Basescu cere anularea alegerilor: Bursa scade
Valoarea de piața a companiilor cotate a pierdut aproximativ 65 de milioane de euro în ultimele zece minute ale ședinței bursiere de ieri. Brokerii spun ca evoluția de mâine a pieței va fi edificatoare pentru reacția investitorilor la declarațiile de ieri ale lui Basescu.
Datorita Zilei Naționale, pe Bursa nu vor avea loc astazi tranzacții. Cele mai violente scaderi au aparținut acțiunilor BRD, aflate de mai multe zile pe un trend de creștere și celor ale societaților de investiții financiare (SIF). Acțiunile BRD au încheiat ziua cu o scadere de 3,5%, datorata în principal vânzarilor din ultimele zece minute. SIF-urile au pierdut în medie 1,4% la finalul zilei dupa ce au fluctuat marea majoritate a timpului la prețuri comparabile cu cele de luni. Au fost însa și acțiuni care au încheiat ziua cu creșteri ușoare, cum ar fi cea a acțiunilor Petrom, care au încheiat ziua cu un plus de 0,7% (de la 10.15 la 14.15).
Primele informații privind intenția lui Traian Basescu de a cere anularea alegrilor de duminica au fost publicate de agențiile de știri în ultimul sfert de ora al ședinței de tranzacționare, iar ultimele zece minute au adus o creștere brusca a numarului de ordine de vânzare și o scadere medie a pieței de 1%, în condițiile în care nu toți brokerii au primit în timpul ședinței de tranzacționare informație privind intenția lui Basescu. „Nu știam de solicitarea lui Basescu. Am observat ca pe piața a fost o valoare mai mare a tranzacțiilor de vânzare fara o explicație precisa. Probabil ca asta este cauza,” declara ieri traderul unei societați de brokeraj.
În primele ore de tranzacționare piața a avut o evoluție liniștita, cu oscilații reduse și fara o tendința evidenta de creștere sau scadere. Din tranzacțiile în valoare de 135 miliarde de lei de pe piața „Regular” pe care se negociaza pachete standard de acțiuni, 25 de miliarde de lei au reprezentat acțiunile transferate în ultimele zece minute ale ședinței bursiere, acre dureaza patru ore.
„Primele informații pe agențiile internaționale au aparut înainte de finalul ședinței. Daca declarația lui Basescu a fost cea care a generat aceasta cadere a pieței, este posibil ca scaderea prețurilor sa mai continue și joi. Investitorii au timp pâna atunci sa își contureze o strategie, iar unii dintre ei ar putea sa vânda doar în speranța ca vor putea cumpara mai ieftin mai târziu. Oricum, era momentul pentru o corecție negativa a pieței, dar în nici un caz în acest ritm,” spune Daniel Pocorea, trader la BRD Securities.
Unele din știrile de pe agențiile internaționale de presa comparau ieri situația politica din România cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, paralela care ar putea avea o influența negativa deciziilor unora dintre investitorii straini. Acesta ar putea percepe un risc de instabilitate politica. Strainii au devenit în ultimele luni preponderenți pe piața în ceea ce privește ordinele de cumparare de acțiuni, iar unul dintre primele criterii pe care aceștia le iau în calcul în decizia de a investi pe o piața externa de capital este stabilitatea politica din acea țara.
„Informațiile privind solicitarea de anulare a alegerilor înseamna o creștere a gradului de incertitudine de pe piața, iar asta nu poate însemna decât o scadere a prețurilor,” declara Alin Brendea, director de operațiuni la Prime Transaction.
Brokerii își mai amintesc ca în urma cu patru ani între cele doua tururi ale alegerilor prezidențiale Bursa a înregistrat o scadere consistenta, dar prețurile și-au revenit foarte repede, mulți dintre cei care au intrat în panica atunci regretând decizia de a vinde acțiunile.
Alianța D.A. susține ca procesul electoral a fost „profund alterat” prin softul folosit la centralizarea rezultatelor.
Traian Basescu, candidatul Alianței D.A. PNL-PD la Președinție, a cerut anularea alegerilor de la 28 noiembrie. Gestul fara precedent este motivat de acuzația lui Basescu potrivit careia procesul electoral a fost „profund alterat” prin transferarea a sute de mii de voturi în contul lui Adrian Nastase și al Uniunii PSD+PUR prin intermediul softului folosit la centralizarea rezultatelor de la BEC.
