Beneficiile predarii speciale a limbii române pentru maghiari

Apropo.ro / 10.08.2007, 09:19
Beneficiile predarii speciale a limbii române pentru maghiari
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Miercurea Ciuc, ca cine nu vrea sa înteleaga beneficiul proiectului conform caruia copiii maghiari ar trebui sa învete limba româna ca si cum ar fi o limba straina se dovedeste a fi "un antiromân", transmite corespondentul MEDIAFAX. "O

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Miercurea Ciuc, ca cine nu vrea sa înteleaga beneficiul proiectului conform caruia copiii maghiari ar trebui sa învete limba româna ca si cum ar fi o limba straina se dovedeste a fi „un antiromân”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„O metoda româneasca este sa-i înveti pe copiii care nu stiu limba româna sa si-o însuseasca cu placere. A-i lasa sa ajunga maturi, sa fie cu viitorul închis pentru ca nu stiu limba româna si sa nu poata sa munceasca la Cluj, Timisoara, la Iasi, oriunde pe teritoriul tarii, înseamna de fapt a fi antiromân si a nu le da sanse sa beneficieze de aceleasi drepturi ca toti cetatenii acestei tari”, a spus Basescu.

Basescu a mai spus ca a stat de vorba cu foarte multe persoane din judetele Harghita si Covasna, acestia sustinând ca, deoarece nu cunosc limba româna, copiii au sanse mult reduse.

„Am stat o saptamâna de vorba cu foarte multi oameni din Covasna si Harghita. Ei au spus ca sunt foarte multe familii în care nimeni nu vorbeste limba româna, parintii nu stiu limba româna sau prea putin, în special în mediul rural. Copiii se duc la scoala la sapte ani si nu exista o metodologie care sa-i ia cu începutul. Spunea o unguroaica «step by step». Folosea limba engleza ca sa ma faca sa înteleg. Este clar ca pentru acei copii, a-i trata ca si pe cei care stiu limba româna, este o eroare si asta este motivatia pentru care ei nu învata limba româna. Parintii mai spuneau ca necunoscând limba româna au sansele mult reduse, au acces limitat la facultati, au acces limitat sa-si gaseasca un loc de munca, în oricare alta parte a tarii, cu exceptia Covasnei si Harghitei, ori asta înseamna ca trebuie sa acceptam realitatea, sa iesim din demagogie si, pentru ca sunt multi copii în aceasta situatie, trebuie sa se introduca o metodologie exact ca si cum ar învata o limba straina”, a mai spus presedintele Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a facut si miercuri o declaratie în care a sustinut necesitatea introducerii unui sistem special de predare a limbii române pentru copiii maghiari, ca si cum limba româna ar fi o limba straina pentru ei.

Presedintele a declarat, miercuri, jurnalistilor, în statiunea Covasna, unde se afla într-o vizita neoficiala împreuna cu sotia sa, Maria, ca unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discutiile purtate cu localnicii este legat de învatarea limbii române de catre copiii care provin din familii de maghiari. Potrivit lui Basescu, acestia au reclamat doua lucruri, repectiv ca sunt prea multi suplinitori în locul unor profesori calificati de limba româna si ca sunt copii, care provin mai ales din mediul rural, unde acestia pâna când ajung la vârsta când pot merge la scoala vorbesc în familie numai în limba maghiara, iar faptul ca sunt tratati la scoala ca si cum ar proveni din familii care cunosc limba româna îi face sa învete cu dificulate limba româna.

„Trebuie introdus un sistem de predare a limbii române pentru acesti copii ca si cum limba româna ar fi o limba straina pe care începi s-o înveti”, a spus Basescu. În opinia sa, acest sistem ar trebui introdus macar în clasele I-IV.

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca sistemul de predare a limbii maghiare ca o limba straina în clasele I-IV, propus de presedintele Traian Basescu, este folosit deja pentru minoritarii maghiari. „Ma bucur de faptul ca presedintele Traian Basescu descopera, dupa 17 ani, apa minerala la fata locului, pentru ca UDMR de 15 ani vorbeste despre acest lucru”, a afirmat Kelemen Hunor. El a precizat ca acest sistem, care si-a dovedit eficienta, este prevazut de actuala Lege a învatamântului si si-a declarat, ironic, speranta ca propunerea sefului statului va fi „de un real folos” PD, care nu a sustinut, la vremea respectiva, modificarea acestui act normativ.

Presedintele UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca presedintele, cu ocazia vizitei pe care o efectueaza în judetul Covasna, „a pasit pe pamântul realitatii si s-a convins de ceea ce pentru UCM este evident de mai multi ani, respectiv de faptul ca este nevoie de schimbarea metodologiei predarii limbii române pentru elevii maghiari”. Gazda si-a exprimat speranta ca, în urma mesajului transmis de Traian Basescu, Ministerul Educatiei va lua masurile necesare.

Presedintele PD, Emil Boc, considera ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind învatarea limbii române de catre copiii din Secuime este corecta, fiind nevoie de o metodologie speciala pentru copiii maghiari care învata limba româna la scoala. „S-a deformat voit afirmatia presedintelui care pe fond este corecta. Nu exista egalitate de sanse între un elev care îsi petrece cei sapte ani de-acasa într-o familie care vorbeste limba româna si un elev care vorbeste limba maghiara. Nu este vorba despre a preda limba româna ca una straina, ci de a preda limba româna dupa o metodologie care sa le dea posibilitatea sa învete limba româna”, a declarat, joi, într-o conferinta de presa, Emil Boc.

În opinia sa, un copil care a învatat sapte ani acasa limba româna, nu poate fi pus la acelasi nivel cu unul care nu a vorbit acasa aceasta limba. „Metodologia trebuie sa fie diferita, aplicata, pentru ca si copilul de etnie maghiara când vine la scoala sa aiba posibilitatea sa învete limba româna, asa cum are posibilitatea si cel care provine dintr-o familie de români”, a argumentat Emil Boc. Liderul democrat sustine ca aceasta abordare este una practica si pragmatica, si nu ar trebui politizata.

Vicepresedintele PD Gheorghe Barbu a declarat, joi, ca orice cetatean al României trebuie sa stie limba româna, ceea ce ar fi o necesitate, pentru ca a nu cunoaste româna este un dezavantaj atunci când cineva îsi cauta un loc de munca în tara.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-a abtinut sa comenteze afirmatia presedintelui Traian Basescu fata de predarea limbii române în învatamântul minoritatilor, dar nu întelege de ce seful statului nu si-a expimat opinia fata de aceasta idee fata de ministrii care l-au precedat. „Nu comentam afirmatiile presedintelui. El este liber sa afirme ce doreste. Declaratiile lui sunt în stilu-i caracteristic. Totusi, nu stiu, daca avea astfel de idei, de ce nu le-a spus predecesorilor mei”, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei Cercetarii si Tineretului.

Mediafax