Basescu i-a facut din vorbe pe pensionari
Consilierii i-au prezentat, probabil, analize politice din care reiesea ca declaratiile sale repetate, facute înainte de a promulga legea, au fost primite de pensionari ca un refuz de a le mari pensiile si ca atacurile pe aceasta tema venite din partea partidelor au contribuit din plin la formarea unei astfel de perceptii. Basescu, de voie de nevoie, a simtit ca risca sa piarda capital electoral si a priceput necesitatea ca, dupa promulgarea legii, sa se împace cu acest segment de electorat atât de disciplinat în zilele în care este chemat la vot. Pe scurt, a simtit nevoia unei bai de multime cu pensionari.
Si brusc a fost organizat, vineri, un prim congres al Federatiei Asociatiilor de Pensionari. Pare cel putin uimitor ca, dupa ani si ani în care pensionarii nu au reusit sa se organizeze coerent, au reusit peste noapte sa se constituituie în asociatii la nivel national, au gasit consensul necesar pentru a deveni o federatie si au facut rost de bani pentru a organiza un prim congres, la care l-au invitat pe seful statului si la care acesta, spontan, a gasit timp sa participe.
Basescu a sosit la congres în aplauzele pensionarilor, în prealabil un batrân suindu-se la tribuna si rugându-i pe participanti sa stea la locurile lor si sa faca liniste, ca vine domnul presedinte sa le vorbeasca.
Iar presedintele le-a repetat la infinit pensionarilor, asa cum este bine sa le îngâni unor batrâni pentru ca sa te asiguri ca înteleg, ca este nevoie de identificarea rapida a surselor de finantare a cresterii pensiilor. Le-a mai spus ca nimeni nu contesta necesitatea cresterii pensiilor si ca legea promulgata este un pas urias în rezolvarea problemelor lor.
A uitat însa sa le spuna ca, dupa ce Parlamentul a votat si a trimis la Cotroceni legea pentru promulgare, el declara ca aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2008 creeaza un deficit considerabil în bugetul asigurarilor sociale, „ce va fi marit odata cu aplicarea celei de-a doua etape de marire”, care începe la 1 ianuarie 2009 si ca exista riscul de colaps al sistemului de pensii.
Astfel, cresterea pensiilor se dovedeste a fi doar un subiect electoral, tratat de Basescu, la fel ca toti ceilalti politicieni, în functie doar de ce pot arata sondajele sau analizele politice la un anumit moment. Un sef de stat responsabil si constant ar fi refuzat promulgarea unei legi nesigure din punct de vedere al sustenabilitatii financiare, chiar si cu pretul scaderii în sondaje. Însa politicianul Traian Basescu a preferat eminamente sa schimbe macazul dupa repetate declaratii alarmiste despre lipsa surselor de finantare si sa promulge legea, când a vazut ca risca sa piarda în sondaje. S-a gândit ca pe pensionarii deja dezamagiti si înfuriati de întârzierea în promulgarea legii îi poate împaca cu doua trei lozinci si folosind metoda sadica a picaturii chinezesti: îngaimarea obsesiva a litaniei privind necesitatea gasirii si publicarii urgente a surselor de finantare
Iar pensionarii l-au aplaudat pe Basescu la congres, ceea ce dovedeste ca, uneori, îsi merita soarta. Iar la urmatorul vot, se vor duce, cu disciplina caracteristica si vor vota pentru niste politicieni care nu sunt capabili decât sa speculeze, mai mult sau mai putin eficient, orice subiect menit sa detrmine o cât de mica crestere în sondaje sau o diminiare a procentelor adversarilor – niste politicieni care, în mediocritatea lor, nu se pot autodepasi astfel încât sa devina oameni de stat.