BIEFF 2022: a început perioada de înscriere la festival pentru Competiția Oficială
Pentru prima dată în istoria BIEFF, evenimentul anual dedicat filmului experimental și artelor vizuale lansează un apel de înscrieri adresat creatorilor din întreaga lume. Dacă până acum filmele erau selecționate în programul festivalului în urma unor cercetări curatoriale, începând de anul acesta, artiștii vizuali și cineaștii de pretutindeni își pot înscrie cele mai recente proiecte în Competiția Oficială a festivalului, prin intermediul platformei FilmFreeway. Nu se vor percepe taxe de înscriere pentru producțiile autohtone.
Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București va avea loc în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, iar data limită pentru înscrieri este 15 iunie 2022, conform unui comunicat remis Apropo de către organizatori.
Evenimentul anual dedicat filmului experimental și artelor vizuale își propune să promoveze creaţiile inovatoare și artiștii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri. Printre fondatorii festivalului creat în 2010 se numără Adina Pintilie, cineasta premiată cu Ursul de Aur la Berlinală.
Programul festivalului include două secțiuni competiționale dedicate scurtmetrajelor (Competiția Internațională și Competiția Națională), programe speciale de scurtmetraj și lungmetraj, expoziții și instalații, dar și discuții și dezbateri pe teme relevante pentru societatea contemporană.
În urma înscrierilor, filmele selecționate pentru Competiția Națională vor fi luate în considerare pentru Premiul pentru cel mai bun film românesc, câștigat în 2021 de scurtmetrajul Eram somnambul când am văzut toate acele culori (r. Bogdan Balla), iar cele selecționate în Competiția Internațională vor concura pentru următoarele distincții:
- Marele Premiu BIEFF 2022
- Premiul pentru cea mai bună regie
- Premiul pentru cel mai bun concept vizual
- Mențiunea Specială a Juriului (opțional)
Pentru a fi considerare eligibile, filmele experimentale înscrise prin intermediul platformei FilmFreeway trebuie să fie realizate/lansate după data de 1 septembrie 2021. De asemenea, durata filmelor nu trebuie să depășească 40 de minute. Criteriile de eligibilitate nu includ reguli referitoare la abordarea cinematografică sau la subiectele explorate de filmele înscrise, dar prioritate în procesul de selecție vor avea filmele și lucrările audio-vizuale experimentale, cu accent pe inovație.
Foto: BIEFF
CITEȘTE ȘI: „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borțun, a câștigat marele premiu BIEFF 2021