Bere dupa o rețeta de acum noua mii de ani

Apropo.ro / 20.07.2005, 15:14
Bere dupa o rețeta de acum noua mii de ani
Un american a fabricat o bere dupa o rețeta care era folosita în China cu noua mii de ani în urma și pe care arheologii au dedus-o analizând resturile gasite pe fragmente din vasele în care era depozitata, transmite site-ul Ananova. Sam Calagione, care conduce fabrica de bere


Un american a fabricat o bere dupa o rețeta care era folosita în China cu noua mii de ani în urma și pe care arheologii au dedus-o analizând resturile gasite pe fragmente din vasele în care era depozitata, transmite site-ul Ananova.

Sam Calagione, care conduce fabrica de bere Dogfish Head din Rehoboth Beach, Delaware, a folosit orez, miere, struguri și paducel. Rețeta a fost dedusa de un arheolog prin analiza vaselor descoperite în așezarea din Epoca de Piatra de la Jiahu, China.

„Nu putem dovedi ca în acele vase se depozita o bautura alcoolica, deoarece alcoolul nu mai exista, însa nu este greu sa tragi aceasta concluzie”, a spus Patrick McGovern, de la Universitatea Pennsylvania. Expert în originile și istoria bauturilor alcoolice, acesta a facut analize chimice pe resturile de vase gasite în China.

Anterior, McGovern a gasit urmele unei bauturi alcoolice asemanatoare într-un mormânt regal vechi de 2.700 de ani din Turcia, posibil al regelui Midas. Specialistul a colaborat apoi cu Calagione, directorul fabricii de bere Dogfish Head, pentru a reconstitui bautura, botezata Elixirul lui Midas.

McGovern a apelat din nou la Dogfish Head pentru a reconstitui berea antica chinezeasca. Rezultatul a fost un lichid auriu cu spuma alba și bule precum cele ale șampaniei, cu gust și aroma „foarte interesante”. Bautura va fi vânduta sub numele Chateau Jiahu.

Mediafax