Pentru toți cei care merg des la sala de sport și iubesc berea, un studiu realizat în 2010 de Universitatea din Granada și Consiliul Superior de Cercetări Științifice (CSIC) din Madrid arată că un consum moderat de bere după efort fizic permite recuperarea pierderilor hidrice și modificărilor de diverse tipuri determinate de exercițiu.
Berea oferă corpului uman în special apă (93%) și alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina B (în special acid folic), fibre, minerale (dioxid de siliciu, potasiu și magneziu) și antioxidanți.
Berea, rehidratantă după efortul depus la sală
Corina Zugravu, președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutritie, susține că berea consumată moderat prezintă o multitudine de beneficii pentru organism: „Trecând peste efectul răcoritor pe care il are, nu trebuie să uităm că berea ajută la rehidratarea organismului după efort fizic și datorită compoziției sale: adică 93% apă și 7% substanțe nutritive. Trebuie precizat, însă, faptul că efectele benefice ale berii sunt valabile doar în condițiile în care aceasta este consumată cu moderație de adulți responsabili cu o dietă echilibrată”.
Bogată și în siliciu, berea ajută la menținerea oaselor sănătoase și previne apariția osteoporozei. În acelasi timp, berea conține fibre: două pahare de bere conțin în medie 10% din doza zilnică recomandată de fibre solubile, unele beri putând furniza până la 30%.
Berea fără alcool are aceleași proprietăți.