Lansata in luna octombrie a anului 2010, „Maggie trece la dieta” (n.r. „Maggie goes to diet”), cartea ce le da sfaturi copiilor cu varste cuprinse intre sase si paisprezece ani, a starnit controverse in randul medicilor nutritionisti.
Devenita un bestseller, cartea scrisa de Paul Kramer poate face mai mult rau decat bine, conform ingrijorarii specialistilor. Desi este destinata pentru a-i ajuta pe cei mici si pe parintii acestora sa previna obezitatea infantila, „Maggie goes to diet” poate fi inteleasa gresit. Medicii avertizeaza ca cei mici nu ar trebui sa invete de la varste fragede sa isi priveze organismul de alimente, deoarece riscul aparitiei bolilor metabolice este ridicat.
In carte este relatata povestea unei fetite de 14 ani care a devenit un star al fotbalului dupa ce a slabit
„Copiii de sase-sapte ani au impresia ca daca sunt grasi atunci vor si marginalizati de catre cercul lor de prieteni si nu vor mai fi considerati populari. Dietele in sine nu provoaca tulburari ale metabolismului, dar asociate cu o parere proasta despre imaginea de sine pot duce la aparitia problemelor grave de sanatate. Minorii ar trebui sa tina regim numai sub supravegherea unui specialist, care stie exact ce greutate trebuie sa aibe acesta in functie de varsta pe care o are”, a declarat Susan Ringwood, specialist britanic in nutritie.