Banii si cuplul

03 04. 2002, 18:01
Sambata seara, intoarcere tarzie cu masina de la o cina la niste amici. Atmosfera incordata, saptamana nu a fost super; au existat enervari, tensiuni, urlete de copii. "N-ai 50.000 de lei pentru baby-sitter?", intreaba Mihaela. "Pai nu, de ce? Tu o platesti de obicei!", raspunde Paul.


Sambata seara, intoarcere tarzie cu masina de la o cina la niste amici. Atmosfera incordata, saptamana nu a fost super; au existat enervari, tensiuni, urlete de copii.

„N-ai 50.000 de lei pentru baby-sitter?”, intreaba Mihaela.
„Pai nu, de ce? Tu o platesti de obicei!”, raspunde Paul.
„Da, stiu. Bun, dar ai putea si tu sa participi o dataÂ…”

Portiera se inchide cu un zgomot sec, Mihaela intra in lift tunand si fulgerand, pentru a o plati pe baby-sitter, iar Paul, ramas jos pentru a o conduce pe fata, nu intelege nimic din enervarea sotiei saleÂ…

Banii, indicatori ai tensiunilor din cuplu

Cu totii cunoastem astfel de scene. In care este mai usor sa iei banii ca pretext de disputa decat sa abordezi adevaratele motive ale enervarii: „M-am saturat pana-n gat, in fiecare seara intra tarziu in casa, dupa ce copiii au mancat si miros frumos a sapun”, „Ea nu asculta niciodata ce-i spun, am impresia ca vorbesc la pereti”, „El iar a uitat de aniversarea mea si totusi nu-i era asa de greu s-o tina minte, era notata in agenda luiÂ…”

Si adesea, aceste neintelegeri, aceste lucruri nespuse izbucnesc in week-end, moment in care presiunea inceteaza putin, in care suntem mai putin inscrisi in cursa de la 7.30 – cand se trezeste trupa – pana la 20.30, cand merg copiii la culcare, cand totul se petrece in jurul acestui lucru!

O sa mi-o plateasca eaÂ…

Pentru ce-o sa-mi plateasca el? Pentru lipsa lui de atentie, de disponibilitate, de tandrete, pentru modul sau de a evita conflictele, de a se multumi cu o relatie caldutaÂ… Fiecare cu raspunsurile lui. Pentru ca, dincolo de aceste conflicte in jurul banilor, care sunt tot atatea mijloace ocolite de exprimare a resentimentelor, se pune problema eternului echilibru intre a da si a primi in sanul unui cuplu.

Care barbat/care femeie doreste sa ofere, sa „plateasca”, atunci cand are impresia ca celalalt nu ofera nimic sau prea putin, cand el/ea are sentimentul ca este lezat(a) in relatia sa? Si aici intervine problema banilor, mijloc de presiune in cuplu.

Intr-adevar, spre deosebire de generatiile anterioare, fiecare are astazi o sursa de venit, deci, aprioric, o modalitate de a avea si de a exercita putere. Si daca problemele banesti nu sunt, intr-adevar, discutate la inceput, „oh, ne iubim prea mult, n-o sa ne impiedicam in chestia cu lovelele”, se observa rapid o repartizare a cheltuielilor – bineinteles, in afara celor de ordin personal.

Barbatului ii revine in general plata impozitelor, a chiriei (resurgenta a timpurilor in care barbatul asigura adapost si protectie familiei inainte de a pleca sa vaneze mamuti?), iar femeii ii revin cumparaturile legate de casa si de copii: toale, mancare, cadouri de aniversare pentru prieteniÂ… (ah, imaginea mamei care asigura subzistenta!).

Un model urmat de cea mai mare parte dintre oameni, care se poate bloca, cum se intampla cu toate celelalte modele, imediat ce in cuplu apar nemultumirile.

Problemele persista? Puneti baze noi!

Daca aceste probleme banesti persista in cuplu, daca ele sunt recurente, poate ca e vorba de o proasta repartizare a cheltuielilor. „De ce vrei sa schimbi? Totul merge bine!”, spune cel care nu resimte vreo tensiune anume in propria gestiune.

Efectiv, nu este usor sa abordezi un subiect care repune in cauza organizarea initiala, care redefineste locul fiecaruia in cuplu. Si totusi, a pune baze noi, a-ti relua conturile cu calm, cu creionul in mana, a discuta impreuna despre ele, a face bilantul asupra cumparaturilor care evolueaza in mod necesar o data cu timpul (nasterea ultimului copil, cumpararea unui apartament, creatie de antrepriza pentru unul sau pentru celalaltÂ…), permit adesea o repartizare mai multumitoare.

Este de-ajuns sa iti acorzi timp ca sa discutati impreuna si sa conveniti, avand ca punct de sprijin stadiul real al cheltuielilor, asupra unei noi administrari, mai adecvate.

Sursa: www.ele.ro