cea mai vânduta carte a editurii din ultimele saptamâni: „Despre lucrurile simple” – peste 5.000 de exemplare.

Programul Humanitas cuprinde peste 20 de evenimente, printre care lansarea volumelor „În Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale” de Ioana Pârvulescu, „Thocomerius – Negru Voda, un voivod cuman la întemeierea Tarii Românesti” de Neagu Djuvara, „Despre ura” de Gabriel Liiceanu, „Bazar bizar” de Radu Paraschivescu, „Manifestul fotbalist” si „Eroi si jocuri populare” de Traian Ungureanu, „Despre masca si iluzie” de Mihai Maniutiu si „Despre necunoscut” de Teodor Baconsky.

Florian Pittis si Marius Batu vor sustine un concert la Bookfest, cu ocazia aparitiei la editurile All a cartilor „Cronica vietii mele, vol. I” de Bob Dylan si „Magical Mystery Tours: Viata mea cu Beatles” de Tony Bramwell & Rosemary Kingsland.

Cartea si muzica vor face casa buna si la standul Editurii Vinea, unde lansarea volumelor „Dansând în Odessa” de Ilya Kaminsky (poezie, traducere din engleza de Chris Tanasescu), „The march to the stars / 33 Poems by Mihai Ursachi” (translated into English by Adam J. Sorkin) si „Life line as a skyscraper, Poems” de Ioana Ieronim (poeme scrise direct în limba engleza) va fi însotita de un spectacol al grupului Margento.

Curtea Veche va lansa în colectia „Actual”, coordonata de Doina Jela, un nou volum de Vladimir Tismaneanu, „Refuzul de a uita”, despre care vor vorbi Teodor Baconsky, Catalin Avramescu, Mircea Cartarescu si Cristian Preda.

Editura Rao va aduce la Bookfest noutatile din colectiile „Rao Class” – „Labirintul” de Kate Mosse, „Nevinovatul” de John Grisham – si „Rao pentru copii” – „Larklight” de Philip Reeve si „Cronicile Spiderwick” de Holly Black si Tony DiTerlizzi. De asemenea, editura va lansa „Veturia Goga – Privighetoarea lui Hitler”, o biografie scrisa de Mircea Goga, profesor la Univesitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si la Sorbona din Paris.

Grupul editorial Corint va lansa, printre altele, o carte de „Convorbiri cu Octavian Paler” a lui Daniel Cristea-Enache si romanul „Asasinul orb” de Margaret Atwood, distins cu Booker Prize în 2000. Totodata, Corint Junior va prezenta vizitatorilor salonului o noua colectie de cultura generala pentru copii între 6 si 12 ani, „Prima mea biblioteca a cunoasterii”, din care au aparut „Atlasul lumii”, „Lumea antica”, „Animalele lumii”, „Viata în trecut” si „Vietuitoarele oceanului”.

Tot pentru copii, Nemira va institui la standul sau „happy hours” (între orele 11.00 si 13.00), constând în jocuri, oferte speciale si cadouri pentru cei care cumpara cartile din seria „Shrek al Treilea”.

Multe dintre titlurile care vor fi lansate în zilele târgului sunt bine promovate si la standurile editurilor. La fel ca la Gaudeamus 2006, RAO si Humanitas au standurile de la intrare, cele mai vizibile. Cea din urma editura a venit însa cu un nou design de stand, care, pe lânga rafturile obisnuite cu volume, contine zone distincte pe domenii de editare sau colectii: cartea de stiinta, multimedia. memorii, jurnale si corespondenta, Raftul Denisei, autori Humanitas (Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Andrei Plesu etc).

Standuri mari au si editurile Polirom, Teora, Curtea Veche, Nemira, ALL, Niculescu, toate aflate la parter.

Bookfest 2007 este organizat de Asociatia Editorilor din România (AER), împreuna cu celelate asociatii de editori si cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Potrivit organizatorilor, MCC a contribuit cu circa 50.000 euro, ceea ce înseamna mare parte din costurile chiriei spatiului de la Romexpo.

Anul acesta nu exista taxa de intrare pentru vizitatori, spre deosebire de editia de anul trecut, când AER a organizat evenimentul singura, în urma unor disensiuni cu ministerul si celelalte asociatii de editori.

Bookfest este deschis între orele 10.00 si 20.00, iar duminica – între 10.00 si 18.00.

Mediafax