PSD+PUR respinge acuzațiile. Prin vocea lui Miron Mitrea, șeful de campanie electorala a PSD+PUR, uniunea afirma ca nu se pune problema anularii alegerilor. Potrivit lui Mitrea, scrutinul organizat duminica a fost „extrem de corect”, cel mai corect dintre cele organizate dupa 1989, iar reacția Alianței D.A. dovedește „comportamentul primitiv al lui Traian Basescu”, care nu știe sa piarda.
PRM s-a aliat câteva ore mai târziu cererii Alianței. PRM a depus la BEC și la Curtea Constituționala o contestație prin care solicita anularea alegerilor, invocând fraude de natura sa modifice rezultatul alegerilor.
Biroul Electoral Central (BEC), instituția care centralizeaza voturile, a cerut Alianței D.A. sa probeze acuzațiile, anume sa dovedeasca faptul ca softul BEC este fals și da rezultate eronate.
Solicitarea Alianței PNL-PD de anularea a scrutinului electoral intra, potrivit legii alegerilor parlamentare, în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, instituție ce va trebui sa se pronunțe în scurt timp, înainte de publicarea rezultatelor finale ale alegerilor în Monitorul Oficial.
Liderii Alianței PNL-PD au motivat cererea de anulare a alegerilor invocând fraudarea prin sistemul soft pus la dispoziție de Biroul Electoral Central (BEC), dar și prin alte acțiuni precum „votul multiplu”, adica persoane care s-au deplasat în mai multe localitați și care ar fi votat de mai multe ori Din acest motiv, Alianța D.A. a cerut, o data cu anularea alegerilor, destituirea „imediata” a Biroului Electoral Central, arestarea directorului Institutului Național de Statistica – instituție ce a participat la centralizarea voturilor -, sigilarea computerelor de la BEC care centralizeaza voturile și verificarea imediata a softului folosit de BEC. Liderii Alianței D.A. au dat asigurari ca nu vor recurge la alte mijloace, în protestul lor, în afara celor ce aparțin statului de drept și ca este exclus un scenariu de tip Ucraina.
O decizie în privința solicitarii de destituire a Biroului Electoral Central este de competența Înaltei Curți de casație și Justiție, instituția care se poate pronunța asupra cererii de invalidare a BEC.
În aceasta polemica este pronunțat numele firmei care a asigurat sistemul soft de centralizare a voturilor. Sistemul soft aparține unei firme apropiate PSD, a susținut Basescu, însa nu a menționat numele firmei. Ulterior, Miron Mitrea a spus ca este vorba despre firma Net Consulting, care a asigurat sistemul și pentru centralizarea voturilor la alegerile locale câștigate de Traian Basescu.
Mitrea a spus ca Alianța nu s-a plâns în iunie de nereguli la alegeri. Net Consulting a anunțat o replica aseara, dupa ora închiderii ediției. Secretarul general al Institutului Național de Statistica (cel care prelucreaza datele), Gabriel Jifcu, a afirmat ca firma care a realizat aplicația folosita la centralizarea voturilor a obținut contractul prin încredințare directa..
Potrivit lui Traian Basescu, fraudarea alegerilor consta în transferarea a sute de mii de voturi în contul Uniunii PSD+PUR și Adrian Nastase, în momentul centralizarii voturilor la Biroul Electoral Central. Basescu susține ca ar fi vorba despre 320.000 în total, dintre care 160.000 ar fi viciat votul pentru Președinție, iar la fiecare dintre camerele Parlamentului ar fi implicate câte aproximativ 100.000 de buletine.
Liderul Alianței D.A. a explicat raționamentul sau, aratând ca aceste voturi ar provine din rândul celor anulate.
Basescu a aratat ca potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni dimineața de BEC, diferențele dintre Uniunea PSD+PUR și Alianța PNL-PD, pe de o parte, și dintre Adrian Nastase și Traian Basescu, pe de alta parte, erau foarte mici, dar aceste diferențe au crescut constant la fiecare raportare a BEC.
Basescu a detaliat modul în care a evoluat numarul de voturi nule de luni pâna ieri de dimineața, invocând-o drept proba a fraudarii alegerilor. Astfel, potrivit liderului Alianței D.A., luni la ora 9.00, numarul voturilor nule la Președinție era de 304.816, iar al celor pentru Senat de 369.751 în timp ce pentru Camera Deputaților acesta era 381.418.
La ora 12.00, voturile nule la Președinție crescusera pâna la 392.447, cele de la Senat pâna la 489.182, iar cele de la Camera pâna la 507.159, spune Basescu.
