Bani impartiti diferentiat

Apropo.ro / 14.03.2002, 09:09
Bani impartiti diferentiat
Multi reprezentanti ai federatiilor se gîndesc sa recurga la sustinerea sponsorilor, dupa ce COR a aprobat ajutorul financiar pentru anul 2002 Ieri, Comitetul Executiv al COR a prezentat propunerile privind sumele cu care vor fi ajutate federatiile olimpice în 2002, în vederea pregatirii

Multi reprezentanti ai federatiilor se gîndesc sa recurga la sustinerea sponsorilor, dupa ce COR a aprobat ajutorul financiar pentru anul 2002

Ieri, Comitetul Executiv al COR a prezentat propunerile privind sumele cu care vor fi ajutate federatiile olimpice în 2002, în vederea pregatirii pentru JO din 2004 (Atena). Esalonarea banilor a fost realizata potrivit proiectelor de program pe care le-au întocmit organismele ce reprezinta sporturile, unele fiind aprobate întocmai, altele nu.

În fruntea federatiilor favorizate este cea de canotaj, care va primi 2,2 miliarde pentru Atena si 5 miliarde pentru juniori. „Primii bani se vor duce pe achizitionarea aparaturii de optimizare a antrenamentelor si pe cinci barci pentru lotul olimpic de baieti. Suma pentru juniori va fi cheltuita pentru 55 de ambarcatiuni. Oricum, nu datorita mie s-au alocat acesti bani. E o adevarata pomana pentru toata lumea”, a spus Dan Popper, care este secretar general al COR si presedinte al FR Canotaj.

Atletismul, care de la Sydney s-a întors cu 5 medalii, fata de cele 3 de la canotaj, a primit 2 miliarde, respectiv 800 de milioane. „Tinînd cont si de rata inflatiei, suma e mica”, crede presedinta FRA, Iolanda Balas. „Noi ne-am planificat banii pentru perioada competitionala. Problema apare la lunile de la sfîrsitul anului. Ceea ce ne-a alocat COR nu e de-ajuns pentru atletii care încep atunci sa se antreneze pentru sezonul urmator. Trebuie sa ne gasim surse extrabugetare”, a declarat Balas.

Cea mai dezavantajata e gimnastica, care a adus de la JO din 2000 cele mai multe medalii, adica 6. „Cam tot ce am cerut am primit. Probabil ca oamenii care au hotarît s-au gîndit ca putem sa ne descurcam si cu ajutorul sponsorilor”, a spus secretarul general al FR Gimnastica, Adrian Stoica. FR Box a primit 500 de milioane, o suma modesta în comparatie cu cea alocata tirului (1,2 miliarde) sau tenisului (1 miliard).

„Prin proiectele trimise la COR am demonstrat ca sîntem modesti. Sînt sigur ca suma actuala va fi îmbunatatita. Pugilistii se pot întoarce de la Atena cu doua-trei medalii”, a declarat vicepresedintele FRB, Rudel Obreja. Presedintele FR Scrima, Ana Pascu, a spus ca suma asigura în mare parte echipamentele pentru juniori si seniori. „Ne vom mai gospodari si noi. Oricît s-ar da este insuficient, pentru ca, daca ne comparam cu alte tari, sîntem cu mult în urma”, a adaugat Pascu.

„Sîntem ai nimanui!”

Federatia Româna de Haltere nu a fost inclusa de COR pe lista forurilor celor sprijinite financiar. „Ma asteptam la acest lucru. Comitetul Olimpic Român ne-a si spus dupa Olimpiada de la Sydney, cînd Traian Ciharean si Adrian Mateas au fost depistati pozitiv, ca nu ne vor mai da nici un ban. Nu mi se pare o masura corecta, dar ce putem face? Pîinea si cutitul sînt la ei! Nu au înteles ca halterofilii care se pregatesc acum nu sînt cu nimic vinovati pentru ce au facut cei dinaintea lor. În momentul de fata noi sîntem ai nimanui, nici nu avem lot olimpic!”, a declarat Nicu Vlad, antrenorul lotului national.

Bagati în seama

În premiera, FR Baschet a primit bani de la COR. „Probabil ca au început sa aprecieze ca baschetul, cel putin cel feminin, s-a ridicat foarte mult, ba chiar ar putea sa ajunga si la Olimpiada. feminina a participat anul trecut la Europene. Nu sîntem nici multumiti, nici nemultumiti de cele 500 de milioane de lei primite. E doar un semn ca eforturile noastre au fost remarcate”, a spus Ioan Dobrescu, presedintele FRB.

Sumele alocate de COR pe 2002

Federatie Suma Medalii la JO de la Sydney<.u>

Canotaj 2,2 miliarde 3 (3 de aur)

Atletism 2 miliarde 5 (1 de aur, 2 de argint, 2 de bronz)

Handbal 1,5 miliarde –

Kaiac-canoe 1,5 miliarde 3 (1 de aur, 2 de bronz)

Tir 1,2 miliarde 1 (1 de bronz)

Gimnastica 1 miliard 6 (3 de aur, 2 de argint, 1 de bronz)

Tenis 1 miliard –

Natatie 900 milioane 4 (2 de aur, 1 de argint, 1 de bronz)

Scrima 650 milioane 1 (1 de aur)

Judo 600 milioane 1 (1 de bronz)

Box 500 milioane 2 (1 de argint, 1 de bronz)

Tenis de masa 450 milioane –

Lupte 350 milioane –

Nota: toate sumele sînt în lei

Alte federatii care au primit bani de la COR

Federatie Suma

Baschet 500 milioane

Volei 500 milioane

Yachting 350 milioane

Baseball & softball 300 milioane

Polo 300 milioane

Taekwondo 300 milioane

Hochei pe iarba 225 milioane

Badminton 200 milioane

Ecvestra 200 milioane

Tir cu arcul 200 milioane

Sursa: www.prosport.ro