Barroso: Integrarea Romaniei a fost un succes
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, intr-un interviu acordat RFI Romania, ca primul lucru pe care il poate spune, la un an de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, este ca "integrarea a fost un succes, iar cei care criticau aceasta, s-au inselat".
"Cred ca a fost bine sa avem Romania si Bulgaria in UE de la 1 ianuarie 2007", a apreciat Barroso, care a adaugat ca are in birou steagurile celor doua tari, "daca nu le-a luat cineva intre timp".
Barroso s-a declarat de asemenea bucuros ca are in echipa sa doi comisari "noi si competenti" – Leonard Orban si Meglena Kuneva.
Intrebat in legatura cu mecanismele de supraveghere si control aplicate Romaniei si Bulgariei in domeniul justitiei si agriculturii, Barroso a apreciat ca monitorizarea este binevenita deoarece "creeaza prilejuri de progres pentru aceste doua tari".
"Liderii romani si bugari mi-au spus ca metoda s-a dovedit utila pe plan intern prin transmiterea de semnale clare administratiei. In calitatea mea de fost prim-ministru, stiu ca uneori este foarte bine sa ai de-a face cu o presiune externa. Da, este o presiune, dar este bine, ajuta guvernul, societatea civila si societatea in general sa se concentreze", a spus Barroso, adaugand ca sistemul nu trebuie perceput drept "o interferenta negativa deoarece poate fi o presiune prietenoasa, un ajutor pentru a se ajunge la rezultate".
Presedintele CE a mentionat contributia "de apreciat" pe care Romania si Bulgaria o aduc Europei. "De pilda, in cursul ultimului summit european, aici, la Bruxelles, si Romania si Bulgaria au fost participanti foarte activi, mai precis in dezbaterile despre Kosovo. Nu s-au scuzat pentru opiniile lor, ci si le-au prezentat pur si simplu la acelasi nivel cu Franta, Germania sau Marea Britanie. Si va pot spune ca opiniile lor au suscitat interes si pentru cunostintele pe care cele doua le au despre regiunea Balcanilor", a comentat Barroso.
"Ceea ce i-as ruga pe prietenii mei din Romania si din Bulgaria ar fi nu doar sa gandeasca – aici voi parafraza o fraza rostita de Kennedy – i-as ruga sa nu se gandeasca doar la ceea ce Europa poate face pentru ei, dar si la ce pot face ei pentru Europa", a adaugat Barroso.
Presedintele CE s-a referit in acest context la comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.
"Domnul Orban, de pilda, care este roman, nu se ocupa de dosarul multilingvismului fiindca n-am avut ce sa-i dau de lucru, cum au zis unii, ci pentru ca eu am simtit nevoia ca in aceasta Uniune Europeana extinsa sa respect diferitele limbi si culturi si diversitatea", a comentat el.