O echipă de cercetători a descoperit că șoarecii programați genetic să sufere de Alzheimer au înregistrat modificări în ceea ce privește dimensiunea stratului celular al ochilor. Schimbările care au loc la nivelul unor celule de pe retină pot contribui la diagnosticarea și urmărirea evoluției bolii Alzheimer, spun oamenii de știință.
Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate
Deoarece retina este o extensie directă a creierului, cercetătorii consideră că pierderea straturilor neuronale care alcătuiesc retina ar putea avea legătură cu pierderea celulelor cerebrale în cazul bolii Alzheimer. Potrivit oamenilor de știință, această descoperire ar putea face ca, în viitor, medicii oftalmologi să fie capabili să detecteze boala Alzheimer la un control obișnuit, dacă vor avea instrumentele corespunzătoare.
Modificările care au loc în aceste straturi celulare de pe retină ar putea ajuta, de asemenea, la detectarea glaucomului – care provoacă orbirea și este considerată o boala neurodegenerativă la fel ca maladia Alzheimer – au spus cercetătorii.
Citește mai multe detalii despre legătura dintre ochi și boala Alzheimer, pe Descoperă.ro