Daca v-ar întreba cineva care este cel mai cunoscut canal tv din lume, ați avea probabil un raspuns la îndemana: BBC, postul public britanic, un fanion al presei radio-tv din întreaga lume. Problema este însa ca în scurt timp BBC nu va mai fi ce a fost…
Concedieri în masa, revizuirea extensiva a cartei regale, în baza careia funcționeaza BBC (ca întreg, incluzand aici posturile de radio și diversele operațiuni comerciale – producție de programe, reviste, CD-uri, management media, servicii de producție și post-producție, monitorizarea presei, cercetare, training etc.), înlocuirea completa a echipei de conducere ș.a.m.d., pe scurt, ceea ce se întampla este o schimbare din temelii a venerabilei instituții de presa.
Cum s-a ajuns aici? Totul a plecat de la un imens scandal izbucnit pe 29 mai 2003, cand un reportaj al unui ziarist al BBC pe nume Andrew Gilligan a acuzat guvernul lui Tony Blair și serviciile de informații britanice ca ar fi prezentat publicului în mod distorsionat „dosarul Irak”, exagerand amenințarea reprezentata de regimul lui Saddam Hussein.
A urmat cea mai grava criza din cei aproape 80 de ani de existența ai postului: un razboi al declarațiilor între BBC și biroul prim-ministrului Blair, sinuciderea expertului David Kelly (dovedit între timp ca sursa principala a reportajului incriminat), o ancheta parlamentara de luni de zile și un un raport oficial final care acuza fara prea multe menajamente BBC de difuzarea unor informații neverificate.
Dupa aceea, evenimentele s-au derulat dinspre rau catre mai rau; în cele din urma, președintele Consiliului Guvernatorilor al BBC, Gavyn Davies, directorul general Greg Dyke și Gilligan însuși au demisionat. Practic întreaga echipa de conducere a fost schimbata. BBC a impus noi reguli, mai stricte, în ceea ce privește respectarea liniei editoriale și a procesului de colectare și verificare a informațiilor. Noul director general, Mark Thompson, a anunțat o reorganizare drastica a instituției, mergand de la concedieri masive (care ar putea urca pana la un numar de 6.000 de persoane) la reducerea bugetului de cheltuieli cu cate 15% pentru fiecare departament, pentru a scadea costurile cu circa 570 de milioane de dolari.
Astfel, pana saptamana trecuta fusesera concediați 3.230 de oameni. Cel mai afectat a fost personalul administrativ, dar nici jurnaliștii nu au fost scutiți: cu numai doua luni înaintea alegerilor au fost eliminate 400 de posturi din departamentele de știri, dintre care 100 de reporteriÂ…
Afla mai multe despre planurile BBC numai din