BM: Vedem o serie de semnale de alarma pentru economie
Vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare, una dintre cauze fiind nivelul ridicat al deficitului de cont curent, a declarat ieri Hans Timmer, economist principal in cadrul Bancii Mondiale (BM).
El a facut aceasta afirmatie in cadrul prezentarii raportului "Perspective economice globale 2008" si in contextul crizei financiare din Statele Unite.
"Vedem o serie de semnale de alarma pe partea de macroeconomie. Intr-o perioada scurta de timp, deficitul de cont curent s-a deteriorat semnificativ", a afirmat Timmer.
El a aratat ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent din Romania si perspectivele de crestere a acestuia au generat reactii, imediat dupa inceperea crizei din Statele Unite.
Astfel, rata de schimb a cunoscut o crestere puternica in Romania, in timp ce in alte tari in curs de dezvoltare monedele nationale s-au apreciat.
Totodata, Timmer a aratat ca, in timp ce indicii bursieri din alte state emergente au crescut, in Romania mai degraba au stagnat.
"Nu este un motiv de panica, dar aceste lucruri arata ca situatia nu este sustenabila", a spus Timmer.
Economistul Bancii Mondiale a mai atras atentia ca politica fiscala a Romaniei ar trebui sa fie mai prudenta.