Balas si Tiriac singurii candidati la presedintia COR
Iolanda Balaș și Ion Țiriac și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român (COR), care va fi desemnat la Adunarea Generala din data de 15 martie.
Președintele Federației Române de Atletism, Iolanda Balaș, care în prezent ocupa postul de vicepreședinte al COR, și-a depus, vineri, cu 15 minute înainte de încheierea termenului limita, dosarul de candidat. Actualul președinte al COR, Ion Țiriac, și-a depus, pe data de 5 februarie, candidatura pentru înca un mandat.
„Sînt conștienta ca nu am mijloacele pe care le are adversarul meu. Eu nu am bani, nu am holding și nici nu am o echipa de campanie care sa umble pe la membrii COR și sa le spuna cum sa voteze. Cu toate acestea, nu am emoții, pentru ca eu iau în calcul și varianta înfrîngerii”, a declarat Balaș.
Iolanda Balaș a precizat ca, daca va pierde alegerile, nu va accepta o funcție în cadrul Fundației Olimpice Române. „Eu nu alerg dupa funcții. Performanțele mele sînt mai presus de o funcție de președinte al COR. Daca pierd, voi ramîne simplu membru al forului olimpic român. Am destula treaba la federația de atletism și la Fundația Atletismul Românesc, așa ca nu o sa accept un post în fundația olimpica. Oricum, indiferent de ce se va întîmpla, voi ramîne alaturi de sportul olimpic românesc”, a menționat Balaș.
Iolanda Balaș a spus ca, în eventualitatea în care va deveni președinte al COR, ia în calcul și varianta renunțarii la funcția de președinte al Federației Române de Atletism.
Pentru cele doua posturi de vicepreședinți ai COR și-au depus candidatura patru persoane: antrenorul coordonator al lotului olimpic de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, în prezent vicepreședinte al forului olimpic român, președintele Federației Române de Scrima, Ana Pascu, multipla campioana mondiala și olimpica la canotaj Elisabeta Lipa și antrenorul de canotaj Dimitrie Vasile Popescu.
Viitorul Comitet Executiv al COR va fi format din 19 membri, dintre care 6 de drept: președintele, cei doi vicepreședinți, secretarul general, trezorierul și președintele Comisiei Sportivilor. Pentru cele 13 locuri eligibile de membru al Comitetului Executiv al COR și-au depus candidatura 25 de persoane, alegerile urmînd sa aiba loc pe trei secțiuni. Candidații, pe secțiuni, la funcția de membru al Comitetului Executiv, sînt urmatorii:
Federații olimpice de vara (6-8 locuri): Anatolie Grințescu (polo), Adrian Stoica (gimnastica), Corneliu Ion (tir), Nicu Vlad (haltere), Ioan Dobrescu (baschet), Ștefan Iamandi (natație), Mihai Ispas (canotaj), Benjamin Zabet (kaiac-canoe), Constantin Mihail (atletism), Iosif Armaș (box);
Personalitați, instituții și organizații cu atribuții în sport: Octavian Dimofte (director CS Olimpia București), Cristian Țopescu (jurnalist), Octavian Vintila (jurnalist), Alexandru Lazarescu (COR), Elena Frîncu (director DJTS Constanța), Adrian Porumboiu (fost arbitru de fotbal), Laurențiu Roșu (comandantul CSA Steaua), Arthur Hoffmann (director MTS), Doina Melinte (director DJTS Bacau), Dorin Aradavoaicei (președinte CS Bacau), Gheorghe Cismaș (rector ANEFS), Pierre de Hillerin (director Centrul de Cercetari pentru problemele sportului), Cornel Oțelea (antrenor lot național de handbal feminin);
Federații sporturi olimpice de iarna: Eduard Pana (hochei pe gheața) și Gabriel Popescu (bob și sanie).
Pentru funcțiile de vicepreședinți și de membri ai Comitetului Executiv se vor accepta și dosarele de candidatura expediate prin poșta, cu condiția ca data de trimitere sa fie 15 februarie. Pentru funcția de președinte al COR, candidații au fost obligați, conform statutului, sa-și depuna personal dosarul. Toate candidaturile sînt considerate provizorii pîna la prima ședința a Comitetului Executiv al COR, care, în conformitate cu prevederile statutului, va lua în discuție validarea acestora.
Noul președinte ales al COR va propune spre aprobare Comitetului Executiv persoanele care sa ocupe funcțiile de secretar general și de trezorier. Președintele Federației Române de Handbal, Cristian Gațu, în prezent vicepreședinte al COR, nu și-a mai depus candidatura pentru nici o funcție de conducere în cadrul forului olimpic român. „Am luat aceasta decizie dupa Olimpiada, pentru ca vreau sa ma dedic handbalului. Asta nu înseamna ca nu voi ramîne alaturi de mișcarea olimpica. Acest lucru trebuie sa fie valabil și pentru candidații care nu vor cîștiga alegerile”, a spus Gațu.
Membrii Adunarii Generale extraordinare a COR au decis, pe data de 4 februarie, ca o persoana sa poata candida doar pentru o singura funcție în conducerea forului olimpic român.
Dupa ce președintele COR, Ion Țiriac, a demisionat din funcție, pe data de 12 octombrie 2000, Comitetul Executiv al COR stabilise ca alegerile pentru funcțiile de conducere ale forului olimpic român sa se desfașoare pe data de 31 ianuarie 2001. Pe 16 ianuarie 2001, Comitetul Executiv a revenit asupra deciziei inițiale și a hotarît sa amîne alegerile, pentru ultimul trimestru al anului 2001. Aceasta amînare a fost determinata de procesul de reorganizare a federațiilor sportive naționale conform Legii educației fizice și sportului.
În acel moment, pentru funcția de președinte al forului olimpic român își depusesera candidaturile președintele Federației Române de Atletism, Iolanda Balaș, și directorul executiv al Federației Internaționale de Natație (FINA), Cornel Marculescu, în timp ce Țiriac candida numai pentru un loc în Comitetului Executiv al COR.
Ion Țiriac a revenit asupra deciziei de a demisiona, acceptînd sa ocupe postul de președinte al COR pîna la alegeri. Totuși, din cauza întîrzierii procesului de reorganizare a federațiilor sportive naționale, Adunarea Generala a COR pentru alegeri a fost reprogramata pentru data de 15 martie 2002.
COR are 109 membri cu drept de vot.
Sursa:www.mediafax.ro