Belu vorbeste despre cazul Raducan

16 02. 2002, 13:40
Antrenorul principal al lotului national, Octavian Belu, crede ca gimnastele se retrag devreme pentru ca "au convingerea ca li se cuvine tot, sînt sensibile la efort si nu au cultul muncii, motive care nu sînt valabile în cazul Andreei Raducan" Pe biroul Marianei Bitang stau înca florile


Antrenorul principal al lotului national, Octavian Belu, crede ca gimnastele se retrag devreme pentru ca „au convingerea ca li se cuvine tot, sînt sensibile la efort si nu au cultul muncii, motive care nu sînt valabile în cazul Andreei Raducan”

Pe biroul Marianei Bitang stau înca florile oferite de ministrul TS, Georgiu Gingaras. Sînt mai putin de cinci minute de cînd demnitarul a demarat în tromba, lasîndu-i în urma BMW-ului sau pe cei doi antrenori de la Deva. Cu pasi agale, Belu revine în garsoniera Marianei Bitang, unde a avut loc întîlnirea cu Gingaras.

Asezat pe un taburet, mai bine de-o ora tehnicianul explica situatia cu care se confrunta lotul în ultimele zile, de ce Andreea Raducan vrea sa se retraga si care sînt cauzele problemelor de sanatate cu care se confrunta toate celelate componente ale echipei.

Domnule Belu, cum ar afecta retragerea Andreei situatia actuala a lotului?

Practic, echipa n-ar mai exista. Cea de la Sydney s-a dus de mult, iar cea de la Gent e pe butuci. Majoritatea fetelor sînt în recuperare, din cauza problemelor de sanatate. Unele dintre ele nici nu fac exercitii propriu-zis. Sînt dati în care atmosfera din sala e de-a dreptul deprimanta. Poate asta e si unul dintre motivele pentru care Andreea trece prin aceste momente. Nu mai are cu cine sa faca tandem. A ajuns un lider care nu mai are pe cine conduce. Fireste, mai e si problema greutatii. Trebuie sa gaseasca puterea interioara sa scape de cele trei kilograme în plus. Nu stiu… Noi i-am propus o gramada de solutii de a continua performanta. În proportie de 99 la suta decizia îi apartine.

Ce solutii i-ati propus?

Inclusiv pe aceea de a face la Europene doar doua aparate, unul sau chiar nici unul. Poate foarte bine sa mearga pîna la Patras si, asa cum s-a întîmplat si cu Maria Olaru la Europenele de la Paris, eu sa consider ca nu e cazul sa o bag în concurs. Ea se teme însa de esec. Pai, Horkina a ratat patru ani la rînd competitii, dupa care a iesit bine mersi campioana mondiala.

S-a luat cineva de ea, asa cum am fost noi criticati dupa întoarcerea de la Europenele de la Paris, de unde aduceam totusi cinci medalii? În fine, Andreea nu are de ce sa fie atît de înspaimîntata. În nici un caz nu o s-o caram la Europene ca sa o punem acolo într-o postura jenanta. I-am tot zis sa iasa prin oras, sa se plimbe. Doar e un adolescent normal. Cu cît se retrage mai mult, cu atît îsi lungeste mai tare agonia si se supune unor stari pe care nu le merita.

Ce perspective prevedeti pentru celelate componente ale lotului?

Într-o vreme credeam ca Sabina Cojocar va ajunge departe. Acum perspectiva ei mi-e neclara, pentru ca fata sta. E în recuperare dupa artroscopie si îsi va reveni Dumnezeu stie cînd. Carmen Ionescu avea la Gent 37-38 kilograme, iar acum are 45. Din cauza greutatii mari, dupa trei exercitii simple a început sa o doara cotul… Ulmeanu face sarituri si sol, dar la un nivel care nu ma multumeste. Practic, singurele senioare fara probleme de sanatate sînt Oana Petrovschi, de care n-a auzit nimeni, si Oana Ban, o cvasinecunoscuta.

Cum va explicati problemele de sanatate ale majoritatii fetelor de la lot?

Sînt din cauza medicilor. Mi-au fost trimise la lot fete cu tot felul de probleme. Una avea chiar hepatita. În momentul în care copilele intra aici cu avizul medical, eu nu-mi permit sa ma joc cu ele ca la gradinita, sa dam din mînute. Muncim, iar afectiunile nedescoperite se pot uneori agrava. Cu asistenta medicala de care dispunem, între momentul diagnosticului si cel al operatiei nu mai e nici un pas intermediar. Boboc, de exemplu, are de sase luni o problema la glezna, dar doctorii n-au descoperit ce e.

Aveti junioare care sa promita?

Da, sigur urca pe podium la Europene. Aceasta va fi însa si singura lor competitie pîna la Mondialele dinainte de Olimpiada. Atunci, de emotii, or sa cada de patru ori în sala de concurs, or sa se întoarca la hotel si or sa întrebe cînd e competitia. Oricum, generatia lor si cea actuala sînt mult diferite de generatia Milosovici, Gogean sau Amânar.

Prin ce?

Prin mentalitate. Acum, sportivul nu mai accepta un program pe care-l considera obositor, stresant, monoton. Iar antrenorul nu mai are nici macar pîrghiile de a aduce relatia la un nivel de respect. Înainte, sa zicem, îi interziceam unei fete care trebuia sanctionata sa mai mearga la masa. Acum mai poti? Gimnastele stiu ca orice ar face, ca se îngrasa, ca nu muncesc, nu li se întîmpla nimic.

S-a zvonit de o altercatie care ar fi avut loc luni între doamna Bitang si Raducan. Exista astfel de discutii si sînt atît de dure pe cît se aude?

Daca eu m-as duce la Raducan sa-i trag vreo patru perechi de palme, ea ar fi libera sa-mi zica la revedere. Nici un copil nu a plecat de aici bandajat pentru ca a primit o bîta în cap. A crede ca sîntem brutali cu ele e la fel cu a crede ca le dam sa manînce doar o foaie de salata.

Nu e un moft

Oksana Susovitina are 26 de ani, Svetlana Horkina are 23. Andreea vrea sa renunte la 18 ani…

Susovitina e din Uzbekistan si e atît de saraca încît pentru a ajunge la Gent a calatorit o saptamîna cu trenul. Stiu de la antrenoarea ei ca evolueza înca pentru ca trebuie sa-si creasca si ea copilul. Horkinei, în schimb, îi place sa faca spectacol. Joaca în piese de teatru, si-a dat doctoratul, dar mai si concureaza. Gimnastele noastre se retrag tot mai devreme din diverse motive. Unul e convingerea lor ca li se cuvine tot, apoi vin sensibilitatea la efort si lipsa unui cult al muncii. Nu-i cazul Andreei.

Sursa: www.prosport.ro