Sa ingrijesti zi de zi o persoana care sufera de alzheimer este o sarcina dificila. De aceea, pentru a intelege mai bine comportamentul familiei in astfel de situatii, iti oferim detalii despre aceasta boala
Cel puțin o persoana din zece, cu varsta peste 65 de ani, este atinsa de aceasta maladie. Alzheimer este o boala urata, nu fiindca ai dureri cumplite, ci pentru ca îți distruge atat de rau celulele neuronale, încat nu mai știi nici cum te cheama și nici unde stai. Din nefericire, boala este incurabila.
Cum incepe calvarul
Persoanele afectate se plang de pierderi ale memoriei. Tulburarile devin din ce în ce mai serioase, determinand ieșiri comportamentale neobișnuite. Chiar daca par de neînțeles, astfel de stari nu trebuie ignorate, ci semnalate imediat medicului curant. Un bolnav de Alzheimer traiește în medie 8-10 ani dupa apariția primelor simptome. Dar exista persoane care, diagnosticate și tratate în stadiile incipiente ale bolii, pot trai înca 20 de ani. Daca se amana vizita la medic, simptomele se agraveaza, ducand la pierderea capacitații persoanei de a îndeplini activitațile zilnice (spalat pe corp, mancat, mers etc.), inclusiv la instalarea demenței. Statisiticile arata ca, pe plan mondial, între 15 si 25 de milioane de batrani sunt afectați de demența, din cauza bolii Alzheimer.
Centrul Memoriei
lupta cu dementa
Este un serviciu specializat în diagnosticarea precoce a demențelor și tratarea lor. Astfel de Centre ale Memoriei exista peste tot în lume, inclusiv în Romania. În Capitala, Centrul Memoriei și-a început activitatea acum 5 ani. În prezent, numarul pacienților a ajuns la 2000, Societatea Romana Alzheimer (SRA) propunandu-și extinderea acestui program la nivel național. Centrele de Memorie se adreseaza atat persoanelor cu tulburari cognitive, cat și familiilor acestora, prin programe de informare și consiliere psihologica. „Pana acum, foarte mulți romani credeau ca simptomele bolii Alzheimer sunt normale o data cu înaintarea în varsta. E momentul sa schimbam aceasta mentalitate greșita, care face rau bolnavilor și familiilor lor, și sa transmitem publicului mesaje clare și vizibile”, a declarat Catalina Tudose, președintele SRA.
Daca ai grija de un bolnav cu Alzheimer, trebuie sa știi ca poți face oricand o depresie. Nu te izola de rude și prieteni, invocand lipsa timpului pentru întalniri. Explica-le situația și organizeaza acasa mici întrevederi cu amicii. Apeleaza din cand în cand la sfaturile unui psiholog. Daca vrei sa afli amanunte despre aceasta boala, intra pe site-ul Societații Romane Alzheimer www.alz.ro