Bebelușul în primul an de viața
Între momentul nașterii și cea de-a douasprezecea luna de viața, copilul, caruia i se spune sugar, cunoaște cele mai impresionante salturi în privința creșterii și dezvoltarii, dar și cele mai dificile probleme de îngrijire privind alimentația, curațenia și prevenirea îmbolnavirilor specifice.
În evoluția sa, sugarul sanatos trece prin mai multe etape, care se succed rapid, de la o zi la alta, încat mama ramane uimita cat de repede crește micuțul.
De la poziția de început, care se aseamana foarte mult cu poziția intrauterina, puiul de om trece treptat spre ceea ce va însemna viitoarea ființa raționala, va învața limbajul semnelor, va învața sa-și diversifice și sa-și coordoneze mișcarile, va învața sa înțeleaga și sa imite vorbirea și cate și mai cate.
Înca din a doua luna de viața, pe chipul lui va înflori primul zambet, oarecum conștient, caci va fi ca o recunoaștere a ceea ce-i face placere și, mai ales, cand își vede parinții.
Este perioada cand comunicarea se face prin intermediul privirii, a sunetelor și a gesturilor. Sentimentele de autoaparare și teama de a fi desparțit de mama îl fac sa se manifeste prin strigate uneori chiar violente.
Sugarul mic doarme cam 20 de ore pe zi, trezindu-se ritmic și pentru scurt timp pentru masa. Dupa varsta de 6 luni, copilul doarme aproximativ 16 ore, din care 12 noaptea și doar 4 în cursul zilei. Este perioada cand copilul descopera placerea jocului și a mișcarii.
O data cu împlinirea primului an de viața, copilul sta în picioare, face primii pași și patrunde activ în lumea înconjuratoare.
Își folosește ambele brațe pentru a manui diferite obiecte. Înțelege propoziții simple, pronunța silabe și cuvinte simple. Cauta societatea altor persoane și le imita gesturile. Poate îndeplini ordine simple prin gandire proprie.
Copilul tau vorbește?
Dupa sunetele emise, se poate deduce starea în care se afla sugarul, mai ales în prima perioada de viața, cand înca nu e capabil sa vorbeasca descifrabil.
El gangurește vesel atunci cand îi e bine: dupa baie și dupa masa. Abia dupa 6 luni se poate vorbi de un oarecare limbaj. Bolborosește cu saliva, exprimandu-și bucuria, și repeta sunetele, daca vede ca este ascultat.
Scancește șmecherește daca vrea cu tot dinadinsul ceva anume. Spre 8-9 luni, imita sunetele ta-ta, da-da, pa-pa, ma-ma și devine atent la orice tentativa de vorbire a celor din jur.
Ce învața sugarul în primul an de viațâ?
la 3-4 saptamani: coordoneaza mișcarile globilor oculari; fixeaza cu privirea obiectele colorate, în mișcare sau luminoase; așezat pe burtica, își susține capul
la doua luni: ridica capul și umerii atunci cand este așezat pe burta la 3 luni: își își susține capul atunci cand este ridicat în sus
la 4-5 luni: cand este culcat pe spate, își poate susține capul, în momentul în care este ținut de manuțe
la 5-6 luni: se întoarce singur de pe burtica pe spate
la 6-7 luni: sta în șezut cu sprijin minim, întinde manuța pentru a apuca obiecte la 7-8 luni: se întoarce singur de pe spate pe burta
la 8-10 luni: merge în patru labe, sta în picioare sprijinit
la 10-12 luni: sta în picioare nesprijinit, se ridica ținandu-se de obiecte la 11-15 luni: face primii pași fara sprijin
Sugarul în primele luni
Micuța faptura este incapabila, în primele saptamani de viața, sa comunice prin cuvinte, dar riposteaza vehement, în gura mare, ori de cate ori simte frig, îi este foame sau îl deranjeaza galagia.
Copilul învața repede sa-și foloseasca ochii, gura și mainile pentru a percepe și comunica cu obiectele sau ființele din jur. Mai tarziu, va învața chiar sa le coordoneze.