Bancherii de lux
Cu originile in Geneva secolului XIX, bancherul personal este omul care ofera o administrare sofisticata a averilor celor bogati, insotita de monitorizarea si analiza portofoliului lor, in stransa legatura cu servicii de plasamente si oportunitati de investitii. Sau pur si simplu omul care plimba cainele clientului, daca i se cere. La un anumit nivel, acesti bancheri fac o multime de favoruri clientilor lor care provin din casta milionarilor in dolari, de la servicii financiare pana la organizarea unui picnic.
In Romania, bancherii in cauza sunt cateva doamne vorbarete care zambesc, te intampina in birouri pictate in culori calde si dau sfaturi financiare. Si care administreaza in total aproape 1 miliard de euro. Iar clientii sunt oameni precum Christian Popescu Strohlen, developer-ul proiectului imobiliar de birouri Europa Tower din Bucuresti si client HVB, care spune ca se bazeaza pe o relatie speciala cu bancherul sau personal.
Pe unde e drumul?
„Pentru mine serviciile de private banking au reprezentat o nevoie si o etapa fireasca in acelasi timp. Ai de fapt nevoie de o persoana, nu de o institutie”, explica Strohlen, investitor romano-german, care nu a precizat ce suma are in administrarea bancherului personal.
Christian Popescu-Strohlen conduce un grup industrial specializat in industria mobilei, lider in productia de mobila in stil italian, avand un lant propriu de distributie in Italia. In plus, dezvolta mai multe proiecte imobiliare printre care proiectul rezidential Monte Carlo Palace, o galerie comerciala in stil neoclasic francez situata la 40 m de Atheneul Roman ce se va numi Vend?me Gallery si un turn de birouri de 34 de etaje – Europa Tower.
Principala curiozitate ar fi cum se poate ajunge in clubul de elita al celor care au bancheri personali. Doar prin recomandare. Si doar dupa un drum intortocheat prin sediile bancilor. Drumul efectiv al clientului catre biroul bancherului personal este la fel de interesant precum un ritual initiatic. Bancile promoveaza din plin intalnirile programate. Foarte rar un client al diviziei de private banking va aparea pe nepusa masa la usa bancherului. Motivul? Confidentialitatea e litera de lege. Clientii nu se stiu intre ei, si in niciun caz nu trebuie sa se intalneasca pe holurile bancii. La ING, clientii diviziei de private banking au o intrare separata. Clientii Bancpost folosesc un lift separat. La BRD, clientii de private banking dispun de o intreaga cladire separata.
„Incercam sa nu se vada intre ei, si in nici un caz nu sunt lasati sa stea la ghiseu. Pe cat posibil ii obisnuim sa isi faca programari. Niciun client nu vrea ca ceilalti sa stie unde si cati bani are”, explica Sorana Tetik, sefa diviziei de Private & Personal Banking a ING. In cladirea ING din bulevardul Aviatorilor din Capitala exista si un waiting area special (o anticamera cu geamuri translucide) prin care clientii trec in drumul lor spre bancher.
Instructiuni pe mail
Majoritatea instructiunilor pe care clientii le transmit bancherilor personali vin pe telefon, mail, fax sau, in orice caz, printr-un mediu electronic foarte bine securizat. „Totusi, atunci cand intalnirile face-to-face sunt necesare, clientii parcurg un traseu special prin sediul bancii. Cladirea BRD din Primaverii, care nici macar nu poarta sigla BRD din ratiuni de discretie, este dotata cu sonerie. Astfel, clientul suna la usa inainte sa intre, desi toata lumea stie ca urmeaza ca acest client sa vina la banca. Un consilier de clientela intampina clientul si il conduce pe acesta intr-un birou antifonat, unde incepe intrevederea.