Boli autoimune: Psoriazisul
Psoriazisul a continuat sâ râmîna o problemâ controversatâ în ceea ce privește factorii declanșatori, suscitînd interes deosebit cercetâtorilor.
S-a dovedit câ el apare ca rezultat al interacțiunii complexe dintre factorii genetici și factori favorizanți din mediu.
Ca și alte dermatoze (dermatita atopicâ, lupusul eritematos etc.), psoriazisul face parte din grupul afecțiunilor mixte, în care moștenirea geneticâ și factorii mediului externi sînt deopotrivâ vinovați de apariția bolii.
Astfel, o persoanâ poate moșteni un psoriazis latent care poate deveni activ. Boala, cauzatâ de o anomalie geneticâ ce controleazâ defectuos regenerarea epidermicâ, se caracterizeazâ prin așa-numita presiune eruptivâ, în care, cu sau fârâ asocierea unor factori infecțioși (virusuri, infecții microbiene), neuropsihici, agenți iatrogeni, se va produce o accelerare a refacerii epidermice, care se realizeazâ în 3-4 zile, în loc de 28 de zile, cum este normal.
Majoritatea bolnavilor cu psoriazis prezintâ o ameliorare în timpul primâverii și verii și o acutizare a erupției în anotimpul friguros.
De asemenea, rolul factorilor neuropsihici în patologia psoriazisului este incontestabil.
Adesea erupția psoriazicâ se declanșeazâ în urma unei traume psihice, a unor șocuri emoționale deosebite sau a unor stâri de tensiune psihicâ.
Si infecțiile pot contribui în declanșarea unor erupții de psoriazis, așa cum sînt cele provocate de anumite virusuri sau de streptococul hemolitic din unele focare infecțioase amigdaliene.
ProTv Magazin