Bani din nimic

Apropo.ro / 19.12.2001, 15:32
Bani din nimic
de Petrina Calabalic Un laborator de biologie fara acvariu cu pești exotici își pierde din farmec. Din pacate, lipsa banilor în școlile românești se simte din ce în ce mai puternic și în lipsa materialelor didactice. Soluții se pot gasi, însa. La Timișoara,

de Petrina Calabalic

Un laborator de biologie fara acvariu cu pești exotici își pierde din farmec. Din pacate, lipsa banilor în școlile românești se simte din ce în ce mai puternic și în lipsa materialelor didactice. Soluții se pot gasi, însa. La Timișoara, doua profesoare au pornit de la ideea simpla ca orice obiect inutil se poate transforma într-un obiect util, care mai aduce și bani.

Reciclarea

Autofinanțarea a pus la grea încercare imaginația și spiritul intreprinzator al multor cadre didactice, dar se pare ca unii au avut idei bune. Acum patru ani, la Școala nr. 25 din Timișoara, doua profesoare de biologie (Valentina Brânzan și Catalina Vintila) s-au apucat de afaceri. Ele au încercat sî demonstreze ca oricarui obiect aparent nefolositor i se poate gasi o alta întrebuințare. Fiecare și-a mobilizat elevii care au început sa aduca de acasa fel de fel de lucruri bune de aruncat la gunoi. De la capace de spray, sticluțe goale de parfum, dopuri de pluta, bucați de burete și pâna la bețe de înghețata, totul a fost folosit în scop didactic.

Expoziții cu vânzare

Elevii nu mai trec indiferenți nici pe lânga conurile de brad și nici pe lânga frunzele uscate. Toate se aduna în laboratorul de biologie, care acum, datorita eforturilor elevilor și al profesoarelor, are acvarii dotate cu tot ce trebuie. Banii vin de la expozițiile cu vânzare, organizate periodic în incinta școlii. La expoziție poate veni oricine, însa majoritatea cumparatorilor sunt din rândul parinților și al profesorilor. Pe lânga acvarii, din banii adunați, profesoarele au mai dotat laboratorul cu plante și folii pentru retroproiector. De obicei, obiectele de decor create de cele doua profesoare sunt 100% din materiale naturale. Doar apropierea Craciunului le face sa se abata de la regula.

Ornamente de brad

Pentru obiectele cu specific de Craciun, profesoarele Valentina Brânzan și Catalina Vintila au îmbinat materialele naturale cu cele gata fabricate. Astfel, un con de brad dat cu bronz-auriu, caruia i se aplica o fundița de catifea sau din orice alt material, plus un clopoțel sau un glob de plastic, devine un veritabil ornament pentru pomul de Craciun. Acestea pot fi cumparate cu 20.000 lei bucata. Tot dintr-un con poate ieși o jucarie nostima. Cu puțina blanița naturala, carton, lipici și imaginație, jucaria este gata în câteva minute și costa 25.000 – 30.000 lei. Florile, frunzele și paiele uscate devin mai deosebite daca li se da o alta nuanța. Aceasta se poate obține din vopsea de oua sau chiar din nuanțator pentru par. Alte obiecte de vânzare care îi vor ajuta pe elevi sa-și doteze școala sunt: coronițe (între 40.000 și 100.000 lei), braduți împodobiți (între 100.000 și 200.000 lei), inimi sau coșulețe împletite (40.000 lei) și felicitari (10.000 – 15.000 lei). Cu obiectele ramase nevândute se organizeaza o tombola la care toate biletele sunt câștigatoare. O metafora potrivita pentru metoda prin care au facut rost de fonduri. Caci, pâna la urma, toata lumea câștiga.

Expoziția ornamenelor de Craciun are loc marți, 18 decembrie, în incinta Școlii nr. 25, în cadrul manifestarii „Ziua porților deschise”. Atunci precum și în zilele urmatoare, doritorii își pot achiziționa ornamente pentru pomul de Craciun, la cele mai tentante prețuri de pe piața timișoreana.(Banateanul)