Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca va fi restaurat

Apropo.ro / 10.10.2005, 18:32
Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca va fi restaurat
Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, cladire datând din secolul al XV-lea, a intrat într-un program de restaurare al carui scop este transformarea sa într-un centru cultural regional, transmite Clujeanul. Imobilul situat în centrul orașului Cluj-Napoca va fi restaurat

Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, cladire datând din secolul al XV-lea, a intrat într-un program de restaurare al carui scop este transformarea sa într-un centru cultural regional, transmite Clujeanul.

Imobilul situat în centrul orașului Cluj-Napoca va fi restaurat și modernizat în baza unui program derulat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România. Contractul între cele doua parți a fost semnat pe o perioada de 30 de ani, iar vechiul imobil va gazdui Centrul Cultural Transilvania.

Bastionul urmeaza sa adaposteasca birouri, o biblioteca a arhitecților și o sala de conferințe în care vor fi organizate și expoziții. „Intenționam sa amenajam și o expoziție permanenta de arme și pietre medievale, astfel încât sa pastram ceva din specificul epocii”, a declarat Ioan Piso, directorul directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei.

Bastionul Croitorilor a fost dat în administrarea Muzeului de Istorie în anii ’60, dar abia în urma cu doi ani istoricii au obținut drepturi depline, dupa înscrierea imobilului în Cartea Funciara. „Bastionul ar fi fost distrus, la fel cum s-a întâmplat cu Casa Calaului, pentru ca nici noi, nici Ministerul Culturii, n-am avut bani pentru restaurarea monumentului simbol al Clujului”, a susținut Ioan Piso.

El a mai precizat ca nu s-a facut înca o estimare exacta a fondurilor necesare renovarii, dar spera ca noul centru cultural va fi finalizat în doi ani.

Bastionul este singura parte din vechiul zid de aparare a orașului care a fost pastrata pâna în prezent. A fost ridicat în secolul al XV-lea, iar pentru prima oara este menționat 1845, când era deja intrat în administrarea și întreținerea breslei croitorilor din oraș.

Proiectul de reamenajare a Bastionului este unul dintre programele susținute în cadrul rețelei IRC (Innovation Relay Center- Centrul de Sprijinire a Inovațiilor). Directorul Centrului de Afaceri Transilvania, Radu Mleșnița, spune ca din rețeaua IRC fac parte 75 de orașe europene, printre care și Clujul. Scopul rețelei este de a pune în contact toate firmele, universitațile și centrele de cercetare din Europa.

Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, spera ca va fi refacut și un alt simbol al Clujului – Casa Calaului de pe strada Avram Iancu. „Casa Calaului era unica atât prin arhitectura, cât și prin istoria acestui imobil. Mai exista planuri și ar putea fi refacuta, așa cum multe cladiri din orașele devastate în razboaiele mondiale au fost reconstruite”, a declarat Ioan Piso

Mediafax