Basescu prezinta concluziile raportului Comisiei privind educatia
Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX, presedintele Basescu va participa, joi, la ora 12.30, la prezentarea concluziilor raportului „România Educatiei, România Cercetarii”, elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din România, ora la care vor fi „oportunitati de imagine”.
Potrivit sursei citate, la ora 15.00 presedintele Basescu va prezenta concluziile raportului „România Educatiei, România Cercetarii”, elaborat de Comisia prezidentiala.
La sfârsitul saptamânii trecute, un comunicat al Presedintiei anunta ca joi, la Palatul Cotroceni, „concluziile raportului Comisiei prezidentiale vor fi dezbatute public, în prezenta presedintelui Traian Basescu”.
În raportul Comisiei, conduse de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, se arata ca mentinerea actualului sistem de învatamânt, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate, pune în pericol competitivitatea si prosperitatea tarii.
Raportul contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din România.
Mentinerea actualului sistem de învatamânt din România pune în pericol competitivitatea si prosperitatea tarii, se arata în raport.
Actualul sistem este, potrivit autorilor, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate.
Solutiile propuse de autori presupun o noua organizare a ciclurilor de învatamânt, transformarea educatiei timpurii în bun public, implementarea unei programe scolare flexibile si centrate pe competentele necesare dezvoltarii personale si economiei cunoasterii, accelerarea descentralizarii si repozitionarea scolii în comunitate, reforma politicilor de resurse umane.
Implementarea acestor solutii nu reclama cheltuieli suplimentare alocatiilor bugetare preconizate (minimum 6% din PIB), ci utilizarea lor si a fondurilor europene cu maxima eficienta, se mentioneaza în raport.
Actiunile legislative, elaborarea unor programe sectoriale, asumarea responsabilitatilor si a calendarului de realizare a acestor masuri se pot face de îndata ce marile optiuni au fost acceptate, potrivit autorilor.
Comisia face un apel catre toti factorii responsabili ca, în baza unor discutii rationale, sa ajunga la un acord fundamental, un adevarat pact national pentru educatie si cercetare, se arata în încheierea raportului.