În ziua de 6 iunie 1944, cel de-al Doilea Război Mondial intra în al cincilea an de conflict armat. Forţele aeropurtate aliate au pătruns cu miile pe coasta de nord a Franţei, devenind cea mai mare flotă invadatoare din istorie şi au luat prin surprindere apărarea germană pe uscat, pe mare şi în aer. Într-o bătălie impresionantă, desfăşurată pe cinci plaje puternic apărate, trupele aliate au fost copleşite de focurile inamice, flancate de artilerie şi sortite unei morţi aproape sigure. Ani de pregătiri meticuloase şi nenumărate pierderi de vieţi omeneşti au culminat cu acest moment istoric. Ziua Z sosise… şi era doar începutul.
La comemorarea a 70 de ani de la istorica debarcare furtunoasă pe coastele din Normandia, National Geographic Channel te poartă din nou în prima linie pentru a analiza cele mai critice momente ale celui de-al Doilea Război Mondial în documentarul special Bătălia pentru Normandia, difuzat în premieră în 15 iunie, de la ora 21:00.
Bătălia pentru Normandia cuprinde mărturisiri exclusive şi înregistrări de arhivă remasterizate şi oferă noi perspective asupra momentului de cotitură din cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul a ceea ce poate fi considerată cea mai cuprinzătoare repovestire a acestui capitol până în prezent. Ascultă declaraţiile Comandantului Suprem al Forţelor Aliate şi viitorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Dwight D. Eisenhower referitoare la pregătirea trupelor sale. Descoperă teama tinerilor soldaţi în faţa focurilor inamice pe plaja Omaha. Iar cu ajutorul imaginilor de arhivă recent colorizate, urmăreşte eliberarea Europei aşa cum a fost trăită acum 70 de ani de cei ce au supravieţuit impresionantului efort armat.
Documentarul îşi începe relatarea de la cinci luni înaintea debarcărilor din Normandia. Eisenhower, în vârstă de 53 de ani, fusese numit comandant suprem al forţelor operaţionale americane, care reprezentau mai mult de jumătate din numărul forţelor aliate în Franţa. Misiunea sa era aceea de a sprijini armata rusă, care suferise pierderi teribile, şi de a elibera ţările europene ocupate de nazişti pentru a-i înfrânge în final pe nemţi. Sarcina era copleşitoare, iar după mai bine de un an de pregătiri meticuloase, lansarea critică a campaniei secrete se apropia înfricoşător cu fiecare zi.
Filmul explorează în amănunt cele 80 de zile de la debarcarea din ziua Z şi până la eliberarea Parisului, perioadă în care se estimează că 400.000 de oameni au fost ucişi sau răniţi în lupta pentru distrugerea fanteziei lui Adolf Hitler de a-şi extinde dominaţia nazistă la nivel global. Retrăim momentele tensionate de dinainte şi după invazia pe coastele Normandiei, bombardarea devastatoare a oraşului Saint-Lô şi tentativa de asasinare a lui Hitler, până la capitularea dramatică a comandantului german al garnizoanei Parisului, generalul Dietrich von Choltitz.
Relatată prin vocile civililor, soldaţilor şi liderilor ale căror mărturii au fost păstrate în cărţi sau arhive de familie, Bătălia pentru Normandia dezvăluie incredibile poveşti despre curaj, tragedie şi triumf şi conturează o perspectivă nouă şi amănunţită asupra începutului sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria e reală, poveştile incredibile, iar pierderile ulterioare zilei Z au fost covârşitoare. Însă răsplata libertăţii este nepreţuită.