Leziunile creierului cauzate de actiuni neurologice sunt similare cu cele cauzate de boli infectioase precum boala vacii nebune si forma umana de Creutzfeldt Jakob.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas Health Science Center de la Houston au incercat sa descopere cauzele care provoaca acumularea de proteine in creier, lucru care duce la conditia degenerativa.
In testele facute pe soareci, cercetatorii au descoperit ca acest lucru se intampla atunci cand o proteina normala se deformeaza si se raspandeste, transformand celulele bune in unele rele. Proces intalnit si in cazul bolii vacii nebune si boala Creutzfeldt Jakob.
„Se crede ca in cazul Alzheimerului, proteinele rele acumulate in creier si care formeaza depozite de placi sunt responsabile de distrugerea celulelor de neuroni „, a declarat seful proiectului de cercetare, Claudio Soto.
„Conform descoperirilor noastre, anumite cazuri de Alzheimer pot fi cauzate de un proces infectios, care are loc si la alte boli neurologice, cum ar fi boala vacii nebune si forma sa umana, boala Creutzfeldt-Jakob”, a mai adaugat acesta.
Boala Alzheimer ar putea fi contagioasa!
Echipa de cercetatori a injectat tesut cerebral de la un pacient bolnav de Alzheimer unui grup de soareci si au comparat rezulatatele cu cele obtinute de la un grup de control injectat cu tesut de la o persoana sanatoasa.
Ei au descoperit ca toate rozatoarele injectate cu Alzheimer au dezvolatat placi care sunt asociate cu boala, in timp ce grupul de control nu a suferit nicio schimbare.
„Am luat un soarece sanatos, care in mod normal nu dezvolta nicio leziune a creierului si i-am injectat o cantitate mica de tesut uman cu Alzheimer. Soarecele a dezvoltat in timp Alzheimer, leziunile raspandindu-se si in alte portiuni ale creierului”, au spus oamenii de stiinta.
Echipa de cercetatori este de parere ca descoperirea facuta de ei ar putea avea „implicatii largi cand vine vorba de intelegerea mecanismelor care provoaca aceasta boala si ca ar putea ajuta la descoperirea unui mod de a o preveni si trata.”
Cu toate astea, echipa a avertizat ca aceste concluzii sunt preliminare.
„In acest moment incercam sa vedem daca descoperirile noaste pot fi de folos in viata reala”, au mai daugat cercetatorii.