Majoritatea păsărilor de curte si/sau de crescătorie, specii domestice, cât și sălbatice, pot fi afectate de această boală alimentată în principal de condiții precare de igienă și nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.
Această boală diferă de gripa aviară, deși sub aspect clinic ele se aseamană, fiind cauzată de un alt virus. Riscul cel mai mare de răspândire îl reprezintă păsările migratoare, care sunt purtătoare ale virusului.
Această boală a fost semnalată în Indonezia, în anul 1927, iar în Europa a apărut în orașul britanic Newcastle, de unde provine și numele de astăzi al bolii. În România a fost semnalată, prima dată, în 1942 si se pare că a fost introdusă de trupele germane, odată cu alimentele de pe front.
Grupa aviară a trecut, urmează pseudopesta aviară
Boala Newcastle, modul de transmitere:
– virusul este prezent în aerul expirat, în secrețiile și fecalele păsărilor infectate;
– apă, mâncare, îmbrăcăminte umană contaminată;
– la om, transmiterea acestei boli nu constituie un pericol, în cazul în care interactionați cu păsări infectate, cel mai probabil vă veți „alege” pentru câteva zile cu febra, conjunctivită sau o gripă ușoară.
Boala Newcastle, simptome (la păsări):
– respirație greoaie, tuse;
– aripi căzute, târârea picioarelor, paralizare completă;
– încetarea ouatului;
– diaree apoasă, culoare verzulie;
– inflamarea zonelor din jurul ochilor și gâtului;
– îmbolnăvirea sau moartea păsărilor depinde de „agresivitatea” virusului, gradul de imunitate oferit de vaccin, condițiile de mediu.
Boala Newcastle, simptome (la om):
– diaree;
– deshidratare;
– vomă;
– febră.
La om, incubația durează doar 2-3 zile și poate apărea conjunctivita, letargie, frisoane și febră. Recuperarea durează cam 3 săptămâni. Omul poate lua boala prin consum de carne de pasăre și ouă contaminate și mai rar de la păsările de companie. Boala se poate transmite de la om la om și chiar de la om bolnav la păsările de companie.
Boala Newcastle, prevenire și control:
– vaccinarea la timp și administrarea corectă a medicației;
– zona în care păsările cresc trebuie să ofere condiții impecabile de igienă;
– interdicția de a transporta sau muta păsările bolnave, de a arunca întâmplător gunoiul provenit de la acestea;
– nu vor fi aduse persoane străine în zona în care păsările trăiesc, zona respectiva urmând să fie dezinfectată;
– abia după o lună de la data dezinfecției, zona poate fi repopulată;
– păsările infectate sunt sacrificate, ouăle sunt distruse;
– se contactează un medic veterinar.
Directiva 92/66/CEE a Consiliului Europei din 14 iulie 1992 de stabilire a măsurilor comunitare de combatere a bolii Newcastle:
Această directivă prevede măsuri pentru combaterea bolii Newcastle, imediat ce se suspectează prezența acestei boli într-o exploatație de păsări. Măsuri similare se aplică în ceea ce privește porumbeii călători și alte păsări ținute în captivitate.
În cazul în care există suspiciuni privind apariția unui caz de boală Newcastle, veterinarul oficial trebuie să informeze autoritatea competentă și să ia măsurile care se impun. Aceste de măsuri prevăd:
• punerea sub supraveghere a exploatațiilor suspecte;
• recensământul tuturor categoriilor de păsări din aceste exploatații;
• izolarea animalelor în adăposturi;
• interzicerea transportării păsărilor;
• limitarea de către autoritatea competentă a circulației persoanelor, a vehiculelor, a altor animale și a materiilor legate de păsările susceptibile de a fi infectate;
• obligația de a păstra ouăle în interiorul exploatației;
• punerea în aplicare a metodelor adecvate de dezinfecție în interiorul exploatației;
• realizarea unei anchete epidemiologice.
Măsurile preventive sunt anulate de veterinar, abia atunci când suspiciunea de boală Newcastle este infirmată în mod official, moment în care autoritatea competentă ordonă o serie de măsuri care includ:
• sacrificarea tuturor păsărilor din exploatație;
• eliminarea sau tratarea tuturor materiilor și deșeurilor care ar putea fi infectate;
• distrugerea cărnii de la păsările provenite din exploatație și sacrificate în perioada presupusă de incubație a bolii;
• distrugerea ouălor ouate în perioada presupusă de incubație;
• curățarea și dezinfectarea clădirilor care au adăpostit păsările;
• respectarea, după curățarea și dezinfectarea localurilor, a unui vid sanitar de cel puțin douăzeci și una de zile înainte de reintroducerea păsărilor în exploatație; și
• efectuarea unei anchete epidemiologice.
Anumite efective de păsări pot fi menținute în viață dacă veterinarul oficial confirmă că aceste animale sunt sănătoase și au fost complet separate de efectivele infectate.
După confirmarea bolii Newcastle, autoritatea competentă delimitează o zonă de protecție (de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate) și o zonă de supraveghere (de cele puțin 10 kilometri în jurul exploatației infectate) în care se aplică măsuri specifice:
– identificarea tuturor exploatațiilor care dețin păsări;
– vizite periodice;
– examinări clinice;
– izolarea animalelor.
În zona de protecție, aceste măsuri sunt anulate cel mai devreme după 21 de zile de la operațiunile de curățare și dezinfectare a exploatației. În zona de supraveghere, un vid sanitar de treizeci de zile după realizarea acestor operațiuni trebuie respectat înainte de anularea acestor măsuri.
Boala Newcastle, acum și în Romania!
Un focar de pseudopestă aviară (boala Newcastle) descoperit în cinci gospodării la Tohanu Vechi, în Zărnești, județul Brașov, a alarmat autoritățile sanitar-veterinare din zonă.
Aproape 100 de păsări din gospodăriile afectate au fost omorâte, iar inspectorii sanitari au stabilit zone de protecție și supraveghere pe o rază de zece kilometri, stabilind totodată măsuri de restricție în ceea ce privește circulația păsărilor.
Autoritățile sanitar-veterinare din județul Brașov sunt în alertă, după focarul descoperit în Zărnești
Direcția Santitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov va face acțiuni de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la intervale de șapte zile, „astfel încât nicio pasăre nu va fi introdusă în gospodării decît după 21 de zile de la dezinfecția finală”, se arată într-un comunicat al (DSVSA) Brașov.
Belarusul a interzis importul de carne de pui si ouă din România
Imediat după confirmarea focarului, Belarusul a impus restricții temporare importului de pui vii, ouă pentru incubator, carne de pui și toate tipurile de pui procesat, pene și nutreț din tara noastra, cu scopul de a preveni răspândirea bolii.
Doar că… „România nu exportă și nici nu importă pui și carne de pasăre din Belarus, iar apariția acestui virus într-o gospodărie țărănească nu afectează industria avicolă din țară. Pseudopesta aviară este o boală vaccinabilă care poate fi tratată în cel mult două săptămâni”, potrivit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), citat de Financiarul.ro.