Boala Lyme (sau borelioză) – boala provocată de căpușă
Depistarea acestei boli nu a fost deloc ușoară, întrucât medicii erau convinși că problema pacientului este provocată de reumatism, motiv pentru care a fost trimis să facă RMN de mai multe ori.
Boala Lyme sau borelioza este o infecție cauzată de o bacterie, Borrelia burgdorferi, transmisă de căpușă, Ixodes ricinus, un parazit al rozătoarelor mici, al cerbilor, câinilor și, uneori, al omului. Însă, nu toate mușcăturile de căpușă inoculează Borrelia, dar oricum este un risc de luat în seamă.
În România, deja sunt recunoscute anumite zone endemice (județe): Cluj, Arad, Sibiu, Neamț, Botoșani. Acest lucru, însă, nu infirmă posibilitatea de a mai fi și alte zone de risc în România.
Cum se manifestă Boala Lyme (sau borelioză)
Primele semne pot semăna cu cele ale multor boli neurologice, de la slăbiciune musculară și oboseală până la problemele la vezică. De asemenea, boala poate apărea treptat sau se poate instala „în episoade”, cu faze de remisie și recidivă.
Nici mecanismul bolii nu este clar în totalitate, dar – în linii mari – este vorba de o adevărată dramă care are loc în interiorul organismului uman: sistemul imunitar (sau mai exact unele dintre celulele acestuia) declară război întregului organism.
Limfocitele T atacă, din greșeală, învelișul care acoperă nervii – alcătuit dintr-o substanță numită mielină -, în cel mai pervers dintre moduri: devorând-o și provocând leziuni în plăci.
Mielina este ca izolația cablurilor electrice: dacă este deteriorată, firele rămân descoperite, iar transmisia impulsurilor electrice de la creier la celelalte părți ale corpului este îngreunată sau întreruptă cu totul. Boala echivalează cu un proces progresiv de paralizie.
Simptomele Bolii Lyme (sau borelioză)
Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos și alte sisteme sau organe. Simptomele și gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.
• Primul semn al infecției este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infectie, dar poate apărea și la 30 de zile după mușcătura căpușei.
• Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap și dureri musculare.
• Există, însă, și cazuri când maladia prezintă aceleași simptome ca și scleroza multiplă sau boala Alzheimer.
• Specifice bolii sunt petele roșii pe piele, care se deplasează de colo-colo, dar, uneori, e posibil ca ele să nu apară.
Atenție! E bine de știut despre Boala Lyme (sau borelioză)
Dacă este depistată de timpuriu, boala se tratează cu antibiotice specifice (timp de 3-4 săptămâni); dacă este nediagnosticată sau neglijată, poate provoca daune grave la nivelul sistemului nevos și al articulațiilor.
Dacă rămâne netratată, simptomele bolii initiale pot dispărea și de la sine, dar la unii oameni, infecția se poate răspândi la alte părți ale organismului. În acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei în câteva săptămâni după înțepătura căpușei, chiar și la persoanele care nu au avut urticaria inițială. Persoana bolnavă se poate simți foarte obosită și foarte rău sau poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înțepăturii.
Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate răspândi la sistemul nervos, provocând paralizie facială (paralizia Bell) sau furnicături și amorțire ale brațelor și picioarelor. Poate începe să provoace dureri de cap și înțepenirea gâtului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot apărea umflarea și durerile în încheieturile mai mari ale corpului.
Ultimul stadiu al bolii Lyme poate apărea dacă boala nu a fost detectată sau tratată corespunzator, din timp. Simptomele bolii Lyme, în ultimul stadiu, pot apărea după săptămâni sau ani de la înțepătură care a produs infecția și includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulți deteriorarea funcțiilor cognitive.
Alte observații despreBoala Lyme (sau borelioză):
Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la căpușe. Copiii și adulții care petrec mult timp în aer liber, mai ales în zonele împădurite sau în apropierea acestora, au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.
În cazuri rare, boala Lyme contractată în timpul sarcinii poate fi transmisă la fetus!
Animalele domestice, precum câinii și pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme și pot transporta căpușe infectate în zonele locuite de oameni. Dacă aveți câine sau pisică, discutați cu veterinarul despre produsele și măsurile de protecție pe care le puteți aplica pentru animalul dumneavoastră de companie!
Prevenție legată de Boala Lyme (sau borelioză):
• Purtați pantofi sau ghete închise, cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi. Băgați-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica urcarea pe picioare a căpușelor.
• Purtați haine de culori deschise pentru a putea vedea ușor căpușele.
• Dacă aveți părul lung, țineți-l strâns sau acoperit cu o șapcă sau un batic, pentru a vă proteja și mai mult.
• Când sunteți în aer liber, nu stați pe pământ.
