Belu este multumit de rezultate
„Poate nu ma așteptam la un rezultat chiar așa de bun, dar pe podium tot ma vedeam. A fost o mare tristețe cînd am vazut ca am pierdut titlul la ultimul aparat, dar așa este în viața, trebuie sa știi și sa pierzi și sa cîștigi. Arbitrii au fost cam severi la ultimul aparat. Nu m-am gîndit la banii pe care i-am pierdut ci doar la titlu. La Atena îmi doresc sa cîștig locul întîi la individual”, a declarat Sofronie, medaliata cu aur pe echipe și cu argint la individual compus.
Catalina Ponor, cîștigatoare a trei medalii de aur la CE, cu echipa, la bîrna și la sol, a declarat ca își dorește sa aiba o evoluție la fel de buna și la JO de la Atena. „N-a fost un concurs chiar așa de greu, deși adversarele au fost destul de bune. La JO o sa fie echipe mai bune, dar sper sa fie la fel de bine ca și la CE. La JO vreau sa cîștig tot trei medalii de aur, dar cu note mult mai bune decît acum. Mi-aș fi dorit sa fac și un individual compus, dar nu știu daca am timp sa îmi pun la punct exercițiul de la paralele”, a declarat Ponor.
Antrenorul lotului național de gimanstica, Octavian Belu, apreciaza drept „remarcabile” rezultatele de la CE. „Concursul a fost foarte greu și trebuie remarcat din trei puncte de vedere: am cîștigat titlul european concurînd în prima grupa, eram pe punctul de a cîștiga titlul la individual compus cu o cvasidebutanta, doar un joc de culise împiedicînd acest lucru, și, nu în ultimul rînd, am cîștigat trei din cele patru finale pe aparate. Titlul pe echipe este foarte important pentru ca reflecta munca întregului lot și este mult mai greu de cucerit decît o medalie de aur într-o proba individuala. Echipa României a fost tot timpul invidiata, sau mai bine zis respectata”, a declarat tehnicianul român.
Octavian Belu a precizat ca rezultatul de la individual compus, unde Sofronie a pierdut titlul european la ultimul aparat, în fața gimnastei ucrainene Alina Kozici, nu poate fi contestat. „Nu putem contesta rezultatul de la individual compus pentru ca nu exista în regulament acest aspect rezolvat. Pot cel mult sa cer o explicație juriului de apel în legatura cu propria gimnasta, deci în nici un caz nu pot cere explicații în legatura cu evoluția adversarei. Am solicitat sa se analizeze pe video și s-a constatat ca acea saritura nu este terminata și s-a acceptat ideea ca nici la alte gimnaste, inclusiv la Kozici, saritura respectiva nu a fost corect executata. Dar arbitrele au considerat ca gimnasta ucraineana a facut solul mai bine decît Sofronie din punct de vedere artistic”, a afirmat Belu.
Tehnicianul român considera ca arbitrele au decis victoria gimanstei ucrainene. „Kozici a facut un exercițiu mai slab în ziua a doua, totuși a primit cu aproape o jumatate de punct mai mult. Un salt de patru zecimi nu se face de la o zi la alta. Mie mi s-a parut nota gimnastei ucrainene prea bine calculata pentru a o depași pe Sofronie. Dana a facut un concurs foarte bun. Atîta timp cît ea a venit în poziție de outsider, rezultatul este remarcabil. Impresia generala a fost ca Dana Sofronie a fost adevarata cîștigatoare a titlului la individual compus, dar la modul virtual. Sper ca acest lucru sa o motiveze și sa o faca mult mai atenta la micile amanunte din timpul execuției, care te pot costa o medalie de aur, chiar daca este la cîteva miimi”, a declarat Belu.
Octavian Belu spune ca, dintr-o eroare, organizatorii au intonat imnul României de patru ori la festivitatea de premiere din concursul pe echipe, ceea ce a fost considerat un semn bun, gimnastele române cucerind, în final, patru medalii de aur la CE. De asemenea, în concursul individual compus, organizatorii pregatisera steagurile pentru o victorie a Danei Sofronie, dar dupa anunțarea notei gimnastei ucrainene, au fost nevoiți sa schimbe poziția drapelurilor.
Belu a adaugat ca spectatorii și presa olandeza au fost foarte obiectivi și au remarcat ca rezultatul de la individual compus este sub semnul dubiului.
Președintele FR Gimnastica, Nicolae Vieru, a declarat ca rezultatele obținute de delegația României la CE nu au fost surprinzatoare. „Numai cînd lipsim nu luam medalii. A fost un succes deosebit, într-o competiție de mare amploare, foarte valoroasa, ceea ce a contat mult ca o repetiție pentru JO. Rezultatele nu au surprins lumea gimnasticii, pentru ca România a obișnuit întotdeauna cu astfel de performanțe. Nu vreau sa facem un scandal din ceea ce s-a întîmplat în concursul individual compus. Trebuie sa mai ia și alții medalii. A fost un joc al arbitrajului. Ne-am fi dorit sa cîștige Dana Sofronie și ar fi putut sa cîștige”, a declarat Vieru.
Lotul feminin de gimnastica va fi premiat cu suma de 1,7 miliarde de lei de catre Agenția Naționala pentru Sport (ANS) pentru medaliile cucerite la CE.
Lotul de gimnastica, format din Catalina Ponor, Dana Sofronie, Monica Roșu, Alexandra Eremia și Silvia Stroescu a fost primit la salonul oficial al Aeroportului Internațional Otopeni. Cu același avion s-a întors și lotul de junioare al României.
La actuala ediție a CE de gimnastica, România a obținut patru medalii de aur - în concursul pe echipe, la sarituri prin Monica Roșu, bîrna și sol prin Catalina Ponor și doua medalii de argint – în concursul individual compus prin Dana Sofronie și la bîrna prin Alexandra Eremia.
Mediafax