Între orele 12.00 și 17.00, voturile nule au scazut, dupa cum susțin reprezentanții Alianței PNL-PD, în mod „ilegal, inexplicabil din punct de vedere statistic”. Astfel, la Președinție, voturile nule au scazut la 232.597, la Senat 377.333, iar la Camera 405.954.
Între ziua de luni ora 17.00 și cea de marți ora 09.00, susține Alianța, voturile nule au evoluat astfel: la Președinție au ajuns la 299.184, sub valoarea anunțata cu o zi înainte la ora 12.00, la Senat au ajuns la 490.279, puțin peste valoarea anunțata în 29 noiembrie ora 12.00, iar la Camera au ajuns la 528.491, de asemenea puțin peste valoarea anunțata tot luni la ora 12.00.
Potrivit acestei teorii, Traian Basescu a spus ca 160.000 de voturi nule au fost transferate la Adrian Nastase, ceea ce înseamna 2,5%, iar la Senat peste 100.000 de voturi și tot atâtea la Camera Deputaților au fost transferate în favoarea Uniunii PSD+PUR. Ar fi o viciere de circa 4,5 procente la parlamentare.
Miron Mitrea, vicepreședinte al PSD, a spus ca Alianța confunda, de fapt, categoriile la care sunt înscrise voturile anulate. Mitrea a vorbit despre comparația facuta de Alianța între buletinele de la Președinție cu cele de la cele doua Camere ale Parlamentului.
Basescu a mai invocat o alta nemulțumire a Alianței pe care a prezentat-o în inventarul fraudelor, cea care a fost denumita „acțiunea autobuzul”, anume, transferarea mai multor alegatori dintr-o localitate în alta care ar fi votat de mai multe ori pe listele suplimentare. Cu o seara înainte, Basescu declarase ca aici ar fi în cauza între 300.000 și 350.000 de voturi ilegale. A precizat, atunci, ca nu se poate ști în contul caror candidați ar fi putut fi incluse aceste voturi pe listele suplimentare. Liderii Alianței D.A., Traian Basescu și Calin Popescu-Tariceanu, au spus ca dețin probe prin care pot dovedi cele afirmate.
„Adrian Nastase și ai lui nu s-au mulțumit doar sa fure case, bani, vor sa fure și poporul român. (…) Acești oameni au dus România înapoi înainte de 1989. Au dovedit ca nu au înțeles nimic din democrație”, a declarat Basescu.
Uniunea PSD+PUR a replicat. Miron Mitrea, șeful campaniei electorale afirma ca alegerile au fost „extrem de corecte” și lucrurile au mers normal. În opinia liderului PSD acesta a fost cel mai bine organizat scrutin din ultimii 15 ani. Prin urmare, Miron Mitrea susține ca acuzațiile lui Traian Basescu dovedesc ca liderul opoziției nu știe sa piarda.
Șeful de campanie al PSD+PUR a respins acuzațiile lui Traian Basescu, explicând ca persoana care l-a informat pe acesta în legatura cu scaderea numarului de voturi anulate a confundat numarul de voturi anulate de la Camera Deputaților cu voturile anulate de la Președinție. Potrivit lui Mitrea, numarul de voturi anulate pentru Președinție este mai mic decât cel de la Senat și apoi decât cel de la Camera Deputaților.
Liderul PSD a facut trimitere de mai multe ori la procesele verbale, la care au acces toate partidele politice, și prin intermediul carora pot verifica daca exista nereguli la vot. Cu o zi înainte, președintele PSD Adrian Nastase a dat asigurari cu scrutinul a fost corect iar neregulile constatate vor fi soluționate de BEC.
Și celelalte formațiuni politice au reacționat la solicitarea de anulare a alegerilor. PRM s-a situat de partea Alianței, aratând ca se confirma în acest fel semnalele date anterior de acest partid. De alta parere este UDMR. Președintele Uniunii, Marko Bela, afirma ca nu are cunoștința despre nereguli majore în procesul de vot.
Observatorii la alegeri au semnalat nereguli la scrutinul de duminica. Asociația Pro Democrația a anunțat ca își va retrage observatorii de la cel de-al doilea scrutin prezidențial din cauza legilor electorale ambigue care permit nereguli în procesul de votare. Este vorba despre votul pe liste suplimentare care, coroborat cu absența carții de indentitate poate duce la situații în care un alegator sa voteze de mai multe ori în timpul unui scrutin.
Vlad Nicolaescu / Mirela Luca
Ziarul Financiar