Bărbații care nu-și iau o lună de zile de concediu parental pierd indemnizația
Potrivit unei directive europene, bărbații sunt obligați să facă pe dădaca. Cei care au copii născuți după data de 1 martie trebuie să-și ia o lună de zile concediu de maternitate, timp în care mamele își reiau activitatea la serviciu.
Tații care nu se conformează acestei directive pot pierde indemnizația.
Perioada în care își vor lua luna de concediu o pot alege singuri, dar de preferat este stea acasă în luna 12 sau 24, la sfârșitul perioadei.
Asta, pentru că în luna respectivă femeia trebuie să plece la serviciu și nu are rost ca ea să revină în indemnizație. Dacă ar face acest lucru, ar trebui să depună un nou dosar”, ne-a declarat Liuța Nan, referent la Agenția de Prestații Sociale București.
Bărbații care nu lucrează, ori sunt angajați de puțin timp și nu îndeplinesc criteriul vechimii, trebuie să depună o declarație în acest sens cu 60 de zile înainte să expire concediul pentru creșterea copilului al soției.
Acte necesare pentru depunerea dosarului
– cerere (Anexa 6 la HG nr. 57/2012); 6 actul de identitate al solicitantului – copie și original; 6 certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original); 6 certificatele de naștere ale tuturor copiilor născuți după data de 1 ianuarie 2006 (copie și original); 6 certificat de căsătorie (copie și original); 6 livret de familie (copie si original);
– adeverință eliberată de angajator (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care să rezulte că persoana îndreptățită: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nașterii copilului; nivelul lunar al acestora; prima și ultima zi de concediu de maternitate; data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie; prima zi de concediu de creșterea copilului;
– dovadă eliberată de autoritățile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creșterea copilului; în cazul persoanelor salariate – decizie de suspendare a activității (original sau copie conform cu originalul); 6 sau – adeverință studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învățământ universitar, postuniversitar sau liceal; 6 dosar cu șina din carton (coperți întregi); 6 pentru plata în cont bancar – extras de cont.
Cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului se stabilește la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptățită în cele 12 luni anterioare nașterii copilului.