Boa de nisip a reapărut în România, după o ”pauză” de 77 de ani
Marea descoperire a șarpelui boa de nisip din România a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării care a alertat specialiștii de la Societatea Ornitologică Română. La rândul lor, aceștia au declarat că nu au mai văzut un asemenea exemplar din 1937, în localitatea Cochirleni din Constanța. Șerpii găsiși după acest an erau mereu descoperiți morți.
Boa de nisip, sau Eryx jaculus, este o specie ce ajunsese să fie considerată un adevarat „Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau disparută din fauna României, și care acum a fost regasită.
De această dată a fost decoperită femelă cu șase pui vii. Cei care au descoperit familia de boa de nisip sunt fotograful Doru Panaitescu și herpetologii Vlad Cioflec și Tibor Sos.
Șarpele prezintă câteva particularități remarcabile: coada animalului seamănă foarte bine cu capul (aidoma ocelilor falși de la unele specii de fluturi sau pești), un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apuca reptilele de cap.
Boa de Nisip din România
O altă particularitate importantă a animalului este dispunerea ventrală a gurii (practic gura se afla pe partea inferioară a corpului) pentru a permite animalului să sape cu botul tare și ascuțit, adaptat pentru sol nisipos sau prăfos (loess), unde construiește rețele de galerii.
Boa de nisip este un șarpe disproporționat: este scurt și gros, având un aspect ciudat în comparație cu șerpii obișnuiți cu care împarte același teritoriu. Nu în ultimul rând, șarpele este de talie mică: un adult abia ajunge la 50 de centimetri, în vreme ce puii găsiți aveau câțiva centimetri.