Bancile europene au fost afectate de o serie de falimente începand cu mijlocul anului trecut, pe fondul crizelor economice și a evoluției slabe a burselor, care au creat o situație dificila pentru cei ce s-au împrumutat, relateaza agențiile internaționale de presa.
Rezultatele ABN Amro, Deutsche Bank AG și ale altor banci au fost afectate de provizioane, iar valoarea acestora nu va scadea nici anul acesta, apreciaza reprezentanții acestora.
Deutsche Bank AG, cea mai mare banca europeana, a anunțat ca profitul din primul trimestru a crescut cu 56%, fiind influențat de caștigul de 1,1 miliarde de euro obținut din vanzarea de participații la Munich Re și Allianz AG.
Profiturile au crescut de la 382 de milioane de euro, cat au fost în perioada similara a anului trecut, la 597 de milioane de euro. Cu toate acestea, veniturile au înregistrat o scadere de 7%, situandu-se la nivelul de 7,28 de miliarde de euro.
Valoarea provizioanelor pentru pierderile posibile din împrumuturi acordate companiilor ca Philipp Holzmann AG s-a dublat, fiind de 270 de milioane de euro.
Deutsche Bank se numara printre cele mai puțin productive banci din Europa, cheltuind 905 euro pentru fiecare 1.000 de euro venit. Acțiunile bancii au pierdut o cincime din valoare în cursul ultimelor 12 luni.
„Deutsche Bank s-a impus ca o banca de investiții globala în decursul ultimilor doi ani,” a spus Dieter Hein, analist la Credit Lyonnais.”Problema bancii este ca afacerea, pur și simplu, nu evolueaza.”
Banca cu sediul în Frankfurt vrea sa-și reduca costurile anuale cu 2 miliarde de euro, pana anul viitor. Pentru acest prim trimestru, cheltuielile au scazut de la 6,95 de miliarde de euro la 6 miliarde.
ABN Amro Holding NV a anunțat ca profitul pentru primele trei luni ale anului a scazut cu 12%, fața de perioada similara a anului trecut, cea mai mare banca olandeza marand valoarea provizioanelor pentru acoperirea împrumuturilor date unor companii amenințate acum de faliment.
Profitul, care exclude costurile generate de închiderea a doua filiale din Statele Unite, a scazut în primul trimestru de la 683 de milioane de euro la 602 milioane de euro.
Banca a facut în aceste luni provizioane de 390 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o creștere de 46% fața de perioada similara a anului trecut.
„Deși situația economica s-a îmbunatațit în decursul primelor luni ale anului, starea generala a economiei este înca incerta,” a spus directorul general al ABN Amro, Rijkman Groenink. „Noi ramanem precauți fața de ceea ce ne rezerva acest an.”
Santander Central Hispano, cea mai mare banca din Spania și din America Latina, a anunțat o creștere a profitului pentru primul trimestru de doar 0,3%, banca fiind afectate de criza argentiniana. Profitul a crescut modest de la 668 de milioane de euro, cat a fost în perioada similara a anului trecut, la 670 de milioane, o cauza fiind reducerea cheltuielilor operaționale.
Alfredo Saenz, care este director general al bancii de 10 ani, încearca sa accelereze procesul de reducere a costurilor, în timp ce își schimba poziția fața de companiile spaniole, oferindu-le mai multe împrumuturi. Saenz spera ca banca va compensa pierderile de la filialele argentiniene.
Pentru ca banca sa atinga ținta de creștere a profitului de 10% pentru acest an, va fi nevoita sa-și închida mai multe filiale din Spania și sa ofere unor directori plați compensatorii pentru o pensionare prematura.
Elena StanciuZIARUL FINANACIAR