Basme de iarna

Apropo.ro / 19.12.2005, 13:23
Basme de iarna
Serile de sarbatoare în jurul bradului merg de minune cu feeriile de pe ecran, în care e de-ajuns sa crezi un pic pentru a te lasa prins copilarește de magia lor. Apropo va propune o posibila lista de basme cinematografice de sarbatori. Pe DVD sau pe marele ecran, dupa cum e

Serile de sarbatoare în jurul bradului merg de minune cu feeriile de pe ecran, în care e de-ajuns sa crezi un pic pentru a te lasa prins copilarește de magia lor. Apropo va propune o posibila lista de basme cinematografice de sarbatori. Pe DVD sau pe marele ecran, dupa cum e cazul…

„Cronicile din Narnia: Leul, Vrajitoarea și Dulapul” / „The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe” (care va intra pe ecranele noastre din 6 ianuarie) și-a facut deja turul triumfal prin lume în materie de box office. Dominând topurile internaționale alaturi de „Harry Potter și Pocalul de Foc”, filmul a ieșit din încordata competiție cu 115.725.139 $ încasari (în prima saptamâna de rulare), ceea ce înseamna ca nu sta rau fața de „Harry…”, care a strâns 659.669.136 $ în patru saptamâni de la premiera.

Fara sa aiba o distribuție sonora (cu excepția Tildei Swinton), „Cronicile…” beneficiaza însa de toate ingredientele basmului: o lume magica, zugravita în cele mai diverse culori, cu peisaje magnifice, personaje fabuloase, fiare îmblânzite, zâne, vrajitoare și o serie de pericole care probeaza curajul, loialitatea, inteligența și marinimia eroilor. Necunoscuta în România multa vreme, seria de romane (clasice în Occident) grupata sub denumirea „Cronicile din Narnia” a început recent sa fie tradusa și la noi, invitând copiii într-o lume comparabila cu cele create de frații Grimm sau de Hans Christian Andersen. Iar daca spiritul lor va va aminti de „Lord of the Rings” nu sunteți departe de adevar:

C.S. Lewis, autorul celebrelor „Cronici din Narnia”, era bun prieten cu J.R.R. Tolkien, creatorul hobbiților dedicându-i chiar un personaj literar. Ecranizarea primeia dintre cele șapte carți ale lui C.S. Lewis, „Cronicile din Narnia: Leul, Vrajitoarea și Dulapul” zugravește aventurile a patru copii londonezi trimiși la casa de la țara a profesorului lor pentru a fi feriți de efectele devastatoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acolo, Lucy, Edmund, Peter și Susan vor descoperi, într-un dulap vechi, poarta spre Narnia, o lume vrajita pe care trebuie sa o salveze de blestemul unei vrajitoare rele. Ca sa nu cada sub puterea ei, copiii trebuie sa-și uneasca forțele cu Aslan, zeitatea cu înfațișare de leu care ocrotește ținutul, și sa porneasca în marea batalie dintre Bine și Rau.

Acesta nu este însa unicul basm propus publicului în 2005. Într-o epoca în care au la îndemâna cele mai sofisticate efecte speciale, cineaștii nu uita de întâmplarile nemuritoare desprinse din canavaua basmului, iar rezultatul este, cel puțin vizual, de natura sa ne taie rasuflarea. „Frații Grimm”, cel mai recent film al ilustrului Terry Gilliam, îmbina biografia, suspansul și basmul. Cu o poveste (pentru copii, dar și pentru adulți) care urmarește calatoria aventuroasa a fraților Jacob și Wilhelm Grimm și întâlnirea acestora cu personajele create de ei înșiși, într-o padure bântuita de creaturi magice, el a fost laudat pentru ingeniozitatea, verva și umorul sau.

Afla totul despre basmele de iarna numai în

Tags: