Baza de date europeana de amprente digitale în România

Apropo.ro / 12.12.2006, 12:46
Baza de date europeana de amprente digitale în România
Baza de date europeana de amprente digitale, care ajuta la identificarea tuturor solicitanților de azil în vârsta de peste 14 ani, funcționeaza începând de marți și în România. Ministerul Administrației și Internelor a anunțat ca a dat în

Baza de date europeana de amprente digitale, care ajuta la identificarea tuturor solicitanților de azil în vârsta de peste 14 ani, funcționeaza începând de marți și în România.

Ministerul Administrației și Internelor a anunțat ca a dat în folosința, prin conectarea la sistemul central de la Luxemburg, componenta naționala a sistemului european Eurodac, creata, potrivit ministrului Vasile Blaga, cu scopul de a sprijini combaterea migrației ilegale și de a preveni depunerea de cereri de azil succesiv în mai multe state membre UE de catre aceeași persoana.

Proiectul, a carui realizare reprezinta una dintre obligațiile României în vederea aderarii la Uniunea Europeana, are o valoare totala de 2,1 milioane de euro și a fost finanțat din fonduri Phare, contribuția României reprezentând 25 la suta.

Sistemul național Eurodac are mai multe locații situate în punctele de control-trecere a frontierei, aflate la frontiera externa a Uniunii Europene, în Centrele de primire și cazare a solicitanților de azil din Radauți, Timișoara, Galați, Șomcuta Mare – Maramureș, și în centrele de luare în custodie publica a cetațenilor straini cu ședere ilegala, aflați pe teritoriul României.

Sistemul național Eurodac a fost dat în folosința dupa ce a fost testat pe parcursul unei saptamâni.

Sistemul Eurodac este o baza de date europeana de amprente digitale, înființata în anul 2003, care conține amprentele tuturor solicitanților de azil în vârsta de peste 14 ani. Aceste amprente sunt transmise în format digital catre unitatea centrala a Comisiei Europene, unde sunt comparate automat cu amprentele deja înregistrate în baza de date.

Mediafax