Consumul zilnic de bauturi acidulate dubleaza riscul de apariție a cancerului pancreatic, una dintre cele mai grave forme ale acestei maladii, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori suedezi și publicat în American Journal of Clinical Nutrition, informeaza dailymail.co.uk.
Persoanele care consuma bauturi precum ceai și cafea îndulcite sunt, de asemenea, supuse acestui risc.
Vina o poarta cantitațile masive de îndulcitori adaugate acestor bauturi.
Aproximativ 7.000 de persoane care se îmbolnavesc anual în Marea Britanie de cancer pancreatic mor la puțin timp dupa diagnostic, mai ales din cauza faptului ca simptomele acestei maladii grave sunt observate prea târziu, iar tumorile sunt foarte greu de detectat.
Doar 2% dintre pacienți reușesc sa supraviețuiasca peste cinci ani cu ajutorul tratamentului, care combina chirurgia cu chimioterapia.
Cercetatorii de la Institutul Karolinska, autorii acestui studiu, au descoperit ca persoanele care consuma zilnic cel puțin doua doze de bauturi acidulate prezinta cu 90% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer pancreatic fața de cei care nu consuma astfel de bauturi.
Medicul Susanna Larsson, coordonator al acestui studiu, a declarat ca este vital ca oamenii sa învețe sa previna aceasta maladie pentru ca este foarte dificil de tratat și este adesea descoperita prea târziu.
La studiu au participat 80.000 de persoane cu vârste între 45 și 83 de ani care au dat indicații despre alimentele și bauturile pe care le-au consumat în mod regulat. Studiul s-a desfașurat în perioada 1997 – 2005.
Persoanele care consumau cantitați mari de bauturi acidulate sau îndulcite, de doua sau mai multe ori pe zi, au prezentat cu 90% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pancreatic.
Persoanele care obișnuiau sa adauge zahar în alimente sau bauturi prezentau cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta cancer fața de cei care nu aveau acest obicei.
„Credem ca are legatura cu insulina. Daca se consuma o cantitate mai mare de îndulcitori, nivelul de zahar din sânge crește și astfel pancreasul este suprasolicitat”, a spus Larsson. „Acest fenomen stimuleaza dezvoltarea pancreasului și duce la apariția tumorilor canceroase”, a adaugat medicul.