• Când sunteți în aer liber. uitați-vă des la dumneavoastră și la copil, ca să nu aveți căpușe.
• Spălați toate hainele după ce părăsiți zonele infestate cu căpușe, faceți baie și șamponați părul copilului cu atenție, pentru a elimina eventualele căpușe pe care nu le-ați văzut anterior.
• Insecticidele care conțin DEET (citiți instrucțiunile ca să vedeți dacă au N,N-dietil-meta-toluamidă) pot ajuta la distrugerea căpușelor. Alegeți un insecticid cu concentrația de DEET între 10 si 30 %. În general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o dată pe zi și nu este recomandat bebelușilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusă, precum și pe haine, șosete și pantofi, dar nu trebuie aplicat pe față, pe sub haine, sau pe mâinile copiilor mici.
Un câine care tocmai a devenit „gazda” unei căpușe
Puteți evita pătrunderea căpușelor în casa dumneavoastră, menținând gazonul și pajiștile tunse și tăiate, curățând tufele, frunzele uscate și iarba înaltă și depozitând lemnele la distanță de sol. În plus, puteți folosi un spray profesional ce conține insecticid în curte, în lunile mai și septembrie, pentru a evita înmulțirea căpușelor.
Căpușele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă anumite zone, precum:
• Zona din spatele urechilor;
• Partea din spate a gâtului
• Zona de la subraț
• Zona inghinală
• Zona din spatele genunchilor
Prevenirea Bolii Lyme (sau borelioză) la copii:
Dacă găsiți o căpușă pe copil, anunțați imediat medicul, care vă poate cere să păstrați căpușa după ce o luați de pe corpul copilului (o puteți pune într-un borcan cu alcool, pentru a o ucide). Folosiți penseta pentru a apuca strâns căpușa de cap sau de gură, în apropierea pielii copilului. Trageți ferm și constant de căpușă până se desprinde, apoi ștergeți locul înțepăturii cu alcool.
În cazul în care copilul are o urticarie în formă de țintă sau alte simptome care pot apărea în boala Lyme, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înțepăturii de căpușă, dureri în tot corpul, cefalee sau febra, mergeți imediat la medic.
Sfaturi utile legate de Boala Lyme (sau borelioză):
– Controlați-vă corpul, din cap până în picioare, pentru prezența unor căpușe mici, de diverse culori. Aveți mare grijă la partea din spate a genunchilor și la trunchi.
– Dacă aveți o căpușă într-un loc greu accesibil, cereți ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei să vă ajute.
– Luati o pensetă într-o mână șși prindeți căpușa, aproape de suprafața pielii. Evitați să prindeți corpul căpușii cu degetele și evitați să o trageți. Este posibil ca anumite părți ale căpușei să rămână sub piele și vă puteți expune la anumite boli.
– Încet, dar ferm, trageți căpușa, încercând mai multe secunde până se desprinde în intregime. Ocazional, părți din gura căpușei se pot desprinde de corp. În acest caz, scoateți și părțile rămase.
– Scăpați de căpușă, aruncând-o în foc ori strivind-o sau o puteți arunca în toaletă. Nu o striviți cu mâna sau cu piciorul, în cazul în care sunteți desculț.
– Curățați rana cu apă și săpun și spălați-vă bine pe mâini.
– Este puțin probabil să luați căpușe de la animalul vostru de companie, pentru ca ele sar pe om, când mergeți sau când stați în iarbă.
– Evitați să folosiți benzină sau lac de unghii pentru a îndepărta căpușa sau să o acoperiți cu ulei, fie să tineți un chibrit aprins deasupra ei. Deși este posibil să aveți succes cu aceste metode, ele nu sunt recomandate.
Căpușa: Ce este, unde trăiește, unde se găsește
Căpușele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed și adesea se prind de iarba înaltă, de tufișuri, arbuști și crengile joase ale copacilor. Pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor și cele din preajma vechilor pereți de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele și șoarecii, gazdele primare ale capușei căprioarelor).
Căpușele sunt mici și pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpușele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei semințe de mac.
Pentru a preveni boala Lyme, evitați pe cât posibil contactul cu solul, frunzele și vegetația, în special în lunile mai, iunie și iulie, când căpușele nu sunt înca mature și sunt greu de observat.
Au devenit atât de iritante, încât nici măcar în parcurile din România nu scăpăm de enervantele insecte. Iar, odată cu venirea primăverii, problemele cu aceste creaturi tind să crească!
Revenind la cazul actorului Șerban Ionescu, în prezent acesta urmează un tratament cu antibiotice puternice, iar medicii i-au recomandat repaus total pentru cinci luni de zile.
Așadar, fiți cu ochii în patru și aveți grijă de voi!