Beneficiile postului intermitent sau dieta „o zi da, una ba”
Punctul de plecare este necesitatea celor trei mese pe zi. Totuși, oamenii de știință ne spun că ar trebui să mâncăm mai puțin, ba chiar să ne înfometăm ușor. Vom avea un aport caloric mai mic, iar organismul va lucra mai intens să le elimine pe acestea.
Ritualurile religioase sau posturile de peste an pot fi considerate și strategii de restricții calorice, de limitare a numărului de mese pe zi. Deși la prima vedere nu pare de bun augur, totul ajută la prevenirea unor probleme de sănătate.
Nu toate posturile sau curele de slăbire sunt menite să fie pentru toată lumea. Astfel că aprobarea medicului specialist este necesară.
Krista Varady de la Universitatea din Illinois, Chicago a analizat impactul pe care îl are postul asupra bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și cancer. Studiul ei, care implică teste realizate atât pe animale, cât și pe oameni, a încercat să compare efectele postului intermitent cu cele ale restricției calorice.
Cum era de așteptat, testele Kristei au arătat că postul intermitent scade riscul de apariție a diabetului și scade concentrațiile de glucoză și insulină.
Varady recomandă introducerea în rutină a postului în sistemul „o zi da, o zi nu” care presupune ca într-o zi să mâncăm cât simțim nevoia, în timp ce în următoarea nu ar trebui să consumăm mai mult de 600 de calorii. O alternativă ar mai fi postul intermitent numit și „dieta 5:2″. Oamenii care utilizează această strategie sunt încurajați să mănânce normal 5 zile, în timp ce pe parcursul zilei a 6-a și a 7-a nu trebuie să consume mai mult de 600 de calorii.
Citește mai multe detalii despre De ce ar trebui să te înfometezi un pic în fiecare zi?, pe Descoperă.ro